Portal:Creștinism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Creștinism

Creștinismul este una din cele trei mari religii monoteiste, alături de Iudaism și Islam. Creștinismul îmbină tradiții din Iudaism, pe care le îmbogățește cu mărturia Noului Testament. Cuvântul "creștin" vine din limba latină populară, de la Christianus, derivat de la Cristos, deoarece creștinii cred că Iisus este fiul lui Dumnezeu, și Mesia. Cuvântul "Cristos", în limba greacă Χριστός, "cel uns", este traducerea din limba ebraică a cuvântului „משיח” - Moșiach.
modificare 

Articole selectate

Imagine a lui Iisus Hristos din Hagia Sophia, Constantinopol (secolul XII)

Isus sau Iisus, cunoscut și ca Iisus din Nazaret, (* cca.1 î.Hr.- 4 î.Hr. - † 30 d.Hr. sau 33 d.Hr., Ierusalim) este figura centrală a creștinismului, unde este cunoscut ca Iisus Hristos. Sub numele de Isa, este recunoscut și ca unul din principalii profeți ai Islamului.

Conform tradiției, care este acceptată în general ca adevăr istoric, Iisus s-a născut pe la 6 î.Hr. în Bethleem Efrata, și a fost răstignit și a înviat pe la 27 d.Hr.. După ce s-a înălțat în cer, discipolii i-au răspândit învățăturile, ceea ce a dus la formarea celei de-a doua mari religii monoteiste universale - creștinismul. Principalele surse ce descriu viața lui Iisus sunt evangheliile canonice ale Noului Testament, despre care se presupune că au fost scrise de doi dintre discipolii săi direcți, numiți și apostoli, și de doi discipoli indirecți.

Conform credinței și tradiției religioase creștine, Iisus Hristos este Mesia (Unsul lui Dumnezeu) prevestit de profeții evrei ai Vechiului Testament. Soteriologia creștină învață că răstignirea și moartea lui Iisus, ca ofrandă rituală, urmată de învierea și de înălțarea Sa la cer, au răscumpărat păcatele lumii, făcând posibila mântuirea. Conform aceleiași tradiții, mama lui Iisus este Maria, iar tatăl său este Dumnezeu Tatăl.

modificare 

Imagine selectată

Icoană românească pe sticlă, reprezentând-o pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus.
modificare 

Despre creștinism

Răspândirea creştinismului în anul 180 d.Hr.

Confesiuni creștine

Adventism | Greco-catolicism | Lutheranism | Protestantism | Romano Catolicism | Ortodoxie |


Mărturisiri de credință (crezuri)

Simbolul apostolic | Simbolul niceno-constantinopolitan | Simbolul atanasian


Simboluri creștine

Cruce | Monograma Lui Iisus Hristos | Peștele (simbol) | Păstorul (simbol) | Pomul vieții | Vița de vie (simbol)


modificare 

Categorii

modificare 

Creștinism știri

Pentru a putea urmări constant actualizările de pe acest portal, adăugați pe pagina dvs. de utilizator formatul {{Știri creștinism}}.

modificare 

Știați că...

  • ...prin preparatio evangelica se înțelege modul în care au cotribuit diferiți factori istorici și religioși la geneza și difuzarea creștinismului în provinciile Imperiului Roman, în general, și în partea dobrogeană a Moesiei Inferior, în particular. În acest sens unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui proces îl reprezintă comuniunea simbolurilor.
  • ...cultele politeiste orientale, dar și creștinismul, se folosesc de simboluri și mituri pentru a anima atât trăirile sentimentului religios, cât și credința adoratorilor într-o posibilă comuniune cu Divinitatea. Vom vedea că atât păgânismul, cât și creștinismul vor folosi aceleași simboluri, dar cu funcții și semnificatii specifice fiecărui cult în parte. Pentru apologeții creștini, mari apărători ai creștinismului (Sf. Iustin Martirul și Filosoful, Clement Alexandrinul, Tertullian, Origen) imaginile erau încărcate de semne și mesaje. Revelația pe care o aducea credința nu anula semnificațiile „primare” ale imaginilor ; ea numai adăuga o nouă valoare.
  • ...din multitudinea simbolurilor creștinismului timpuriu, prezente în operele apologeților creștini arborele cosmic — Pomul vieții este unul dintre cele mai bogate și mai răspândite simboluri. Mircea Eliade distingea șapte interpretări principale pe care, de altfel nu le considera exhaustive, dar care se articulează toate în jurul ideii de Cosmos viu, în veșnică regenerare.
modificare 

Biografie selectată

Mitropolitul Ioannis Zizioulas

Ioannis Zizioulas (n. 10 ianuarie 1931, Katafygio, Kozani, Grecia) este un mitropolit ortodox din cadrul Patriarhiei de Constantinopol.


modificare 

Citate

Iar îngerul, răspunzând, a zis femeilor: Nu vă temeți, că știu că pe Iisus cel răstignit Îl căutați. Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis; veniți de vedeți locul unde a zăcut. Și degrabă mergând, spuneți ucenicilor Lui că S-a sculat din morți și iată va merge înaintea voastră în Galileea; acolo Îl veți vedea. Sfânta Evanghelie după Matei, cap.28

modificare 

Creștinism liste