Prințul Jean, Duce de Vendôme

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințul Jean
Duce de Vendôme
Le Prince Jean de France.jpg
Căsătorit(ă) cu Philomena de Tornos Steinhart
Urmași Prințul Gaston
Prințesa Antoinette
Tată Henri, Conte de Paris, Duce de Franța
Mamă Ducesa Marie Therese de Württemberg
Naștere 19 mai 1965 (1965-05-19) (50 de ani)

Prințul Jean de Orléans, Duce de Vendôme (Jean Charles Pierre Marie; n. 19 mai 1965, Paris, Franța), numit de asemenea Jean d’Orléans, este al doilea fiu al lui Henri, Conte de Paris, Duce de Franța șeful Casei de Orléans și a Ducesei Marie Therese de Württemberg. Potrivit orléaniștilor el este în linia de succesiune la tronul Franței.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Prințul Jean, soția sa și fiul Gaston, 2010

Inițial fratele său mai mare, Prințul François, Conte de Clermont, a fost moștenitor la șefia Casei de Orléans și numit Delfin al Franței însă mama sa a suferit de toxoplasmoză în timpul sarcinii așa încât Prințul François suferă de dizabilități mentale, ca și sora lui mai mică, Prințesa Blanche. În 2006, tatăl lor și-a numit al doilea fiu, pe Jean, Ducele de Vendôme drept Delfin al Franței.

Prințul Jean trebuia să se căsătorească în 2001 cu Ducesa Tatiana de Oldenburg (n. 1974) dar nunta a fost anulată în ultimul moment din cauza disputelor religioase.[1]

La 29 noiembrie 2008, Contele de Paris a anunțat logodna Ducelui de Vendôme cu Maria Philomena Magdalena Juliana Johanna de Tornos y Steinhart, născută la Viena la 19 iunie 1977.[2] Ceremonia civilă a avut la la Paris la 19 martie 2009. Ceremonia religioasă a avut loc la 2 mai 2009 la Senlis la Catedrala Notre-Dame,[3] urmată de o recepție la Château de Chantilly.[4]

Primul copil al cuplului, un băiat numit Gaston Louis, s-a născut la Paris la 19 noiembrie 2009. Al doilea copil, o fiică numită Antoinette Leopoldine Jeanne Marie, s-a născut la 28 ianuarie 2012.

Note[modificare | modificare sursă]