Românii din Franța

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Românii din Franța sunt persoane de origine română, care locuiesc în Franța. Ei au devenit o prezență tot mai vizibilă după 1999, când un val masiv de emigranți s-au deplasat din România către Europa de Vest (80% dintre aceștia stabilindu-se în Germania sau Franța ), și după 2002, când cetățenii români au obținut dreptul de a își părăsi țara și a se stabili în orice țară din Spațiul Schengen fără a mai avea nevoie de o viză.

Conform datelor finale ale recensământului din 2021, existau 300.000 cetățeni români în Franța, reprezentând un procent bun din cetățenii străini ai țării (Numărul românilor care emigrează în Franța continuă să crească din 2021, cu fluxuri de migrație mai constante).[1]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Românii înregistraseră o prezență pe pământul Franței încă din prima parte a secolului al XIX-lea. Primii români care au sosit în acea perioadă au fost în principal studenți bogați care au venit să studieze, în principal în domeniile științei și fizicii. Majoritatea s-au întors în România după terminarea studiilor, deși un număr semnificativ a rămas în Franța. În timpul Primului Război Mondial, câțiva soldați români au fost trimiși în Franța când Regatul României s-a alăturat Aliaților din Primul Război Mondial în 1916, pentru a ajuta trupele franceze în lupta împotriva Germania.

O mare parte a populației româno-franceze a ajuns în Franța în anii 1950, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, într-o perioadă în care atât România, cât și Franța traversau o perioadă foarte grea în istoria lor și încă se recuperau după dezastrele cauzate de conflict. Cea mai mare parte a populației românești s-a stabilit în Paris, Lille și în alte orașe mari din nordul Franței.

Un alt val mare de emigranți români și-a făcut drum în Franța în anii 1990, după Revoluția română din 1989. După acel eveniment important, milioane de români și-au părăsit patria pentru a veni în Occident, în Statele Unite, Canada, Germania, Italia, Franța, Regatul Unit, Spania, Portugalia etc., unde până astăzi formează comunități semnificative. Mai mult de jumătate din numărul actual de români-francezi a ajuns după 1990.

Limba franceză în România[modificare | modificare sursă]

Engleza și franceza sunt principalele limbi străine predate în școlile din România.[2] În 2010, Organisation internationale de la Francophonie identifică 4.756.100 vorbitori de franceză din țară.[3] Conform Eurobarometrului din 2012, engleza este vorbită de 59% dintre români, franceza este vorbită de 25%.[4]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Artă[modificare | modificare sursă]

Film și televiziune[modificare | modificare sursă]

Literatură[modificare | modificare sursă]

Muzică[modificare | modificare sursă]

Politică[modificare | modificare sursă]

Sport[modificare | modificare sursă]

Altele[modificare | modificare sursă]

Vezi si[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Présentation de la Roumanie”.  Text "https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/dossiers-pays/roumanie/presentation-de-la-roumanie/" ignorat (ajutor);
  2. ^ 26092013-AP-EN.PDF „Două treimi dintre adulții în vârstă de muncă din UE28 în 2011 declară că cunosc o limbă străină” Verificați valoarea |url= (ajutor) (PDF). Eurostat. . Accesat în . 
  3. ^ „Roumanie - Organisation internationale de la Francophonie”. francophonie.org. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „EUROPEI ȘI LIMBIILE LOR, RAPORT” (PDF). Eurostat. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]