Henrietta de Nassau-Weilburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințesa Henrietta
Henriette Alexandrine Nassau Weilburg 1797 1829.jpg
Ducesă de Teschen
Domnie 1822-1829
Căsătorit(ă) cu Arhiducele Carol, Duce de Teschen
Urmași Maria Theresa, regină a celor Două Sicilii
Arhiducele Albert, Duce de Teschen
Arhiducele Karl Ferdinand
Arhiducele Frederick Ferdinand
Arhiducele Rudolph
Arhiducesa Maria Karoline
Arhiducele Wilhelm Franz
Nume complet
Henrietta Alexandrine Friederike Wilhelmine
Casa regală Casa de Nassau-Weilburg
Tată Frederic Wilhelm, Prinț de Nassau-Weilburg
Mamă Louise Isabelle de Kirchberg
Naștere 30 octombrie 1797
Bayreuth
Deces (32 de ani)
Viena, Austria

Henrietta Alexandrine Friederike Wilhelmine de Nassau-Weilburg (n. 30 octombrie 1797 - d. 29 decembrie 1829) a fost soția Arhiducelui Carol, Duce de Teschen. Soțul ei a fost un general notabil al războaielor napoleniene și victorios în Bătălia de la Aspern-Essling împotriva lui Napoleon I al Franței.

Familie[modificare | modificare sursă]

Prințesa Henrietta în 1829.

Henrietta a fost fiica cea mică a lui Frederic Wilhelm, Prinț de Nassau-Weilburg (1768–1816) și a soției sale, Louise Isabelle de Kirchberg. Bunicii paterni au fost Karl Christian de Nassau-Weilburg și Prințesa Wilhelmine Carolina de Orania-Nassau.

Wilhelmine Carolina a fost fiica lui Wilhelm al IV-lea, Prinț de Orania și a Annei, Prințesă Regală. Anne a fost fiica cea mare a regelui George al II-lea al Marii Britanii și a reginei Caroline de Ansbach.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 15 septembrie/17 septembrie 1815, la Weilburg, Henrietta s-a căsătorit cu Arhiducele Carol, Duce de Teschen. Mireasa avea aproape 18 ani iar mirele 44. Soțul ei a fost fiul împăratului Leopold al II-lea și a împărătesei Maria Louisa a Spaniei. El a fost adoptat și crescut de mătușa sa care nu avea copii, Maria Cristina de Austria și soțul ei Albert de Saxa-Teschen. El a fost moștenitorul ducatului de Teschen, la conducerea căruia a venit în 1822. Mariajul a fost unul fericit.