Albert Poch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Albert Poch
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Babadag, România Modificați la Wikidata
Decedat (82 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticcaricatură, grafică  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Națională de Arte București  Modificați la Wikidata
PregătireJules Perahim  Modificați la Wikidata

Albert Poch (n. , Babadag, Tulcea, România – d. , București, România) a fost un caricaturist și grafician român, de origine evreu.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Poch s-a născut în 1930 în orașul Babadag din Dobrogea într-o familie de evrei. În anul 1941, la vârsta de 11 ani, a suferit din pricina deportărilor organizate de regimul militar-fascist antonescian.[2] În tinerețe a urmat studii la Universitatea Națională de Arte București, care se numea pe atunci Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” și a fost elevul lui Jules Perahim. [3] A publicat primul desen in ziarul „Viața capitalei”. În anii 1951-1984 a fost redactorul artistic și caricaturist la „Urzica”, unica revistă de satiră și umor, cu caracter oficial, care a apărut în acei ani de dictatură comunistă. Cu timpul a devenit unul din cei mai însemnați artiști în domeniul caricaturii în Romînia. A publicat caricaturi și în ziare cotidiene, ca de pildă, „Informația Bucureștiului”. Din inițiativa sa, în anul 1968 s-a înființat Salonul umoriștilor, precum și saloane ale caricaturiștilor în mai multe orașe din România.[4] În 1984 a fost concediat din redacția revistei „Urzica”. După Revoluția română din 1989 Poch a participat la editarea mai multor magazine satirice și a îndeplinit funcția de președinte al secției de caricatură al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În anul 2002 el a organizat o mare expoziție de caricaturiști din perioada post-comunistă. Poch a creat, între altele, coperți ale unor cărți editate de editura evreiască Hasefer din București. A mai fost autorul și al altor creații grafice, ilustrații de cărți și afișe. A participat la multe expoziții internaționale din Europa, Japonia etc. Opere ale sale sunt prezentate în mod permanent în muzee din România, Polonia, Bulgaria și Elveția. În anul 2011 a fost evacuat din locuința sa din strada Știrbei Vodă din București în urma unor demersuri juridice care au restituit-o urmașilor lui Constantin Cotty-Stoicescu, ministru al justiției în regimul Antonescu [5]Poch a murit la București în anul 2013. Fiul său, Daniel, arhitect, s-a stabilit în Israel în anul 1980.

Premii și onoruri[modificare | modificare sursă]

 • Premiul cel mare la expoziția „Caricatura în lupta pentru pace” la Moscova
 • 1965 - Premiul Uniunii ziariștilor pentru afișul consacrat combaterii poluării apei
 • 1969 - Mențiune pentru cea mai bună caricatură aparută în presa românească
 • Premiul cel mare la Salonul caricaturii din Ploiești
 • Premii internaționale pentru caricatură - la Bordighera, Liguria (Italia) (1967), Skopje (atunci în Iugoslavia) (1984), în Belgia (1969, 1983), la Cracovia (1970), Gabrovo (Bulgaria) (1974), în Turcia (1977)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Lecturi suplimentare[modificare | modificare sursă]

 • Constantin Petricioiu - Albert Poch, decanul de vârstă al caricaturii românești, Nord Dobrogea Cultural nr.1, p.14
 • Boris Marian, G.Gîlea - Ne-a părăsit un om de mare umor și bunătate - Albert Poch Realitatea evreiască nr. 402-403 (1202-1203) 1-31 martie 2013 p.25-27

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Albert Poch, Allgemeines Künstlerlexikon Online 
 2. ^ Revista online de grafică satirică satiră
 3. ^ Revista online de grafică satirică satiră
 4. ^ Revista online de grafică satirică satiră
 5. ^ Revista online de grafică satirică satiră