Adulter

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Adulterul reprezintă actul sexual voluntar dintre o persoană căsătorită și o altă persoană care nu este casatorită cu prima. În majoritatea cazurilor și în special în țările occidentale, se consideră ca numai persoana căsătorită a comis adulter, iar dacă ambele persoane sunt căsătorite (dar nu una cu cealaltă) se consideră că au comis acte separate de adulter. În alte țări, ambii sunt considerați vinovați indiferent de circumstanțe, iar în altele numai femeia poate fi acuzată de adulter.

Adulterul mai poartă și denumirea de relație extraconjugală sau confunda cu infidelitate. Termenul „adulter” poartă adesea o semnificatie morală sau religioasă, in timp ce „relație extraconjugală” este neutru din acest punct de vedere. Adulterul a fost dezincriminat în România in 2006.[1]

În unele țări, adulterul este ilegal, iar în majoritatea culturilor este privit ca un act imoral, ducând adesea la stigmatizare socială. Cu toate acestea, trei studii recente în Statele Unite arată că aproximativ 10-15% din femei și 20-25% din bărbați au întreținut relații sexuale extraconjugale cel puțin o dată în viață.[2][3][4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Art. 304 Cod penal Adulterul INFRACȚIUNI CONTRA FAMILIEI | Vechiul Cod Penal actualizat
  2. ^ Clements, M. (1994, August 7). Sex in America today: A new national survey reveals how our attitudes are changing. Parade Magazine, 4-6.
  3. ^ Laumann, E. O., Gagnon, J. H., Michael, R. T, & Michaels, S. (1994). The social organization of sexuality: Sexual practices in the United States. Chicago: University of Chicago Press.
  4. ^ Wiederman, M. W. (1997). Extramarital sex: Prevalence and correlates in a national survey. Journal of Sex Research, 34, 167-174.

Legături externe[modificare | modificare sursă]