Dinastia Joseon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Dinastia Joseon (1392-1897) a lăsat o moștenire substanțială pe fata modernei Coreea; o mare parte din etichetele moderne coreene, normele culturale, atitudinile sociale față de problemele actuale, și chiar limba modernă coreeană și dialecte sale provin de la un tipar de gandire traditional care provine din această perioadă .

Istorie[modificare | modificare sursă]

Perioada timpurie[modificare | modificare sursă]

Fondare[modificare | modificare sursă]

In secolul al 14-lea, Dinastia Goryeo instituita de Wang Geon in 918 a fost slabit, la bazele prabusirii sale au stat anii de război și ocuparea de facto a Imperiul Mongol. Ca urmare a fondarii Dinastiei Ming , curtea regală din Goryeo s-a împărțit în două facțiuni aflate în conflict: grupul condus de generalul Yi Seong-Gye (sprijinea Dinastia Ming) și tabăra condusă de generalul Choi (sustinea Dinastia Yuan). Atunci când un emisar din Ming a venit in Goryeo în 1388 (anul 14 al domniei Regelui U) ei au cerut returnarea unei parti importante din teritoriul la nord de Goryeo, generalul Choi a pus la cale atacul din Peninsula Liaodong (restaurarea Manchuriei ca o parte din teritoriul coreean a fost parte a politicii sale externe).

Yi Seong-Gye a fost ales să conducă atacul, cu toate acestea, el s-a revoltat la Gaegyeong (Kaesong) și a inițiat o lovitură de stat, prin care reuseste sa il detroneze pe regele U în favoarea fiului său, Regele Chang (1388). Mai târziu regele U și fiul său, au fost ucisi, iar pe tron urca regele Gongyang. In 1392, Yi Seong-Gye il elimina pe Jeong Mong-Ju, liderul foarte respectat al unui grup loial dinastiei Goryeo, și il detroneaza pe regele Gongyang, pe care il exileaza in Wonju, înainte de a urca pe tron. Dinastia Goryeo a ajuns la sfârșit, după aproape 500 de ani de guvernare.

La începutul domniei sale, Yi Seong-Gye, acum regele Taejo, a intentionat să continue utilizarea numelui Goryeo, cu toate acestea, după numeroase amenințări de revolta de la nobilii Gwonmun, el a declarat o nouă dinastie în 1393 sub numele de Joseon. El a mutat, de asemenea, capitala la Hanyang.

Cearta Printilor[modificare | modificare sursă]

Când nouă dinastie a fost promulgată, Taejo si-a pus problema, pe care fiu al sau sa il aleaga ca succesor. Desi Yi Bang-Won, al cincilea fiu cu regina Shinui din clanul Anbyeon Han, a contribuit cel mai mult la ascensiunea tatălui său la putere, prim-ministrul Jeong Do-Jeon si Nam Eun s-au folosit de influența lor asupra regelui Taejo pentru al numi succesor pe cel de-al optulea fiu al său (al doilea fiu al reginei Shindeok din clanul Goksan Kang) Marele Print Uian (Yi Bang-Seok) în 1392. Acest conflict a apărut în mare parte datorită lui Jeong Do-Jeon, care a pus bazele ideologice, instituționale si juridice ale noii dinastii, si a dorit sa transforme Joseon-ul intr-un regat condus de miniștri numiți de rege, în timp ce Yi Bang-Won a vrut să stabilească monarhia absolută. Cu sprijinul lui Taejo, Jeong Do-Jeon a păstrat si limitat puterea familiei regale prin interzicerea implicarii in politică a prinților și a încercat să elimine armatele lor private. După moartea subită a reginei Shindeok, în timp ce regele Taejo era încă în doliu, Yi Bang-Won a pus la cale un raid la palat și l-a ucis pe Jeong Do-Jeon și susținătorii săi, precum și pe cei doi fii ai reginei Shindeok, inclusiv pe prințul moștenitor, în 1398. Acest incident a devenit cunoscut ca Prima Cearta Princiara.

Îngrozit de faptul că fiii săi au fost dispuși să se omoare unul pe altul pentru coroana, regele Taejo a abdicat și l-a încoronat imediat pe fiul său Yi Bang-Gwa, sau Regele Jeongjong, ca nou conducator. Unul dintre primele acte ale regelui Jeongjong ca monarh a fost de a muta capitala la Gaeseong (Kaesong). Dar Yi Bang-Won a păstrat puterea reală și a intrat în curând în conflict cu fratele său mai mare Yi Bang-Gan, care, de asemenea, tânjea dupa putere. In 1400, tensiunile dintre facțiunea lui Yi Bang-Won și cea a lui Yi Bang-Gan a escaladat într-un conflict ce a ajuns să fie cunoscut sub numele de A Doua Cearta Princiara. În urma luptei, Yi Bang-Gan a fost învins si exilat la Dosan în timp ce susținătorii săi au fost executați. Regele Jeongjong l-a investit imediat Yi Bang-Won ca moștenitor și voluntar a abdicat, astfel Yi Bang-Won devenind regele Taejong.

Consolidarea puterii regale[modificare | modificare sursă]

Una dintre primele actiunii ale regelui Taejong a fost eliminarea privilegiul de care se bucura aristocrația, adica dreptul de a avea armate private. Revocarea unor astfel de drepturi, a taiat capacitatea lor de a organiza revolte la scara larga, și a crescut drastic numărul bărbaților angajați în armata naționala. De asemenea a revizuit legislația în vigoare cu privire la impozitarea proprietății terenurilor.

Regele Taejong a emis un nou decret, în care, toate deciziile adoptate de Consiliul de Stat ar putea intra în vigoare numai cu aprobarea regelui. La scurt timp după aceea, Taejong a infintat un birou, cunoscut sub numele de Oficiul Sinmun, pentru a soluționa litigiile în care subiecții prejudiciati au simțit că au fost exploatati sau tratați nedrept de către oficiali guvernamentali sau aristocrati. Cu toate acestea, Taejong a păstrat reformele lui Jeong Do-Jeon. În plus, Taejong a executat sau exilati mulți dintre susținătorii lui, care l-au ajutat să urce pe tron, în scopul de a întări autoritatea regala. Pentru a limita influența familiei sotiei sale, regina Wongyeong din clanul Yeoheung Min, el i-a ucis pe toti cei cele patru fratii ai reginei și pe tatal reginei Soheon din clanul Cheongsong Shim, socrul viitorului rege Sejong .

Taejong rămâne o figură controversată, care i-a ucis pe mulți dintre rivalii pentru a câștiga puterea și totuși a îmbunătățit viața populației, a întărit apărarea națională, și a stabili o bază solidă pentru domnia lui Sejong, succesorul lui.

Sejong cel mare[modificare | modificare sursă]

In august 1418, în urma abdicarii lui Taejong, Sejong accede la tron. In mai 1419, Sejong, sub consiliarea si indrumarea lui Taejong, organizat Expeditia Estica Gihae, pentru a elimina piratii japonezi din zona. In septembrie 1419, , Sadamori, a capitulat în fața armatei Joseon-ului. In 1443 se mneaza, in care a fost deacord pentru a derula schimburi comerciale cu Joseon-ul. In 1433, Sejong il trimite pe Kim Jong-Seo, un cunoscut general, intr-o campanie militara, pentru a-i invinge pe manchurieni. De-a lungul campaniei militare, Kim Jong-Seo a capturat mai multe castele si a împins spre nord granitele tarii.

Pe perioada domniei lui Sejong, au loc progrese in științe naturale, agricultură, literatură, medicină traditională si inginerie. Datorita acestor evenimente, Sejong a primit titlul de "Regele Sejong cel Mare". Ce mai amintita contributie a lui Sejong a fost la crearea alfabetului hangul, in 1443.

Dupa moartea lui Sejong, fiul sau Munjong a urmat la tron, dar în curând a murit din cauza unei boli in 1452, la doar doi ani dupa ce a devenit rege. Dupa moartea sa, fiul sau, Danjong devine rege la doar 12 ani, unchiul sau Yi Yoo a obtinut controlul asupra guvernului și l-a inlaturat in cele din urma pe nepotul său de pe tron, pentru a deveni rege, în 1455. 6 ministri, loiali lui Danjong au încercat să-l asasineze pe Sejo pentru a reveni Danjong la tron, dar Sejo i-a executat pe miniștri si, de asemenea, l-a ucis pe Danjong, care se afla in exil.

Chiar daca si-a ucis nepotul pentru a devenii rege, el a întărit sistemul administrativ si a stabilit numărul exact al populației, a încurajat publicarea cărțiilor. Cea mai importanta realizare a lui, a fost Marele Cod al Administrației de Stat, care a devenit piatra de temelie a administrației Joseon-ului.

Dupa ce Sejo moare, fiul sau, Yejong devine rege, dar moare peste 2 ani. Dupa moartea sa, Seongjong accede la tron. Domnia lui a fost marcată de prosperitate și de creștere economica. A incurajat savantii neo-confucianisti sa intre in politica. Infiinteaza Hongmungwan (홍문관, 弘文館), Biblioteca Regală și Consiliul Consultativ, alcătuit din intelectuali care studiau confucianismul, cu care dezbatea politicile filozofice și guvernamentale. El a trimis, de asemenea, mai multe campanii militare împotriva jurchenilor pentru a stabiliza frontiera de nord.

Epurarile Literati[modificare | modificare sursă]

Fiul lui Seongjong , Yeonsan este considerat de multe ori cel mai tiran rege al dinastiei, a cărui domnie a fost marcată de o serie de epurari a savantilor neo-cunfucianisti in perioada 1498 si 1506. Comportamentul lui devine necontroloat după ce a aflat că mama sa biologică nu a fost regina Jeonghyeon din clanul Papyeong Yoon, ci regina Deposedata Yoon (Regina Jeheon), care a fost obligata să bea otravă. Când i-a fost arătata o bucată de îmbrăcăminte, care se pretinde că ar fi fost pătata cu sângele mamei sale, el a bătut pana la moarte două concubine ale tatalui sau, care au acuzat-o pe regina Yoon, si a pedepsit-o pe Marea Regina Insu din clanul Cheongju Han, care a murit a scurt timp dupa. El a executat oficiali guvernamentali care au sustinut executarea reginei Yoon, împreună cu familiile lor. El a profitat de asemenea de o mie de femei din provinciile pentru a servi ca animatori palat și a însușit Seonggyungwan, Royal University, ca un teren de agrement cu caracter personal. He eliminat Biroul de Cenzori, a cărui funcție a fost de a critica acțiunile inadecvate și politicile de rege, și Hongmungwan. A interzis utilizarea hangul atunci când oamenii de rând a criticat regele cu afișe scrise în Hangul. După doisprezece ani de proastă guvernare, el a fost detronat în cele din urmă o lovitură de stat care au plasat fratele său vitreg Jungjong pe tron in 1506. Jungjong a fost un rege slab fundamental, datorită unor împrejurări care îl introduse pe scaunul de domnie, dar domnia lui a vazut, de asemenea, o perioadă de reforme semnificative, condus de ministrul său Jo Gwang-jo, carismaticul lider al savantilor Sarim. El a stabilit autonomiei locale sistem numit Hyang'yak să consolideze autonomia locală și spiritul comunale printre oameni, a căutat să reducă decalajul dintre bogați și săraci, cu o reformă agrară, care ar putea distribui un teren mai mulți fermieri în mod egal și valoarea limită de teren și numărul de robi, care s-ar putea proprii, promulgată scrieri confucianiste în rândul populației pe scară largă cu traduceri autohtone, și a încercat să tăiați dimensiunea de guvern prin reducerea numărului de birocrați. In acordcu Analele Dinastiei Joseon sa spus că nici un oficial îndrăznit să primească mită sau de a exploata populația în această perioadă pentru că a aplicat legea strict ca Inspector General. Aceste reforme radicale au fost foarte populare, cu poporul, dar s-au opus cu înverșunare de către funcționarii conservatori, care au ajutat pentru a punepe Junngjong pe tron. Ei au complotat pentru a provoca Jungjong a pune la îndoială loialitatea lui Jo prin scrierea "Jo va deveni rege" (주초위왕, 走肖爲王) cu miere pe frunze, astfel încât omizi lăsat în urmă aceeași frază ca în cazul în manifestare supranaturală. Jo-jo Gwang a fost executat, iar cele mai multe dintre măsurile de reformă lui a murit cu el în care rezultă A treia epurare Literati din 1519. De aproape cincizeci de ani după aceea, instanța politică a fost marcată de lupte sângeroase și haotice între facțiunile rivale suport consoartele și prinți. In-legislațiilor familiei regale dețineau o mare putere și a contribuit la multă corupție ale epocii.

Dinastia Joseon medie[modificare | modificare sursă]

Perioada de mijloc a dinastiei Joseon a fost marcată de o serie de lupte pentru putere intensă și sângeroasă între facțiuni politice care au slăbit invaziilor țară și pe scară largă de către Japonia și Manchu care a rasturnat aproape dinastie.

Luptele Factiunilor[modificare | modificare sursă]

Factiunea Sarim , ce a suferit o serie de infrangeri politice în timpul domniei lui Yeonsangun, Jungjong, si Myeongjong primeste controlul guvernului in domia lui Seonjo dar în curând împărțite în facțiuni de Vest și de Est, fracțiunea de Est în divizare transformă în fracțiuni de Nord și de Sud. Fracțiunea de Vest, de asemenea, în cele din urmă împărțit în procesul de învățare vechi și facțiuni noi de învățare.Alternanțe la putere între aceste fracțiuni au fost adesea însoțite de acuzațiile de trădare și sângeroase epurări, inițierea unui ciclu de răzbunare, cu fiecare schimbare de regim. Un exemplu este is Gichuk Cazul Tradarea din 1589 (기축옥사), n care oriental Jeong Yeo-rip a fost acuzat de conspirație pentru a începe rebeliune. Jeong Yeo-rip-au format o societate cu grup de suporteri care a primit, de asemenea, de instruire militară pentru a lupta împotriva jefuitori Japanonezi . Nu există încă o dispută cu privire la natura și scopul de grupul său, care a reflectat dorința pentru societate fara clase și răspândite în întreaga regiune Honam. Jeong Cheol, șeful fracțiunii de Vest, a fost responsabil de investigarea cazului și a folosit acest eveniment pentru a intrării în vigoare epurare pe scară largă a Orientali care au avut cea mai mică legătură cu Jeong Yeo-rip. În cele din urmă 1000 estici au fost uciși sau exilați în urma.

Invazia timpurie japoneza[modificare | modificare sursă]

În timp ce piroane sunt cunoscute a fi fost făcute din fier, existența istorică a acoperișului placate sau dublate de fier este în litigiu De-a lungul istoriei coreeană, au fost frecvente pirați atacurile de pe mare și pe uscat. Scopul doar pentru coreeni care rulează o flota a fost de a asigura comerțului maritim împotriva piratilor Wokou. Marina coreeana respins pirati folosind o forma avansata de tehnologii de praf de pusca (tunuri de exemplu, săgețile de foc în formă de Singijeon etc.). Pe durata Invazia Japoneza In Coreea(1592-1598), Lordul de razboi Japonez Toyotomi Hideyoshi, incercand sa cucereasca Dinastia Ming cu arme portugheze, a invadat Coreea cu ai său daimyō și trupele lor în 1592 și 1597, care intenționează să folosească Coreea ca o piatră de temelie . Diviziune fracționiste au fost in incapacitatea de a evalua capacitatea militare japoneze, și nu și-a condus incercarile de diplomatie. La o pregatire slaba din partea lui Joseon. Folosirea armelor de foc europene de către japonezi cea mai din stânga din partea de sud a Peninsulei Coreene ocupate în termen de luni, capturand Pyongyang si Hanseong (azi Seoul) Cu toate acestea, invazia a fost incetinit din cauza Admiralului Yi Sun-shin distrugerea flotei invaziei japoneze care să permită Dinastiei Ming sa intervina. Rezistența de gherilă, care în cele din urmă au format, de asemenea, a ajutat. Potrivit cu Analele Dinastiei Joseon, japonezii au venit odata cu rebeleiunea sclavilor coreeni |slaves, care a ars palatul Gyeongbokgung și a depozit de înregistrări . Rezistența locală, cu toate acestea, a încetinit avansul japoneză și victoriile decisive navale de amiralul Yi Sun-sin care a preluat controlul la stânga pe rute mare în mâini coreeană, stânjenind grav liniile de aprovizionare japoneză. In plus, China a intervenit pe partea de coreeni, trimiterea unei forțe mari în 1593, care a împins înapoi japoneză, împreună cu coreeni. În timpul războiului, coreenii dezvoltat puternic și arme de foc : Navele Testoase (chiar înainte de război a început cu toate acestea). Forțele Joseon și Ming invins pe japonezi, la un preț profund. După război, relațiile dintre Coreea și Japonia au fost complet suspendată.

Invazia Manchu[modificare | modificare sursă]

După război, Regatul coreean a devenit din ce în ce izolat. Conducătorii săi a încercat să limiteze contactul cu țări străine. În plus, Dinastia Ming a fost slăbită, parțial din cauza războiului din Coreea împotriva Japoniei, care a dus la stabilirea noilor Dinastia Qing. Coreenii au decis sa construiasca frontierele stricte, exercita un control mai mare asupra inter-traficului la frontieră, și să aștepte afară turbulența inițială a răsturnarii dinastiei Manchu de către Ming. Coreea de suferit de pe urma invaziilor de două manciurienii, în 1627 (vezi Prima Invazie Mancuriana in Coreea) și 1637 (vezi A doua Invazie Mancuriana in Coreea). Coreea s-a predat manciurienilor și a devenit un stat vasal al dinastiei Qing.

Ultima perioada Joseon[modificare | modificare sursă]

După invaziile din Manciuria, Joseon au cunoscut o perioadă de aproape 200 de ani de pace. Regele Yeongjo si Regele Jeongjo a condus o renaștere a dinastiei Joseon. Sukjong si fiul sau Yeongjo tried pentru a rezolva problemele cauzate de politica fracțiunii. Politica Tangpyeong a fost de a îngheța în mod eficient litigiile părților ".


Jeongjo aplicat reforme diferite pe parcursul domniei sale, în special de instituire a Kyujanggak, într-o bibliotecă regală, în scopul de a îmbunătăți poziția culturală și politică a Joseon și de a recruta ofițeri supradotați pentru a rula națiunii. Regele Jeongjo condus, de asemenea, inițiative îndrăznețe sociale, deschiderea poziții guvernamentale pentru cei care ar fi fost anterior interzis din cauza statutului lor social. Regele Jeongjo a avut sprijinul multor savanți Silhak, care a sprijinit puterea regală. Domniei regelui Jeongjo lui a văzut, de asemenea, creșterea în continuare și dezvoltare a culturii populare Joseon lui. In 1863 Gojong a luat tronul. Tatal lui, regentul Heungseon Daewongun, a Condus pana la varsta maturitatii lui Gojong. În timpul anii 1860 mijlocul Regent a fost principalul adept al izolaționism și instrumentul de persecutarea catolicilor autohtone și străine, o politică care a dus direct la Campania franceza impotriva Coreei, 1866. The early years of his rule also witnessed a large effort to restore the largely dilapidated Palatul Gyeongbok, scaunul de autoritatea regala. Pe durata domniei lui Heungseon Daewongun, politica fracționiste și puterea deținută de Kim Andong clanul dispărut complet. În 1871, forțele americane și coreene s-au ciocnit într-o încercare SUA, la "diplomația canonierelor" următoarele IncidentuGeneral Sherman l in 1866.

In 1873, regele Gojong a anunțat preluarea lui de regulă regale. Cu pensionare ulterioare de Heungseon Daewongun, viitorul Regina Min (n mai târziu EImparateasa Myeongseong) obtinut controlul complet asupra instanța de ei, introducerea familia ei în funcții de înaltă instanță.

Decline[modificare | modificare sursă]

Japonia, dupa Instaurarea Perioadei Meiji, Achiziționat tehnologie militare occidentale, și a forțat să semneze Joseon Tratatul de la Ganghwa in 1876, Deschiderea a trei porturi comerciale și de acordare a extrateritorialitatea japonez.

Multi coreeni au disprețuit influențe japoneze și străine asupra terenurilor lor și a statului corupt opresiv al dinastiei Joseon.In 1894, Revolutia taranilor Donghak agricultori se ridica văzut într-o rebeliune în masă, cu liderul țărănist Jeon Bong-jun a învins forțele locale de conducător Jo Byong-decalaj in batalia de la Go-bu pe 11 ianuarie 1894; după luptă, proprietățile Jo au fost înmânate la țărani. Până în mai, armata țăranilor a ajuns la Jeonju, sguvernul cerand ajutor pentru orpirea revoltei de la chinezii Qing . Qing trimite 3000 trupe și rebelii negociat un armistițiu, dar japonezii au considerat că prezența Qing o amenințare și a trimis trupe în 8000 de propria lor, sechestrarea Palatul Regal din Seul și instalarea unui guvern pro-japonez data de 8 iunie 1894. Acest escaladat în curând Primul razboi sino-japonez (1894–1895) intre Japonia si China , luptat în mare măsură în Coreea. Imparateasa Myeongseong a încercat să contracara interferențe japoneze în Coreea și a fost în considerare de cotitură în Rusia sau China, pentru sprijin. În 1895, Imparateasa Myeongseong (referred to as "Queen Min"A fost asasinat de agenții japonezi.


Ministrul japonez de Coreea, Miura Goro, orchestrat complotul împotriva ei. Un grup de agenți japoneză, împreună cu Armata Hullyeondae si Imparateasa Myeongseong a fost ucisa și trupul ei profanat în aripa de nord a palatului.

Qing a recunoscut înfrângerea în Tratatul de la Shimonoseki (17 Aprilie 1895), care a garantat în mod oficial independența Coreei din China. Acesta a fost un pas spre Japonia câștigă hegemonia in Korea.Instanța Joseon, presat de uzurpare de la puteri mai mari, a simțit nevoia de a consolida național de integritate și a declarat Imperiul Coreean in 1897. Emperor Gojong și-a asumat titlul de împărat, în scopul de a-și afirma independența Coreei. În plus, alte puteri străine au fost solicitate pentru tehnologii militare, în special Rusia, sa se apere japonez. Punct de vedere tehnic, 1897 marchează sfârșitul perioadei de Joseon, ca denumirea oficială a imperiului a fost schimbat, cu toate acestea dinastiei Joseon ar domni încă, deși perturbate de către Japonia și Rusia.

Într-o serie de manevre complicate și contra-manevre, Japonia împins înapoi flota rusa la Batalia de laPort Arthur in 1905. Odată cu încheierea in 1904–1905 a Războiul ruso-japonez cu Tratatul de la Portsmouth, drumul a fost deschis pentru Japonia pentru a prelua controlul de Coreea. După semnarea Tratatul Protectoratului in 1905, Coreea devine un protectorat japonez. Itō Hirobumi a fost primul Rezident General al Coreea, deși el a fost asasinat de către activitaul pentru independenta coreeana An Jung-geun in 1909 in statia de tren din Harbin. In 1910, deși coreenii s-au opus mult anexarea, Imperiul Japonez anexeaza Coreea cu forta.

Guvernare[modificare | modificare sursă]

Joseon Dinastia a fost o monarhie extrem de centralizata și neo-confucianist cum codificată prin Gyeongguk daejeon, un fel de constituție.

Regele[modificare | modificare sursă]

Regele a avut autoritatea absolută, dar puterea lui reală variat, cu circumstanțele politice. El a fost obligat prin tradiție, precedentele stabilite de regi mai devreme, Gyeongguk daejeon, Și de învățăturile confucianiste.Împăratul a poruncit loialitate absolută din partea oficialilor lui și subiecte, dar oficialii au fost, de asemenea, de așteptat pentru a convinge pe rege să calea cea dreaptă în cazul în care acesta din urmă a fost gandit pentru a fi confundate.Dezastrelor naturale s-au gandit sa fie din cauza deficiențelor regelui, și, prin urmare, Joseon regii au fost foarte sensibile la împlinirea lor. Atunci când a existat secetă severă sau o serie de dezastre, regele de multe ori a căutat în mod oficial critici atât din partea funcționarilor și ale cetățenilor, și tot ce a spus sau scris au fost protejate de la urmărirea penală, în astfel de cazuri (deși au existat câteva excepții).

Oficialii[modificare | modificare sursă]

Oficialii guvernamentali s-au clasat în 18 nivele, variind de la primul rang senior (정1품) în jos pentru a rang junior nouă (종9품) în funcție de vechime și de promovare, care a fost realizată prin decret regal pe baza examinării sau de recomandare. Oficialii de la primul rang senior la rang superior treia purtau robe roșii în timp ce cei din rangul junior treilea la rang junior sasea purtau albastru și cele de mai jos purtau robe verde.[1]

Aici, un oficial guvernamental se refera la care au ocupat un tip de birou care a dat titularului său un yangban Starea - semi-nobilimea ereditară, care a fost eficace pentru trei generații. În scopul de a deveni un astfel de funcționar, unul a trebuit să treacă o serie de examenele gwageo. Au existat trei tipuri de examene gwageo - literar, miliitary, și diverse, printre care traseul literar a fost cea mai prestigioase. (Multe dintre posturile-cheie, inclusiv toate Censoratele , posturi deschise numai funcționarilor care a avansat prin examen literar.) În caz de traseu literar, a existat o serie de patru teste, toate dintre care unul a trebuit să treacă pentru a se califica pentru a deveni un oficial. 33 candidați care au fost aleși în acest mod a luat examenul final în fața regelui pentru o plasare. Candidatul cu cel mai mare scor a fost numit într-o poziție de rang inferior 6 (un salt de șase grade). Doi candidați cu următoarele două cele mai mari note au fost numiți într-o poziție de rang junior saptea. Șapte candidați cu scoruri următoarea cea mai mare au fost atribuite la rang junior opta în timp ce restul de 23 candidați s-au dat nouă rang junior, cel mai mic de 18 grade.

Oficialii de rang înalt primul, primul rang junior, și două rang superior au fost abordate cu onorificul "dae-gam" (대감) în timp ce cele de rang juniori 2 si locul 3 senior au fost abordate cu onorificul "yeong-gam" (영감). Acești oficiali roșu-îmbrăcat, denumite colectiv "dangsanggwan " (당상관), au luat parte la a decide politicile guvernamentale prin participarea la reuniunile cabinetului. Restul funcționarilor clasate au fost numite "danghagwan" (당하관).

Guvernarea Centrala[modificare | modificare sursă]

Consiliul De stat[modificare | modificare sursă]

Consiliul de stat (Uijeongbu•의정부) a fost cel mai mare organ deliberativ, însă a cărui putere a scăzut pe parcursul a dinastiei. Șeful consilierul de stat (Yeonguijeong•영의정), Stânga consilierul de stat (Jwauijeong•좌의정), și la dreapta consilierul de stat (Uuijeong•우의정) au fost cel mai înalt rang oficialii din guvernul (Toate cele trei au fost de primul rang senior). Ei au fost asistați de către ministrul de Stânga (Jwachanseong•좌찬성) si ministrul de dreapta (Uichangseong•우찬성), Ambele din primul rang junior, și șapte oficiali de rang inferior. Puterea a Consiliului de Stat a fost invers proporțională cu puterea regelui. Au fost perioade cand controlau direct Cele 6 Ministere, organul executiv al guvernului Joseon, dar în primul rând a servit în rol consultativ în conformitate cu regi puternici. Consilierii de stat a servit în mai multe poziții alte concomitent.

6 ministere[modificare | modificare sursă]

6 ministere (Yukjo•육조) compun organul executiv. Fiecare ministru (Paanseo•판서) a fost de rang senior doilea și a fost asistată de ministru adjunct (Champaan • 참판), care a fost de rang junior două. Ministerul de personal a fost biroul cel mai înalt de șase ministere. Deoarece influența Consiliului de Stat scazut in timp, ministru al personalului a fost de multe ori șeful de facto de miniștri. Șase ministere să includă în ordinea vechimii în:

  • Ministerul de personal (Ijo • 이조) - a fost în primul rând interesat de numire a funcționarilor
  • Ministerul Taxaton (Hojo • 호조) - fiscalitate, finanțe, recensământul, agricultura, și a unor politici funciare
  • Ministerul Riturile (Yejo • 예조) - ritualuri, cultură, diplomație, gwageo examen
  • Ministerul Apărării (Byeongjo • 병조) - afacerile militare
  • Ministerul de Justiție (Hyeongjo • 형조) - administrarea de drept, sclavie, pedepse
  • Ministerul Lucrărilor (Gongjo • 공조) - industrie, lucrări publice, de fabricație, exploatare

3 oficii[modificare | modificare sursă]

3 oficii, or Samsa (삼사), este un nume colectiv pentru t3 birouri, care a functionat ca major de organe de presă și a controalelor prevăzute și echilibrul pe rege și funcționarii. În timp ce modelat după sistemul chinez, ei au jucat un rol mult mai proeminent în guvern Joseon decat omologii lor chinezi. În rolul lor, ca organ de presă, că nu are autoritatea de a decide sau real pună în aplicare politici, dar a avut voce influentă în dezbatere a urmat. Funcționarii care au slujit în aceste birouri tendinta de a fi mai tineri și de rang inferior în comparație cu alte birouri, dar a avut reputație academică puternic și sa bucurat de privilegii speciale și de mare prestigiu (De exemplu, cenzorilor li sa permis să bea în timpul orelor de lucru datorită funcției lor de a critica rege). Pentru a fi numiți, ei au trecut prin analiză mai aprofundată de caracter și de mediul familial. Trei birouri, cu condiția ca cea mai rapidă cale de promovare în posturi înalte și a fost aproape o cerință pentru a deveni un consilier de stat .** Biroul de Inspector General (Saheonbu • 사헌부) - Este monitorizat administrației publice și funcționarilor de la fiecare nivel în guvernele centrale și locale, atât pentru corupție, abuzurile, sau ineficiența. Acesta a fost, de asemenea, responsabil de promovarea moralității publice și vamale confucianiste și redresarea nemulțumirile populației. Acesta era condus de Inspector General (Daesaheon • 대사헌), o poziție de rang junior 2, care a supervizat 30 funcționari în mare măsură independente.

  • Oficiul pentrude Cenzori (Saganwon • 사간원) - funcția de șef al ei a fost de a protesta cu regele dacă a existat acțiune greșită sau necorespunzătoare sau de politică. Decrete importante ale regelui au fost mai întâi revizuite de cenzori, care ar putea cere să-i retragă dacă judecat necorespunzătoare. Aceasta a emis, de asemenea, opiniile cu privire la starea generală a afacerilor. Acesta a fost format din cinci funcționari, condusă de șeful Cenzor (Daesagan • 대사간), de rang superior 3.

În timp ce accentul principal pentru Office de Inspector General este oficiali guvernamentali și Oficiul de Cenzori este axat pe rege, doua birouri efectuate de multe ori funcții reciproc, și acolo a fost mult mai suprapun. Împreună, ele au fost numite "Yangsa," (양사), ceea ce înseamnă literalmente "Ambele birouri," de multe ori și a lucrat în comun în special atunci când au încercat să revină asupra deciziei regelui.

  • Oficiul pentru consilierilor speciali (Hongmoongwan • 홍문관) - A supervizat Bibliotecii Regale si a servit ca institut de cercetare pentru a studia filosofia confucianistă și răspunde la întrebările regelui. Funcționarii săi au luat parte la lecțiile de zi cu zi numitgyeongyeon(경연), în care au discutat despre istoria și filosofia confucianiste cu regele. Deoarece aceste discuții au dus deseori la comentariu cu privire la chestiuni politice de actualitate, reprezentanții săi oficiali au avut o influență semnificativă în calitate de consilieri. Acesta a fost condus de șef Academic (Daejehak • 대제학), un post part-time de rang superior care au servit două în același timp în alt post de mare (cum ar fi în Consiliului de Stat), și adjunct șef Academic (Bujehak • 부제학), un full-time post de rang superior treilea care a fugit, de fapt, birou. Nu a fost un mare prestigiu atașat de a fi Academic șef în această societate profund confucianiste. (Biroul a fost înființat pentru a înlocui Sala de vrednicii (Jiphyeonjeon•집현전) după ce acesta din urmă a fost eliminat de către Sejo în urma celor 6 ministri martirizati.)

Alte Oficii[modificare | modificare sursă]

Birourile majore includ următoarele:

  • Secretariatul Regal (Seungjeongwon • 승정원) a servit ca o legătură între rege și șase ministere. Au fost 6 secretari regali (승지), câte unul pentru fiecare minister, și toți au fost de rang 3 superior . Rolul lor principal a fost să treacă jos decret regal la ministere și să depună petiții din partea oficialilor și populației la rege, dar au recomandat, de asemenea, pe rege și a servit în poziții-cheie aproape de rege. În special, Secretarul Regal Șef (도승지), o legătură la Ministerul de personal, a servit pe rege în cel mai apropiat apropierea de toate limbile oficiale ale guvernului și sa bucurat de multe ori o mare putere, care a fost derivat din favoarea regelui. Hong Guk-yeong (în timpul domniei lui Jeongjo ) și Han Myeong-hwe (în timpul Sejo) sunt câteva exemple de secretari șef regali, care au fost oficial cei mai puternici din timpul lor.
  • Biroul capitalei (Hanseungbu • 한성부) a fost însărcinat cu exploatarea capitalei'Hanyang' , azi Seul. Acesta a fost condus de Paanyoon'(판윤), de două rangul doi senior echivalentul a primarului de astăzi de Seul.
  • Biroul Regal de Investigatii (Euigeumbu • 의금부) a fost un organ de anchetă și de executare sub controlul direct al regelui. Aceasta mai ales tratate cu trădare și alte cazuri grave care în cauză rege și familia regală și a servit pentru a aresta, investiga, închisoare, și să efectueze Exemple împotriva infractorii suspectați, care au fost de multe ori oficialii guvernamentali.
  • Biroul de Arhiva(Chunchugwan • 춘추관) - funcționari scriau, compilau, și întrețineau înregistrările istorice. Acesta era condus de consilieri de stat, și multe posturi au fost organizate de către funcționarii repartizați în alte birouri concomitent. Au fost opt istoriografii a cărui funcție a fost unic pentru a înregistra ședințele de istorie.
  • Seonggyungwan sau Academia Regală(성균관) - Academia a servit pentru a pregăti viitorul oficiali ai guvernului. Cei care au trecut de primele două etape ale gwageo examene (examen literar) au fost admise la Seonggyungwan. Clase de mărime a fost, de obicei, 200 de studenți, care a trăit în sala de rezidențiat și a urmat de rutină stricte și regulamentul școlii. (. Școlarizare, cazare și masă au fost furnizate de către guvern) De asemenea, a servit ca altar de stat pentru confucianismși înțelepții coreeană confucianiste. Opiniile studenților privind politicile guvernamentale, în special declarații colective și demonstrații, ar putea fi influent ca ei au reprezentat consesus proaspătă și necorupt de cercetători tineri. Funcționarul responsabil a fost Daesaseong (대사성), de rang superior 3, și 36 de alți oficiali, inclusiv cele de la alte birouri au fost implicate în stare de funcționare academie.

Guvernare locala[modificare | modificare sursă]

Oficialii de rang înalt au fost trimise de la guvernul central. Uneori, un inspector al Secretului Regal (Amhaeng-eosa • 암행 어사) a fost numit de către rege să călătorească incognito și să monitorizeze oficialii din provincie. Acești inspectori sub acoperire au fost, în general, tineri funcționari de rang inferior, dar a fost investit cu autoritatea regala de a demite funcționari corupți.

  • Provincii (Do•도) - Au fost opt provincie, fiecare dintre care a fost guvernată de guvernator (Gwanchalsa•관찰사), o poziție de rang junior al 2lea.
  • Bu (부) - birouri administrative responsabile de marile orașe din provincie. Fiecare bu a fost condus de Buyoon (부윤), care a fost echivalent cu guvernator în rang.
  • Mok (목) - Au fost douăzeci moks, care au stat la județe mare numit "ju" (주). Ei au fost conduse de moksa (목사), de rang superior treia.
  • Județ (Gun • 군) - Au fost optzeci de județe din Joseon, fiecare reglementate de Gunsu (군수), un rang patrulea junior.
  • Hyeon (현) - hyeons mari au fost reglementate de Hyeongryeong (현령) de rang inferior în timp ce cincea hyeons mai mici au fost reglementate de Hyeonggam (현감) de rang junior 6-a.

Impartire administrativa[modificare | modificare sursă]

In timpul de cele mai multe dinastiei Joseon, Coreea a fost împărțită în 8 provincii (do; 도; 道). Granițele opt provincii "a rămas neschimbată timp de aproape cinci secole 1413 - 1895, și a format o paradigmă geografic care este încă reflectată astăzi în diviziunile Peninsula Coreeană administrative, dialecte, și distincții regionale.Numele tuturor opt provincii sunt păstrează și astăzi, într-o formă sau alta.

Societatea[modificare | modificare sursă]

Structura sociala si a populatiei[modificare | modificare sursă]

Populația de Joseon Coreea este controversată. Guvernul înregistrările de gospodării sunt considerate irelevante, în această perioadă.[2] Un estimare recentă dă 6 milioane de la începutul dinastiei în 1392, în creștere neregulat la un vârf de cat mai multe de 18 de milioane până în aproximativ 1750. Între 1810 și 1850, populația a scăzut cu aproximativ 10% și a rămas stabil. De la inceputul secolului 20, la închiderea al dinastiei Joseon, speranța medie de viață pentru bărbați coreean a fost de 24, iar pentru femele 26 yearsbefore introducerea medicinei moderne la inceputul anilor 1900 speranța medie de viață pentru coreeni au fost doar 24 pentru bărbați și 26 pentru femei. "

Joseon Coreea a instalat un sistem centralizat, administrativ controlat de intelectuali care studiau confucianismul, care au fost numite Yangban. Până la sfârșitul secolului al optsprezecelea, yangban a dobândit cele mai multe dintre trasaturile de o nobilime ereditara cu excepția faptului că starea sa bazat pe un amestec unic de poziție familie, gwageo examinările pentru învățarea confucianiste, precum și un serviciu de sistem civil.Familiei unui yangban care nu au reușit să devină un oficial guvernamental pentru a treia generație pierdut statutul lor yangban și a devenit popor. Pentru cea mai mare parte, singura cale de a deveni un oficial al guvernului a fost să treacă o serie de examene gwageo (One a trebuit să treacă "mai mică gwageo" examen (소과), în ambele de două etape, pentru a beneficia de o mai mare gwageo examen, care din nou una a trebuit să treci în ambele două etape pentru a deveni un oficial al guvernului) yangban și rege., într-un echilibru greu, controlate de administrația centrală și instituțiile militare. Proporția de yangban să fi ajuns la fel de mare ca 30% până în 1800, deși au existat variații considerabile locale.

Un alt 30-40% din populație erau sclavi ( Nobi ), "low-născuți" ( cheonmin ) sau de neatins (Baekjeong ). Sclavia a fost ereditară, precum și o formă de pedeapsă legală. Nu a fost o clasă sclav cu atât sclavi de guvern și în proprietate privată, iar guvernul a dat ocazional sclavi la cetățeni de rang superior. Sclavi cu capital integral privat ar putea fi mostenita ca proprietate personală. În timpul recolte slabe, multe sangmin oamenii vor deveni sclavii voluntar, în scopul de a supraviețui În timpul dinastiei Joseon aproximativ 30% la 40% din populația coreean a constat în sclavi. Privare de sclavi ar putea cumpăra libertatea lor. Multe din restul de 40-50% din populație au fost cu siguranță fermieri Având în vedere mărimea populației, se poate ca o persoană tipic a avut mai mult de un rol. Cele mai multe agricultura a fost, în orice caz, nu comercial, de subzistență. În plus față de generarea de venituri suplimentare, o anumită cantitate de dexteritate ocupațională, pot fi necesare pentru a evita cele mai grave efecte ale unui sistem fiscal de multe ori grele și corupte.

La sfârșitul anilor Joseon, idealurile confucianiste de decență și "pietatea filială", treptat, a ajuns să fie asimilată cu o respectarea strictă într-o ierarhie socială complexă, cu multe gradatii fine. Până la începutul secolului 18 critic social Yi Junghwan (1690-1756) sa plâns că sarcastic "Cu atât de multe diferite ranguri și grade de separare de oameni din una de alta, oamenii nu tind să aibă un cerc foarte mare de prieteni."[3] Dar, chiar ca a scris Yi, deosebirile sociale informale de la începutul anilor Joseon au fost consolidate printr-o discriminare juridice, cum ar fi legea somptuar reglementarea rochia de diferite grupuri sociale , și legi care limitează moștenire și proprietății de către femei.

Cu toate acestea, aceste legi să fi fost anunțate tocmai pentru că mobilitatea socială a fost în creștere, în special în timpul începutul secolului al prosper despre 1710. Ierarhia inițială socială a dinastiei Joseon a fost dezvoltat pe baza ierarhiei sociale a erei Goryeo. In secolele patrusprezecea la saisprezecelea, această ierarhie a fost strict și stabilă. Din moment ce oportunități economice pentru a schimba statutul de s-au limitat, nici o lege nu a fost nevoie. La sfârșitul anilor 17 al 19-lea secole, cu toate acestea, grupurile comerciale noi a apărut, iar sistemul de clasă cel vechi a fost extrem de slăbit. Mai ales, populația Daegu regiunii Yangban de clasă era de așteptat să ajungă la aproape 70 la sută în 1858.

n 1801, Guvernul deținute de sclavi au fost emancipați, și instituția treptat, sa stins în următorul secol. Instituția a fost complet eliminat ca parte a unui plan social în Reforma Gabo din 1894.

Cultura[modificare | modificare sursă]

Dinastiei Joseon a prezidat două perioade de creștere culturală mare, în cursul căreia Joseon cultura a creat primul ceremonia ceaiului coreean, grădină coreeană , și ample lucrări istorice.Dinastia regale a construit, de asemenea, mai multe cetati, palate.

Haine[modificare | modificare sursă]

În dinastiei Joseon, jeogori de femei hanbok a devenit treptat strânse și scurtat. In secolul al 16-lea, a fost jeogori umflat si a ajuns sub talie, dar până la sfârșitul anului Joseon dinastiei în secolul 19, jeogori a fost scurtat, până la punctul că nu acoperă sânii, astfel încât o altă bucată de pânză (heoritti") a fost folosit pentru a le acoperi. La sfârșitul secolului al 19-lea, Daewon-gun a introdus Magoja, un sacou in stil Manchu, în Coreea, care este adesea purtat cu hanbok la această zi. China a fost plin-ocolit și jeogori a fost scurt și strâns în ultima perioadă Joseon. Plenitudine în fusta a fost subliniat în jurul șoldurilor. Mulți s-au purtat lenjerie sub chima, cum ar fi darisokgot, soksokgot, dansokgot, și gojengi pentru a realiza o silueta dorită. Deoarece jeogori a fost atât de scurt a devenit naturale, pentru a expune heorittisauheorimari care a funcționat ca un corset.Pânză albă expuse în cadrul jeogori din imagine este heoritti.

Clasele de sus a purtat hanbok a strâns țesute ramie cârpă sau alte materiale de înaltă calitate ușoare în vreme caldă și de mătăsuri și simplu model restul anului. Oamenii de rând s-au limitat prin lege, precum și resurse pentru bumbac în cel mai bun.Clasele de sus a purtat o varietate de culori, desi culori strălucitoare, în general, au fost purtate de către copii și de fete si culori estompate de varsta mijlocie barbati si femei. Oamenii de rând s-au limitat prin lege la haine de zi cu zi de alb, dar pentru ocazii speciale pe care le purtau nuante de roz pal mat, verde deschis, gri, și cărbune. Formal, atunci când oamenii coreeană a mers în aer liber, au fost obligate să poarte paltoane cunoscut sub numele dedurumagi care ajunge la genunchi.

Pictura[modificare | modificare sursă]

Mid-dinastiei Joseon stiluri de pictura sa miscat spre a crescut realism. Un stil de peisaje picturii naționale numite "imagine fidelă" a început - trecerea de la stilul tradițională chineză de peisaje idealizate generale de locuri particulare exact prestate. Deși nu fotografice, stilul academic a fost suficient să se stabilească și sprijinite ca un stil standardizat in pictura coreeană.

Mijlocul anilor Joseon dinastiei este considerat epoca de aur a picturii coreene. Aceasta coincide cu șoc ale colapsului legăturilor dinastiei Ming, cu împărații Manchu de aderare în China, și forțând a artiștilor coreene de a construi noi modele artistice bazează pe o căutare interioară, pentru subiecte particulare coreeană. În acest timp, China a încetat să mai aibă de pre-eminent influență, coreeană arta a luat cursul propriu, și a devenit din ce în ce distinctiv pictura tradițională chineză.

Architectura[modificare | modificare sursă]

Istoria Joseon arhitectura ar fi descrisă în trei perioade de la începutul, mijlocul și sfârșitul perioadei, în conformitate cu dezvoltarea cultural și arhitectural. În perioada timpurie, arhitectura sa dezvoltat ca o succesiune de la moștenirea culturală a dinastiei anterioare cu noile principii politice directoare ale confucianismului, care a avut loc de budism.

Prin influența confucianismului, un gust rafinat aristocratică din epoca anterioară a fost înlocuit cu caracteristicile de o frumusețe nesofisticată, simplă și umilă, cu calitățile de commonness și statornicie.Intercolumnar set sistem de suporturi a fost folosit în construirea cel mai important edificiu la fața locului.Columnar set de sistem suport și sistemul de placuta eclectic, care constă din elemente arhitecturale din ambele coloane și sisteme de intercolumnar, au fost, de asemenea, folosite pentru temple si alte cladiri importante. În perioada dinastiei Joseon, arhitectura coreeană dezvoltate în continuare, cu o voință unică de a manifesta expresia de idei și valori ale perioadei.

Dispersie sistem de suporturi, elementele structural și vizual importante ale clădirilor, au fost dezvoltate pentru a urmări funcție structurală și pentru a exprima frumusetea unica formală a arhitecturii coreene. Ornamente arhitecturale și conotație simbolică lor au avut mai multe varietate și bogăție. Arhitectii din perioada destinat să exprime o voință puternică pentru a forma un stil indigene din arhitectură, și a încercat să utilizeze elemente decorative de toate tipurile. Acest lucru realizat un fel de calitate simfonice cu metodele de organizare arhitectural prin contrast puternic de lumină și întuneric, de simplitate și complexitate, și apoi în cele din urmă a ajuns la punctul culminant definită de ingeniozitate arhitecturale. Această tendință de exprimare arhitecturale din perioada mai târziu s-ar putea aminti ne impresiile oarecum similare din Vest baroc și rococo

Stiinta si tehnologie[modificare | modificare sursă]

Dinastiei Joseon, sub domnia lui Sejong cel Mare a fost perioada cea mai mare din Coreea de progresul științific. În conformitate cu noua politică Sejong lui Cheonmin (low-stare) de oameni, cum ar fi Jang Yeong-SIL li sa permis să lucreze pentru guvern. Când Jang a fost foarte tanar el a construit masini pentru a ajuta la a face munca mai ușoară, și supravegheat construirea de apeducte și canale. Jang în cele din urmă i sa permis să trăiască la Palatul Regal, unde a condus un grup de oameni de știință pentru a lucra la avansarea stiintei Coreea Unele dintre inventiile sale au fost un automat (auto-izbitoare) ceas acvatic(Jagyeokru), care a lucrat prin activarea propunerilor de rezoluție depuse de figurine din lemn pentru a indica ora vizual (inventat in 1434 de Jang), o ulterioară mai complicat de apă-ceas cu dispozitive suplimentare astronomice, și un model îmbunătățit de tipul de metal precedent imprimare mobile create în Dinastia Goryeo. Noul model a fost de o calitate chiar mai mare și a fost de două ori la fel de repede. Alte invenții au fost vizor, și udometer. De asemenea, în timpul dinastiei Joseon Heo Jun, un medic, a scris o serie de texte medicale, realizarea lui cele mai importante fiind Dongeui Bogam, care este adesea cunoscut ca textul definitorie a medicina tradițională coreeană.De lucru extins la China și Japonia, în cazul în care este încă considerat ca fiind unul dintre clasicii de medicina orientala astăzi.

Varful astronomiei coreene a fost în perioada Joseon, în cazul în care astfel de oameni ca Jang creat dispozitive, cum ar fi globuri cerești care au indicat pozițiile de soare, luna, și stelele. Mai târziu, globuri cerești (Gyupyo, 규표) au fost adaptate la variațiile sezoniere. Vârful de avansuri astronomice și calendarial sub Regele Sejong a fost Chiljeongsan, care au întocmit calcule ale cursurilor de șapte obiecte celeste (cinci planete vizibile, soarele, luna și), dezvoltat în 1442. Acest lucru a făcut posibil ca oamenii de știință să calculeze și să prezică cu precizie toate fenomenele importante ceresc, cum ar fi eclipsele solare și alte mișcări stelare. [4] Honcheonsigye este un ceas astronomic creat de Song I-yeong în 1669. Ceasul are o sfera armillary, cu un diametru de 40 cm. Sfera este activat printr-un mecanism de ceas de lucru, care arată poziția de obiecte cerești la un moment dat.

Kangnido, O hartă coreean-a făcut din lumea a fost creată în 1402 de către Kim Sa-hyeong (김사형, 金士衡), Yi Mu (이무, 李茂) and Yi Hoe (이회, 李撓). Harta a fost creată în al doilea an al domniei lui Taejong de Joseon. Harta a fost confectionat prin combinarea hărți chineză, coreeană și japoneză. Prima vesta balistice, Myunjebaegab, a fost inventat în Joseon Coreea în 1860 la scurt timp după Campania Franceza in josen. Heungseon Daewongun comandat de dezvoltare a anti-glont armura, din cauza amenințărilor în creștere de la armatele occidentale. Kim Gi-Doo și Gang Yoon a constatat că bumbac ar putea proteja impotriva gloanțe dacă suficient de groase, concepute și veste anti-glont din 30 de straturi de bumbac.Veste au fost folosite în luptă în timpul Expedita Sua in Coreea, în cazul în care US Navy atacat Ganghwa în 1871. Armata SUA capturat unul dintre veste și a luat-o în Statele Unite, unde a fost păstrată la Muzeul Smithsonian până în 2007.Vesta de atunci a fost trimis înapoi la Coreea și este în prezent pe prezentarea către public.

Economie[modificare | modificare sursă]

Comert[modificare | modificare sursă]

În timpul dinastiei Goryeo, Coreea a avut o relație comercială sănătoasă cu arabii , japonezii, chinezii, și Manchurienii. Un exemplu de port prosper, comerțul internațional este Pyongnam. Coreenii au oferit bijuterii, ginseng, mătase, și porțelan, renumit celebru în întreaga lume. Dar, în timpul dinastiei Joseon, confucianismul a fost adoptat ca filozofie națională, și, în procesul de eliminare a anumitor convingeri, portelanurile Cheongja au fost înlocuite cu portelanurile albe Baekja, care a pierdut favoarea chinezi și arabi. De asemenea, Comertului a devenit tot mai restrânse în această perioadă, în scopul de a promova agricultura. În afară de aceasta, cererea constantă chineză pentru tribut împins politica coreean de a stopa pentru a produce diferite elemente de lux element (de exemplu aur, argint), iar importul numai sumele necesare din Japonia

Agricultura[modificare | modificare sursă]

sistem monetar[modificare | modificare sursă]

Produse[modificare | modificare sursă]

Taxe[modificare | modificare sursă]

sistemele terenurilor[modificare | modificare sursă]

Lăstari de capitalism[modificare | modificare sursă]

Relatii internationale[modificare | modificare sursă]

Ultima Familie imperiala[modificare | modificare sursă]

După anexarea de Coreea de Japonia în 1910, prinți și prințese ale Familiei Imperiale au fost forțați să plece în Japonia pentru a fi re-educat și căsătorit.Moștenitorul tronului, Primtul Imperial Uimin, s-a casatorit cuPrintesa Yi Bang-ja née Nashimoto, și a avut doi fii, Princes Yi Jin și Yi Gu. fratelui sau mai mare, Imperial Prince Ui a avut doisprezece fii și fiice de la nouă soții și concubine diferite. Prințul moștenitor a pierdut statutul său în Japonia, la sfârșitul al doilea război mondial și sa întors în Coreea în 1963, după o invitație de Guvern Republican. El a suferit un accident vascular cerebral ca avionul său a aterizat în Seul și a fost dus de urgenta la un spital. El niciodată nu a revenit și a murit în 1970. Fratele său, Prințul Imperial Ui a murit în 1955 și poporul coreean a considerat în mod oficial acest lucru să fie sfârșitul liniei Regale.

În prezent Princtul Yi Seok este unul din cei 2 pretendenti la tronul abolit al tarii (monarhia a fost abolită în 1910 de către Japonia și în urma înfrângerii Japoniei în al doilea război mondial, Coreea de Nord a fost organizat ca un regim comunist și Coreea de Sud a fost organizată ca o republică). Prince Yi Seok este un fiu al lui , Imperial Prince Ui al cincilea fiu de Gojong Coreea și în prezent, un profesor de istorie la Jeonju University in Coreea de sud

În plus, mulți descendenți trăiesc pe întreg teritoriul Statele Unite, Canada și Brazilia, având în decontate în altă parte, în afara de Coreea.

Astazi, multe dintre morminte descendenții există încă pe vârful muntelui în Yangju. În conformitate cu pedigree scris pe piatra funerara, se crede ca acestea sunt descendenții din marele rege al Joseon, Seongjeong (conducator 9 Joseon Dinastia). Acesta a fost descoperit faptul că acest munte apartine membru al familiei regale numit Yi Won (născut în 1958). Casa Regala Yi

Familia Imperiala[modificare | modificare sursă]

Titluri si stiluri[modificare | modificare sursă]

Perioada regatului[modificare | modificare sursă]

 • Rege (王 왕 wang), cu stilurile Inaltimea sa (殿下 전하 jeonha) sau , incorrect sau comun, Inaltimea sa regala (媽媽 마마 mamaInainte de stilul "jeon ha" erau folosite multe varietati al tilului de rege. Nume nativ, cum ar fi "naratnim" (나랏님) si "Imgeum" (임금) erau utilizate colocvial. Pentru a se referi la fostul rege se folosea Mare Rege Predecesor (先大王 선대왕 seondaewang) ori Mare Rege (大王 대왕 daewang); pentru trimișii străini titlul utilizat era Regele statului (國王 국왕 gugwang); și pentru cele în instanță care avea nevoie să menționezi în afara regelui prezența sa,și, astfel, mai mult o formalitate a fost necesară în abordarea monarh, titlul a fost Rege curent (今上 금상 geum-sang),Suveran (主上 주상 jusang or 上監 상감 sanggam), sau Marele Palat (大殿 대전 daejeon). Stilul a rămas aceeași pentru toate titlurile, cu excepția de regine matroană și regi relativ puțini, care au abdicat, care pur și simplu adresat sau menționate rege fără a utiliza stilul lui.
 • Regina consoarta (王妃 왕비 wangbi), cu situl Inaltimea sa Regala’’(媽媽 마마 mama). Titlul utilizat in limbajul curtii era Palatul Central (中宮殿 중궁전 junggungjeon or 中殿 중전 jungjeon). Reginele Consoarte care a rămas căsătorit cu regele până la moartea lor s-au dat un titlu, în general, constând din două Hanja în față și sufixul cutumiar Regina (王后 왕후 wanghu) in spate.
 • Rege formal (上王 상왕 sangwang), rege care a abdicat voluntary in favoare fiullui sau. Ei au rămas cu influente puternice sau chiar prin anii rămași din viața lor.Stilurile Inaltimea sa ' (殿下 전하 jeonha) sau mai putin frecvent , Inaltimea sa regala (媽媽 마마 mama) Au fost folosite.
 • Regina Vaduva (大妃 대비 daebi, Operatorul tradițional actual al mamei tronul lui, cu stilul de Alteța Sa Regală'(妈妈 마마mama). Regina văduvă exercitat de multe ori o mare influență asupra influența regelui prin regentele lor, care a avut loc atunci când regele era prea tânăr să se pronunțe în nume propriu, sau pur și simplu, prin rolul lor de mama sau chiar o rudă de conducere de sex feminin a monarhului

.* ‘’’Mare Rege Formal’’’(太上王 태상왕 taesangwang), un rege a abdicat a căror renunțării la putere precede pe cel al altui fostul rege. Stilul deMajestății Sale(殿下 전하 jeonha) sau, mai puțin frecvent, dar totusi destul de frecvent, Alteța Sa Regală'(妈妈 마마 m-ma) a fost folosit.* Royal Queen Dowager (王大妃 왕대비 wangdaebi), a former consort preceding the least senior queen dowager or current king's aunt or grandmother, with the style of Her Royal Highness (媽媽 마마 mama).

 • Marea Regina Vaduva (大王大妃 대왕대비 daewangdaebi), o consoarta senior formala in timpul a 2 regi sau strabunica actualului rege cu stilul Altesa Sa regala (媽媽 마마 mama).
 • Marele Prinț intern (大院君 대원군 daewongun), tatăl unui rege care a fost în măsură să ia tronul însuși ca el nu a făcut parte din generația următoare celei în exercițiu ultima tronului (regii, care sunt onorate la Jongmyo regal Altar trebuie să fie senior generație-înțelept pentru actualul curent pentru a aduce un omagiu acolo). Au existat cazuri când prinții mare acționat în calitate de șef al regenților pentru fiii lor, ultima persoana care să facă acest lucru a fost Heungseon

.* Marele Prințesa consoarta intern (府大夫人 부대부인 budaebuin), mama a unui rege al cărui tată însuși nu a domnit.

 • Princt intern (府 院 君 부원군buwongun), tatăl reginei consoarta.
 • Printesa Consort Interna (府 夫人 부부인bubuin), mama reginei consoarta.
 • Prince (君 군arma), un fiu născut la meci între rege și o concubina sau un descendent al unui prinț mare. Stilul utilizat esteAlteta Sa Cuplu(아기씨 agissi), înainte de căsătorie și de stilExcelența Sa(大 监 대감daegam) după aceea.
 • Printesa Consort (郡 夫人 군부인gunbuin), a unui prinț consort.
 • Mare Ptint (大君 대군 daegun), un prinț născut la meci oficial dintre regele și regina cu stilul deSa Cuplu Alteța(아기씨 agissi ) înainte de căsătorie și de stilExcelența Sa(大 监 대감daegam) după aceea. Titlul a unui prinț mare nu este moștenit și fiii săi sunt în general denumite în continuare prinți simpla.
 • Mare Printesa Consoarta (府 夫人 부부인bubuin), a unui prinț consort mare.
 • Print regal(元子 원자 wonja), fiul întâiul născut al regelui înainte de a fi investit în mod oficial ca moștenitor aparent, cu stilul de Alteța Sa Regală'(妈妈 마마mama). În general, principi regale au fost fiul care sa născut în primul rând între rege și soția sa oficială, dar au existat excepții în cazul în care titlul de principe regal a fost dat să fiu întâiul născut al regelui printr-o concubina, cazul cel mai notabil a avut loc în domniei lui Regele Sukjong.
 • Printul mosteniroe (王世子 왕세자 wangseja), moștenitorul tronului, cu fiul cel mare al regelui dat prioritate față de frații săi având în vedere faptul că nu au existat probleme majore cu comportamentul său, cu titlul simplificatePrince Succesoare (世子 세자 seja), fiind frecvent utilizat în locul numelui complet cu stilul deAlteței Sale Regale(邸 下 저하jeoha) . Într-un limbaj mai puțin formal, instanța, dar încă oficiale, titlul dePalatul de Est (东宫 동궁 donggung) sauPalatul de primăvară (春宫 춘궁 chungung) și "stilul "Alteța Sa Regală(妈妈 마마mama) a fost folosit intermitent cu" Succesorul Prince ", deși stilul a fost frecvent au scăzut cu mai mulți membri de rang înalt ai familiei regale.
 • Printesa Succesoare (王世子 嫔 왕세자빈wangsaejabin), consoarta moștenitor aparent, sau pur și simplu Printesa Consort Succesoare (世子 嫔 세자빈saejabin), cu stilul de Sa Regală Consort Alteta(마노라 Manorasau마누라 manura). Mai târziu, după cum distincția între "Alteța Sa Regală" și "Alteța Sa Regală Consort" a devenit neclar datorită influenței din clanul Kim Andong, stilulAlteța Sa Regală(妈妈 마마mama), de asemenea, a venit să se aplice consoarta moștenitor aparent. Stilul~ Regală, de asemenea, a ajuns să se aplice principi mare, prinți și prințese, precum și pentru același motiv.
 • Printesa (公主 공주 gongju), fiica meci oficial dintre rege și soția sa oficială, cu stilul ei deCuplu Alteta(아기씨 agissi ) înainte de căsătorie și de Excelența Sa'(자가 Jaga) după aceea.
 • Printesa (翁 主 옹주ongju), fiica regelui și unul dintre concubinele sale, cu stilul ei deCuplu Alteta(아기씨 agissi) înainte de căsătorie și Excelența Sa'(자가 Jaga) după aceea.
 • Fratele Print succesor (王世弟 왕세제 wangseje), fratele mai mic al regelui, care a fost investit în mod oficial ca moștenitor prezumtiv ca regele nu are urmași.
 • Printul Descendentul Succesoar (王 世孙 왕세손wangseson), fiul succesor prinț și consoarta succesorul printesa, și nepotul regelui, cu stilul deÎPS (合 下 합하sa întâm-o).

În timpul Imperiului[modificare | modificare sursă]

 • Hwangje (皇帝 황제), împăratul, cu stilul de Majestății Sale Imperiale (陛下 폐하pyeha)
 • Hwanghu (皇后 황후), împărăteasa (soție), cu stilul de Maiestatea Sa imperială
 • Hwangtaehu (皇太后 황태후), Împărăteasa văduvă
 • Taehwangtaehu (太 皇太后 태황태후), împărăteasa văduvă, curent împăratului de viață bunica
 • Hwangtaeja (皇太子 황태자), prințul moștenitor al Imperiului, fiul cel mare al împăratului, cu stilul de Alteței Sale Imperiale (殿下 전하jeonha)
 • Hwangtaeja-bi (皇太子 妃 황태자비), printesa coroana (consoarta) a Imperiului, cu stilul ei de Imperial Alteței
 • Chinwang (亲王 친왕), print (imperial), fiul împăratului, cu stilul de Alteței Sale Imperiale
 • Chinwangbi (亲 王妃 친왕비), printesa (imperial) (soție), cu stilul ei de Imperial Alteței
 • Gongju (公主 공주), printesa a Imperiului, fiica împăratului și a împărătesei lui consoarta, cu stilul ei de Imperial Alteței
 • Ongju (翁 主 옹주), printesa a Imperiului, fiica împăratului și unul dintre concubinele sale, cu stilul ei de Imperial Alteței

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Gyeongguk daejeon
 2. ^ Ch'oe YH, PH Lee & WT de Bary (eds.) (2000), Sources of Korean Tradition: Volume II: From the Sixteenth to the Twentieth Centuries. Columbia University Press, p. 6
 3. ^ 이중환, "총론" in 택리지, p. 355, quoted in translation in Choe et al. (2000: 162).
 4. ^ Korea And The Korean People