Relație extraconjugală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alcmena, iubita lui Zeus naște pe Heracle

Relații extraconjugale sunt denumite relațiile sexuale pe care o persoană căsătorită le întreține permanent sau temporar în afara căsniciei. Această faptă nefiind pedepsită de lege, este tolerată frecvent de societate, gravitatea faptei fiind apreciată diferit în funcție de:

  1. situația în care este afectată persoana respectivă,
  2. de țara unde a avut loc, de autoritatea religiei creștine care propagă monogamia

Schimbarea partenerului sexual sunt de fapt complementări sexuale, unii scriitori ca Balzac afirmă că prin religie omul a fost constrâns la monogamie.

În unele țări musulmane, în care se aplică Șaria, persoanele care au relații extraconjugale sunt omorâte cu pietre (lapidare).

O altă formă de relații sexuale între două persoane necăsătorite este concubinajul.

Situația legală a copilului născut dintr-o relație extraconjugală[modificare | modificare sursă]

În România, un copil născut sau conceput în timpul căsătoriei îl are ca tată prezumat pe soț.[1] Astfel, soțul trebuie trecut în certificatul de naștere.[2] Ulterior, se poate deschide în instanță o acțiune de tăgada a paternității.[3] [4]În noul Cod Civil, tăgada paternității este prevăzută de articolele 429-434. Conform art 429 "Acțiunea în tăgada paternității poate fi pornită de soțul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum și de copil."[5]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]