Ukulele

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ukelele sau Ukulele
Ukulele
Ukelele tenor
Clasificare
Ambitus
Instrumente înrudite
Bouzouki, Chitară, Mandolină, Vihuela,
Interpreți
Jake Shimabukuro și Israel Kamakawiwo'ole
Constructori
makala


Ukulele este un instrument muzical asemănător cu o mică chitară.

A fost inventat la sfârșitul secolului al XIX-lea în Hawaii, printr-o modificare a unui instrument al marinarilor portughezi. De obicei are doar patru coarde care sunt acordate în cvarte. În funcție de tip, poate avea în total între 53 și 76 de cm lungime.

Ukulele este un instrument cu patru coarde, folosit ca instrument principal în muzica din Insulele Hawaii, Tahiti și Insula Paștelui, având initial cinci coarde. Este o adaptare a cavaquinho-ului portughez creat în decada anilor 1880, în Hawaii de imigranți portughezi. Ulterior răspândit în întreaga Polinezia Franceză și Insula Paștelui cu o sculptură mai rusticâ, rezultând varianta de ukelele tahitiană sau polinezianâ. În Polinezia și în Insula Paștelui nu existau instrumente cu coarde înainte de secolul al XIX-lea și cel al XX-lea, fiind un instrument recent cultura ambelor locuri.

Intrumentul Ukulele este utilizat pe scară largă în muzica insulelor din Polinezia. Grupurile muzicale Mito și Fusión Rapa Nui sau Matatoʻa sunt originare din Insula Paștelui, folosesc instrumentul ukelele din în majoritatea interpretărilor muzicale. Interpreții de ukelele cei mai faimoși din Hawaii sunt Jake Shimabukuro și Israel Kamakawiwo'ole. În Statele Unite, în general, intrumentul ukulele a fost, de asemenea, primul instrument cu care mulți artiști contemporani din această țară și Regatul Unit(U.K.) au intrat în ritmul muzicii moderne. Printre aceștia să menționăm Tiny Tim, Vic Chesnut, Dick Dale, Jimi Hendrix, Artie Shaw, Neil Young, Eddie Vedder, Christofer Drew, George Harrison, Paul McCartney, George Benson și Brian May, și alții.

Tipuri de ukelele și acorduri[modificare | modificare sursă]

Esistă patru tipuri de de ukelele:

Tipo Lungime de la prăguș
până la căluș
Lungime totală Acordare
Notație Helmholtz
Soprano sau standard 33 cm (13") 53 cm (21") g'c'e'a' o a'd'f#'b'
Concert 38 cm (15") 58 cm (23") g'c'e'a' o gc'e'a'
Tenor 43 cm (17") 66 cm (26") gc'e'a', g'c'e'a', o d'gbe'
Bariton 48 cm (19") 76 cm (30") dgbe'

Cele patru dimensiuni ale ukulelor sunt: soprana, concert, tenor și bariton. De asemenea, s-au construit, ukelele sopraninos și ukulele-bas, care va fi sfârșitul spectrului în dimensiune. De asemenea s-au construit versiuni electrice și electro. Ukulele soprano, numit standard în Hawaii, este cel mai mic și este ukulele cel original. În 20 a fost dezvoltat ukulele concert, dimensiuni puțin mai mari și sunet mai grav. În anii '40 a fost creat modelul bariton.

Acordarea standard pentru ukelele soprano, concert și tenor este în C, adică g'c'e'a ". Uneori coarda g esta acordată într-o octavă mai înaltă, în timp ce alții prefera coarda g o octavă mai jos.Ukulele bariton este, de obicei, acordat d g b e'. Un alt tip de acordare utilizată pentru ukelele este acordul soprano D: a' d' f# b'. Acest lucru va da un ton dulce în ukelele mai mici. Acestea sunt acorduri utilizate în muzica hawaiană de la începutul secolului XX. Un derivat al acestui ton, numit "Acord canadian", cu un ton mai mic (ad'f#'b'), este utilizat în sistemul de învățământ canadian pentru ukelele tenor și concert.

Tabelul tipic de acordare C (A, E, C, G) de ukulele în notación de primele 12 taste:

Coardă 1° tastă 2° tastă 3° tastă 4° tastă 5° tastă 6° tastă 7° tastă 8° tastă 9° tastă 10° tastă 11° tastă 12° tastă
I - A A# B C C# D D# E F F# G G# A
II - E F F# G G# A A# B C C# D D# E
III - C C# D D# E F F# G G# A A# B C
IV - G G# A A# B C C# D D# E F F# G

Galeríe de imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografíe[modificare | modificare sursă]

  • The Ukulele, a visual history, Jim Beloff. Backbeat Books, San Francisco. ISBN 0-87930-758-7

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ukulele