Biserica Cuvioasa Paraschiva din Chimindia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Biserica de lemn din Chimindia)
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Chimindia, comuna Hărău, județul Hunedoara, foto: august 2009.

Biserica Cuvioasa Paraschiva din Chimindia, comuna Hărău, județul Hunedoara a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Biserica nu figurează pe lista monumentelor istorice și se află într-o zonă mai puțin cercetată a Hunedoarei. Biserica este abandonată și lăsată în paragină. Deși se află într-o zonă de un pitoresc deosebit, accesul este extrem de dificil din cauza vegetației din jur. În satul Chimindia mai există un sit arheologic din neolitic și o biserică reformată din secolul al XIV-lea.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica veche a satului Chimindia, închinată Cuvioasei Paraschiva, a fost construită la cumpăna secolelor XVIII-XIX, fiind menționată ca atare și în tabelele conscripțiilor din 1805 și 1829-1831; lăcașul se află într-o stare avansată de degradare. Este un edificiu de plan dreptunghiular, cu absida semicirculară nedecroșată, supraînălțat printr-un turn miniatural scund, elevat deasupra pronaosului; clopotnița propriu-zisă a fost construită separat. În dreptul intrării sudice s-a adosat un pridvor deschis scund, din țevi metalice. Pronaosul este consolidat printr-un contrafort masiv de piatră[1].

Biserica din depărtare

Lăcașul, acoperit cu șiță, a fost renovat în anii 1917, 1943 și 1955 (șantier urmat de sfințirea bisericii). La interior se păstrează o văruială simplă, cu un decor înstelat. După finalizarea noului edificiu ecleziastic al localității, inventarul liturgic i-a fost descompletat. Nici conscripțiile secolului al XVIII-lea și nici harta iosefină a Transilvaniei nu atestă existența vreunei predecesoare. În izvorul cartografic austriac citat este menționat doar lăcașul de cult reformat, ale cărui începuturi pot fi coborâte până în secolul al XIII-lea[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Florin Dobrei, pag.263
  2. ^ Florin Dobrei, pag.264

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dobrei, Florin: Bisericile ortodoxe hunedorene, Editura Eftimie Murgu, Reșița, 2010.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]