Prințul Jean, Duce de Vendôme

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințul Jean
Duce de Vendôme
Le Prince Jean de France.jpg
Căsătorit(ă) cu Philomena de Tornos Steinhart
Urmași Prințul Gaston
Prințesa Antoinette
Prințesa Louise-Marguerite
Tată Henri, Conte de Paris, Duce de Franța
Mamă Ducesa Marie Therese de Württemberg
Naștere 19 mai 1965 (51 de ani)

Prințul Jean de Orléans, Duce de Vendôme (Jean Charles Pierre Marie; n. 19 mai 1965, Paris, Franța), numit de asemenea Jean d’Orléans, este al doilea fiu al lui Henri, Conte de Paris, Duce de Franța șeful Casei de Orléans și a Ducesei Marie Therese de Württemberg. Potrivit orléaniștilor el este în linia de succesiune la tronul Franței.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Prințul Jean, soția sa și fiul Gaston, 2010

Inițial fratele său mai mare, Prințul François, Conte de Clermont, a fost moștenitor la șefia Casei de Orléans și numit Delfin al Franței însă mama sa a suferit de toxoplasmoză în timpul sarcinii așa încât Prințul François suferă de dizabilități mentale, ca și sora lui mai mică, Prințesa Blanche. În 2006, tatăl lor și-a numit al doilea fiu, pe Jean, Ducele de Vendôme drept Delfin al Franței.

Prințul Jean trebuia să se căsătorească în 2001 cu Ducesa Tatiana de Oldenburg (n. 1974) dar nunta a fost anulată în ultimul moment din cauza disputelor religioase.[1]

La 29 noiembrie 2008, Contele de Paris a anunțat logodna Ducelui de Vendôme cu Maria Philomena Magdalena Juliana Johanna de Tornos y Steinhart, născută la Viena la 19 iunie 1977.[2] Ceremonia civilă a avut la la Paris la 19 martie 2009. Ceremonia religioasă a avut loc la 2 mai 2009 la Senlis la Catedrala Notre-Dame,[3] urmată de o recepție la Château de Chantilly.[4]

Cuplul are trei copii:

  • Prințul Gaston Louis Antoine Marie de Orléans (n. 19 noiembrie 2009, Paris). Prințul Gaston are șase nași de botez: Prințul Eudes, Duce de Angoulême (unchiul patern), Magdalena de Tornos (mătușa maternă), Prințul Carlo, Duce de Castro, Prințesa Astrid a Belgiei, contele François-Pierre de Faydeau și contesa Magdalena de El Abra.
  • Prințesa Antoinette Léopoldine Jeanne Marie de Orléans (n. 28 ianuarie 2012, Viena). Prințesa Antoinette are șase nași de botez: David de Tornos (unchiul matern), Prințesa Leopoldine de Liechtenstein (verișoara ei primară), contele Damian von Schönborn-Buchheim (vărul primar al tatălui ei), Francesca Lopez de la Osa, Leopoldo Gavito și Dominique de Layre.
  • Prințesa Louise-Marguerite Eléonore Marie de Orléans (n. 30 iulie 2014, Poissy). Prințesaq Louise-Marguerite are cinci nași de botez: Prințesa Marguerite de Liechtenstein (verișoara ei primară, Prințesa Sibilla de Luxembourg, Philippe d'Albert, al 13-lea duce de Luynes, prințul Alvaro de Orléans-Borbón și arhiducele Michael de Austria.

Note[modificare | modificare sursă]