Toate pânzele sus!

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la cartea scrisă de Radu Tudoran. Pentru consultarea articolului despre ecranizarea acestei cărți, vedeți Toate pînzele sus (film).
Toate pânzele sus!
Coperta cărţii "Toate pânzele sus" de Radu Tudoran.jpg
Coperta, ediția Editura Lucman
Informații generale
Autor Radu Tudoran
Ediția originală
Editură Editura Tineretului
Limbă originală română
Țară de prima lansare România
Data publicării 1954
ISBN n/a

Toate pânzele sus! este un roman apărut în anul 1954 al scriitorului român Radu Tudoran. Titlul a fost ortografiat inițial Toate pînzele sus!, dar reeditările recente folosesc ortografia Toate pânzele sus!. Cartea a fost ecranizată în anul 1976 de către Televiziunea Română (TVR).

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Romanul prezintă aventurile echipajului goeletei Speranța în drumul său spre Țara de Foc. Personajul principal este Anton Lupan, căpitanul navei, pentru care îndeplinirea acestei misiuni reprezintă un vis dintotdeauna și o obligație morală extrem de puternică față de un vechi prieten, Pierre Vaillant, cu care studiase ingineria în Franța și cu care plănuise totul.

Cei doi prieteni munciseră împreună la construirea drumului de fier la Stambul (Istanbul de astăzi) până când au avut suficienți bani ca să cumpere o goeletă cu două catarge cu care aveau de gând să pornească expediția, după ce ar fi strâns și avut suficienți bani. Anton Lupan a rămas la Stambul, în timp ce Pierre Vaillant a plecat spre Brăila cu un transport de marfă. Din păcate, L'Esperance nu ajunge niciodată în port, deoarece este atacată de pirați și Pierre este luat prizonier.

După cinci ani, Anton se întoarce în țară, în Brăila și verifică din nou dacă a mai apărut vreo veste despre Pierre, fără rezultat însă. În aceeași zi îi întâlnește pe Ieremia, Gherasim și Ismail. Mai târziu li se alătură și Mihu, Cristea Busuioc și Adnana, formând astfel echipajul goeletei Speranța, șase bărbați, o femeie și un câine.

Vedeți și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]