Răstignirea lui Isus din Nazaret

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Răstignirea lui Iisus este un eveniment care a avut în secolul I, interpretat de creștini drept crucificarea lui Mesia, în persoana lui Iisus din Nazaret. Arestarea, procesul și condamnarea sa de către pretorul roman Pilat din Pont sunt descrise de cele patru evanghelii.

Drumul Crucii ("Via Dolorosa")[modificare | modificare sursă]

Patibulum

După ce a fost condamnat la moarte, Iisus din Nazaret și-a purtat crucea până pe Dealul Golgota (= Dealul Căpățânii), împreună cu alți 2 condamnați ce își duceau crucile lor. Datorită epuizării, pierderii de sânge în urma flagerării, si căldurii soldații romani l-ar fi luat pe Simon din Cirene să-i ducă crucea. Tradițiile creștine spun că pe drum, sfânta Veronica ar fi venit la el și ar fi șters sudoarea și sângele provocat de cununa de spini cu vălul ei.

Crucificarea[modificare | modificare sursă]

Crucifixión 2

După ce au ajuns pe Dealul Golgota, unde a fost îngropat Adam, primul om conform Bibliei, acolo L-au pironit la mâini și la picioare, fiind răstignit pe o cruce(pe care era scris I.N.R.I.=Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum ceea ce se traduce prin Iisus Nazanireanul Regele Iudeilor) și fiind înălțată în fața tuturor oamenilor, alături de cei 2 condamnați. Evreii și soldații romani Îl batjocoreau. El îl iartă pe un condamnat și îi promite un paradis după moarte. Alături de El, stătea fecioara Maria, mama lui, Maria Magdalena și Ioan (ucenicul său), de 17 ani și iubit de Iisus. În timp ce mama sa, Maria, plângea, Iisus i-l arată pe Ioan ca noul ei fiu, iar lui Ioan pe noua lui mamă și dându-i sarcina sa aibă grijă de ea. Ioan a dus-o acasă pe Maria ca să nu sufere mai mult. La 3 după-amiază, Iisus striga cu glas tare Tatălui Său, că și-a îndeplinit sarcina pe Pământ și ca Duhul să plece din corp("Eli,Eli lama sabactani?"=Dumnezeul meu pentru ce m-ai părăsit?). Acesta moare în cele din urmă.

Moartea lui Iisus[modificare | modificare sursă]

Conform Bibliei, pământul s-a fi cutremurat, soarele s-a întunecat, multe suflete au plecat la cer, iar catapeteasma din templu s-a rupt. Ceilalți 2 condamnați sfârșesc și ei, când potrivit Sabatului evreiesc, corpurile trebuiau date jos, astfel soldații romani le sparg fluierele picioarelor, numai lui Iisus nu[necesită citare]. Soldatul Longinus descoperise că acesta era mort si îi înfipse în coastă cu o lance, iar în urmă se scursese sânge și apă. Era semnul că Iisus murise.

Legături externe[modificare | modificare sursă]