Comuna Răchiți, Botoșani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Răchiți
—  Comună  —
Stemă
Stemă
47'46" N ,26' 46" E

Țară  România
Județ Botoșani

SIRUTA 35839

Localități componente Cișmea, Costești, Răchiți, Roșiori

Guvernare
 - Primar Toader Buliga ((PSD))

Suprafață
 - Total 71,56 km²
Altitudine 120 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 4.443 locuitori
 - Densitate 60 loc./km² 

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului


Răchiți este o comună în județul Botoșani, Moldova, România. Denumirea satului de reședință vine de la răchitele bătrâne ce au crescut pe malul unui iaz ce a fost pe vremuri lângă sat. Se află așezat în partea de nord–est a municipiului Botoșani, la o distanță de 3 km de acesta.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Comuna Răchiți a luat ființă în anul 1864 odată cu primele comune din țara noastră și cu înființarea județelor, cea dintâi împărțire administrativ-modernă realizată în locul vechii împărțiri administrative feudale. Comuna Răchiți purta denumirea de comuna Popăuți și avea reședința la Mănăstirea Popăuți situată la nord-est. În curtea mănăstirii se afla și sediul primăriei.

De-a lungul anilor, diferitele reforme administrative au schimbat atât denumirea, cât și componența satelor comunei.

Vechea comună era compusă din satele: Luizoaia, Cișmea, Răchiți, Teasc și Roșiori. Mai târziu, în anul 1879, prin trecerea satului Luizoaia în componența orașului Botoșani, reședința se mută la Răchiți, purtând aceeași denumire de comuna Popăuți și cuprinzând satele: Răchiți, Cișmea, Teasc și Roșiori. În anul 1906 la comună se alipește și satul Costești.

În anul 1942 comuna avea următoarea componență: Răchiți, Cișmea, Costești Roșiori, Stăuceni și Tulbureni. În această formație rămâne până la 1 ianuarie 1956 când satele Stăuceni și Tulbureni se desprind și rămân la comuna Răchiți numai satele: Cișmea, Costești, Roșiori și Răchiți.

În anul 1968 după ultima împărțire administrativă, comuna Răchiți rămâne cu aceeași componență.

Economie[modificare | modificare sursă]

În comuna Răchiți, agricultura concentrează cea mai mare parte a forței de muncă și, din acest punct de vedere, a constituit un sector preponderent în structura economică și socială a comunei. Structura solului permite culturi variate, ponderea deținând-o cerealele păioase, porumbul, cartoful, sfecla de zahăr, legumele și floarea soarelui. Locuitorii comunei își păstrează tradiția de crescători de animale, efectivele menținându-se la un nivel ridicat.

Pe teritoriul comunei funcționează 48 societăți cu capital privat:

  • Societăți pentru creșterea și valorificarea păsărilor
  • Microfabrică de ulei
  • Fabrică de cărămidă
  • Prestări servicii-tâmplărie, construcții, construcții metalice, confecții, prelucrarea alcoolului, prelucrarea cărnii
  • Fermă piscicolă

Mai funcționează o societate agricolă cu personalitate juridică.

Transport[modificare | modificare sursă]

Comuna Răchiți dispune de 108 km străzi și ulițe și 196 km drumuri comunale care sunt pietruite în marea lor majoritate. Situată la doar 3 km de municipiul Botoșani, comuna Răchiți are avantajul că este străbătută de DN 28 care face legătura cu Botoșani-Săveni; DJ care face legătura cu Botoșani-Nicșeni. Acest lucru face posibil transportul de persoane și mărfuri cu mijloace auto în condiții de confort și civilizație.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Răchiți

     Români (93.76%)

     Necunoscută (6.21%)

     Altă etnie (0.02%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Răchiți

     Ortodocși (89.64%)

     Penticostali (3.06%)

     Necunoscută (6.21%)

     Altă religie (1.08%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Răchiți se ridică la 4.443 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.350 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (93,77%). Pentru 6,21% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (89,65%), cu o minoritate de penticostali (3,06%). Pentru 6,21% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002/etnii2002.zip. Accesat la 6 august 2013. 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_Tab_8.xls. Accesat la 5 august 2013. 
  3. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_TAB_13.xls. Accesat la 5 august 2013.