Carl Ludwig de Habsburg-Lorena

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Carl Ludwig de Habsburg-Lorena
Date personale
Nume la naștereCarl Ludwig Maria Franz Joseph Michael Robert Gabriel Antonius Pius Stephan Gregor Ignazio Markus d'Aviano, Erzherzog und Prinz von Österreich, Prinz von Ungarn, Kroatien, und Böhmen Modificați la Wikidata
Născut[1] Modificați la Wikidata
Baden bei Wien, Austria Inferioară, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (89 de ani)[1] Modificați la Wikidata
région métropolitaine de Bruxelles, Valonia, Belgia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCripta Capucinilor din Viena Modificați la Wikidata
PărințiCarol I al Austriei
Zita de Bourbon-Parma Modificați la Wikidata
Frați și suroriAdelheid de Habsburg-Lorena
Elisabeta de Austria
Charlotte a Austriei
Robert, Arhiduce de Austria-Este
Rudolf de Habsburg-Lorena
Otto von Habsburg
Arhiducele Felix de Austria Modificați la Wikidata
Căsătorit cuYolanda a Austriei () Modificați la Wikidata
CopiiCarl Christian al Austriei[*][2]
Rudolf d'Autriche[*][[Rudolf d'Autriche (Austrian Imperial and Royal)|​]][2]
Archduchess Alexandra Maria of Austria[*][[Archduchess Alexandra Maria of Austria ((born 1952))|​]][2]
Archduchess Maria Constanza of Austria[*][[Archduchess Maria Constanza of Austria ((born 1957))|​]][2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
Ocupațieantreprenor Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Catolică din Leuven  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Lâna de Aur în grad de cavaler[*]  Modificați la Wikidata

Arhiducele Carl Ludwig de Austria (n. , Baden bei Wien, Austria Inferioară, Austro-Ungaria – d. , région métropolitaine de Bruxelles, Valonia, Belgia) a fost al cincilea copil al împăratului Carol I, ultimul împărat al Austro-Ungariei și a soției acestuia, Zita de Bourbon-Parma.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Carl Ludwig (al patrulea din stânga) împreună cu frații și surorile sale.
Arhiducele Rudolf, fiul cel mare al Arhiducelui Carl Ludwig, 2014.

S-a născut la Baden bei Wien și a murit la Bruxelles.[3][4] Numele de botez a fost Carl Ludwig Maria Franz Joseph Michael Gabriel Antonius Robert Stephan Pius Gregor Ignatius Markus d'Aviano.
În urma înfrângerii Imperiului austro-ungar în război, tatăl lui a fost forțat să renunțe la renunțe la participarea în treburile de stat și, ulterior, imperiul a fost destrămat și s-au format republici în Austria și Ungaria. În 1919 Carl Ludwig și familia sa au fost trimiși în exil inițial în Elveția, unde au locuit cu bunica lor Maria Antónia a Portugaliei (1862-1959) la Castelul Wartegg. În februarie 1922, în timp ce părinții lor au părăsit Elveția în martie 1920, copiii li s-au alăturat la Villa Victoria în Portugalia, departe de republicile născute din divizarea imperiului.

La 9 martie 1922 după ce a cumpărat jucării pentru ziua de naștere a lui Carl Ludwig, tatăl său a răcit; mai târziu a dezvoltat o pneumonie de care a murit la 1 aprilie, la vârsta de 34 de ani. După decesul fostului împărat, regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei a invitat familia regală în exil în Spania. Ei au locuit la palatul Uribarria din Lekeitio, unde Zita a contribuit la educația copiilor ei.[5]. Familia a părăsit peninsula iberică în septembrie 1929 când Carl Ludwig avea 11 ani și s-a instalat la Steenokkerzeel, aproape de Bruxelles.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au părăsit castelul din Steenokkerzeel pentru a se refugia în Franța la Château du Vieux-Bost. După ce s-a instituit regimul mareșalului Pétain, familia a părăsit Franța și a plecat succesiv în Spania, Portugalia, înainte de a părăsi continentul pentru Statele Unite, unde a ajuns la 27 iulie.

Pentru că prinții nu stăpâneau complet limba engleză, familia s-a stabilit în Quebec, provincie francofonă, unde copiii au putut vorbi în franceză. Acolo a studiat la Universitatea Laval[6]. În timpul războiului, Carl Ludwig și fratele său mai mare Felix au servit ca voluntari în batalionul 101 infanterie al armatei Statelor Unite.

La 17 ianuarie 1950, la Belœil s-a căsătorit cu Prințesa Yolande de Ligne (n. 6 mai 1923). Ei au avut patru copii:[7]

  • Arhiducele Rudolf (n. 1950); s-a căsătorit la 3 iulie 1976 cu baroneasa Hélène de Villenfagne de Vogelsanck (n. 1954). Împreună au opt copii.
  • Arhiducesa Alexandra (n. 1952); s-a căsătorit cu ambasadorul chilian la Sfântul Scaun, Héctor Riesle Contreras. Împreună au trei copii.
  • Arhiducele Carl Christian (n. 1954); s-a căsătorit cu Prințesa Marie Astrid de Luxemburg. Împreună au cinci copii.
  • Arhiducesa Maria Constanza (n. 1957); s-a căsătorit cu Franz Josef, Prinț von Auersperg-Trautson. Împreună au trei fiice biologice (una a murit la scurt timp după naștere) și o fiică adoptată.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Karl Ludwig Erzherzog von Österreich, The Peerage, accesat în  
  2. ^ a b c d The Peerage 
  3. ^ Karl Ludwig Erzherzog von Österreich at thePeerage.com
  4. ^ Carl Ludwig Habsburg-Lothringen ist tot Arhivat în , la Wayback Machine. kurier.at
  5. ^ Gordon Brook-Shepherd, The Last Empress, 1991, pag. 219-220.
  6. ^ Bernier Arcand, Philippe (), „Les Bourbon-Parme dans les institutions d'enseignement du Québec”, Histoire Québec (în franceză), 28 (1), pp. 24–28, ISSN 1201-4710, accesat în  
  7. ^ Online Gotha