Biserica de lemn din Bătrâna
Biserica de lemn din satul Bătrâna, comuna Bătrâna, județul Hunedoara a fost ridicată în anul 1780. Are hramul „Cuvioasa Paraschiva”. În ciuda vechimii sale și a măiestriei lucrului în lemn biserica nu se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Istoric și trăsături
[modificare | modificare sursă]În comuna Bătrâna doar centrul comunal este păstrătorul unei biserici, din lemn, cătunele Fața Roșie, Piatra și Răchițaua nedeținând lăcașuri de cult. Ridicată în 1780 (după un deceniu a fost comandat clopotul său mic), biserica, închinată „Cuvioasei Parascheva", este menționată de conscripțiile anilor 1805 și 1829-1831. Edificiul se compune dintr-un altar heptagonal ușor decroșat, un naos dreptunghiular spațios, ambele boltite, și un pronaos tăvănit, suprapus de un turn-clopotniță robust, cu un coif de factură barocă. Dacă reparației capitale din anul 1818 i se datorează înlocuirea tălpilor de brad cu altele noi, de stejar, restaurării din 1971 îi corespunde înlocuirea învelitorii de șiță cu cea actuală, inestetică, din tablă; în 2007, bârnele au fost consolidate, lăcașul fiind înzestrat cu un nou clopot. Pictura tâmplei atestă, indirect, existența unui ansamblu iconografic complet, executat, probabil, de „popa" Ioan Zugravul din Deva[1].
Din zestrea lăcașului face parte o bogată colecție de icoane pe sticlă; două dintre acestea, cu reprezentările „Sfintei Treimi" și ale „Cuvioasei Parascheva", se află în colecția de artă a Protopopiatului Ortodox Orăștie. Înaintașa edificiului actual figurează atât în tabelele recensămintelor ecleziastice din 1750 și 1761-1762, cât și pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773); este vorba de ctitoria medievală din vatra veche a satului, din locul numit „La Burineasa"[2].
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Cristache-Panait, Ioana: Arhitectura de lemn din județul Hunedoara, București 2000.
- Greceanu, Eugenia (). „Tehnică și măiestrie în arhitectura de lemn a județului Hunedoara”. Monumente Istorice și de Artă. 1983 (I): 59–65.
- Dobrei, Florin: Bisericile ortodoxe hunedorene, Editura Eftimie Murgu, Reșița, 2010.
Note
[modificare | modificare sursă]Vezi și
[modificare | modificare sursă]Legături externe
[modificare | modificare sursă]