Prințul Jean, Duce de Vendôme

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințul Jean
Duce de Vendôme
Le Prince Jean de France.jpg
Date personale
Născut (52 de ani)
Boulogne-Billancourt, Franța Modificați la Wikidata
Părinți Henri, Conte de Paris, Duce de Franța
Duchess Marie Thérèse of Württemberg[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Princess Marie Isabelle of Liechtenstein[*]
Prince Eudes, Duke of Angoulême[*]
Prince François, Count of Clermont[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Philomena de Tornos Steinhart
Copii Prințul Gaston
Prințesa Antoinette
Prințesa Louise-Marguerite
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluri Prinț
Duce
Familie nobiliară Fourth House of Orleans[*]

Prințul Jean de Orléans, Duce de Vendôme (Jean Charles Pierre Marie; n. 19 mai 1965, Paris, Franța), numit de asemenea Jean d’Orléans, este al doilea fiu al lui Henri, Conte de Paris, Duce de Franța șeful Casei de Orléans și a Ducesei Marie Therese de Württemberg. Potrivit orléaniștilor el este în linia de succesiune la tronul Franței.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Prințul Jean, soția sa și fiul Gaston, 2010

Inițial fratele său mai mare, Prințul François, Conte de Clermont, a fost moștenitor la șefia Casei de Orléans și numit Delfin al Franței însă mama sa a suferit de toxoplasmoză în timpul sarcinii așa încât Prințul François suferă de dizabilități mentale, ca și sora lui mai mică, Prințesa Blanche. În 2006, tatăl lor și-a numit al doilea fiu, pe Jean, Ducele de Vendôme drept Delfin al Franței.

Prințul Jean trebuia să se căsătorească în 2001 cu Ducesa Tatiana de Oldenburg (n. 1974) dar nunta a fost anulată în ultimul moment din cauza disputelor religioase.[1]

La 29 noiembrie 2008, Contele de Paris a anunțat logodna Ducelui de Vendôme cu Maria Philomena Magdalena Juliana Johanna de Tornos y Steinhart, născută la Viena la 19 iunie 1977.[2] Ceremonia civilă a avut la la Paris la 19 martie 2009. Ceremonia religioasă a avut loc la 2 mai 2009 la Senlis la Catedrala Notre-Dame,[3] urmată de o recepție la Château de Chantilly.[4]

Cuplul are trei copii:

  • Prințul Gaston Louis Antoine Marie de Orléans (n. 19 noiembrie 2009, Paris). Prințul Gaston are șase nași de botez: Prințul Eudes, Duce de Angoulême (unchiul patern), Magdalena de Tornos (mătușa maternă), Prințul Carlo, Duce de Castro, Prințesa Astrid a Belgiei, contele François-Pierre de Faydeau și contesa Magdalena de El Abra.
  • Prințesa Antoinette Léopoldine Jeanne Marie de Orléans (n. 28 ianuarie 2012, Viena). Prințesa Antoinette are șase nași de botez: David de Tornos (unchiul matern), Prințesa Leopoldine de Liechtenstein (verișoara ei primară), contele Damian von Schönborn-Buchheim (vărul primar al tatălui ei), Francesca Lopez de la Osa, Leopoldo Gavito și Dominique de Layre.
  • Prințesa Louise-Marguerite Eléonore Marie de Orléans (n. 30 iulie 2014, Poissy). Prințesaq Louise-Marguerite are cinci nași de botez: Prințesa Marguerite de Liechtenstein (verișoara ei primară, Prințesa Sibilla de Luxembourg, Philippe d'Albert, al 13-lea duce de Luynes, prințul Alvaro de Orléans-Borbón și arhiducele Michael de Austria.

Note[modificare | modificare sursă]