Aleviți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Alevismul (în limba turcă Alevilik) este o mișcare religioasă din cadrul islamului apărută în Anatolia ai cărui aderenți urmează învățăturile misticie ale dervișului Haji Bektash Veli (1209-1271). Aceștia constituie un sistem religios care încorporează aspecte atât din islamul sunnit cât și din cel șiit, în special atașamentul față de imamul Ali.

Aleviții, ca și alawiții, sunt o grupare religioasă islamică. Deși cele două poartă denumiri asemănătoare, ele sunt două grupări religioase distincte, chiar dacă există și unele puncte comune între ele.

Aleviții din Turcia[modificare | modificare sursă]

Se estimează că există între 5 și 12 milioane de aleviți care trăiesc în Turcia. Guvernul turc consideră aleviții ca fiind o grupare heterodoxă; totuși unii turci aleviți și radicali sunniți consideră că aleviții nu sunt musulmani. Practicile alevite includ elemente sufite.

Mulți aleviți au suferit discriminări din partea guvernului turc datorită eșecului acestuia de a încadra doctrina religioasă alevită într-una din școlile juridice islamice. Aleviții au acuzat, de asemenea, faptul că ei au fost considerați mai degrabă un grup cultural decât unul religios. Într-o vizită efectuată în Germania în anul 2003, primul ministru turc Erdogan a declarat că „aleviții nu sunt un grup religios", iar lăcășurile alevite (Cem) sunt mai degrabă case de cultură decât lăcașuri de cult.