Comuna Hănești, Botoșani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hănești
—  comună  —
Map
Hănești (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 47°55′25″N 27°00′56″E ({{PAGENAME}}) / 47.923563°N 27.015419°E

Țară România
Județ Botoșani

Atestare documentară11 aprilie1546

ReședințăHănești
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Hănești[*]Costel Matei[*][1][2] (PNL, )

Suprafață
 - Total60,52 km²

Populație (2021)
 - Total2.562 locuitori
 - Densitate38,5 loc./km²

Fus orarUTC+2

Prezență online

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Hănești este o comună în județul Botoșani, Moldova, România, formată din satele Borolea, Hănești (reședința), Moara Jorii, Sărata-Basarab și Slobozia Hănești.

Geostructural, comuna Hăneti este amplasată pe o unitate de platformă veche, numită Platforma Modovenească, fiind alcătuită dintrun fundament și o cuvertură. Fundamentul corespunde unui soclu cristalin precambrian, peste care s-au depus sedimente în trei etape de vârstă paleozoică, mezozoică și neozoică. Peste depunerile sedimentare ale neogenului se află o cuvertură subțire de formațiuni cuaternare. Dintre rocile de suprafață pot fi amintite: argile, marne cu intercalații de nisipuri, gresii, nisipuri cuarțoase, gipsuri, tufuri andezitice, calcare. Unele dintre aceste roci au fost utilizate de către comunitățile preistorice pentru confecționarea diferitelor artefacte litice, datorită modului facil de prelucrare a acestora. În aceeai ordine de idei, amintim și exploatarea zăcămintelor de silex din terasele Prutului, aflate la 1520 km spre est, care au oferit una dintre cele mai importante resurse pentru comunitățile preistorice, al căror inventar litic era confecționat în mare parte din această rocă.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Prima mențiune documentară a satului cu numele de Hănești apare într-un uric dat la 11 aprilie 1546 de domnitorul Petru Rareș.

,,Din mila lui Dumnezeu, noi Petru voevod, domn al Țării Moldovei. Facem cunoscut cu această carte a noastră tuturor celor ce o vor vedea sau o vor auzi citinduse, că a venit înaintea noastră și înaintea tuturor boierilor noștri moldoveni, sluga noastră Sima, fiul lui Pașa, de bună voia lui, nesilit de nimeni, nici învăluit și a schimbat cu domnia mea dreapta sa ocină și din privilegiul tatălui său Pașei, ce a avut el de la părintele domniei mele Ștefan voevod, jumătate de sat din Petricanii, pe Bașeu, jumătatea de sus. Iar domnia mea i am dat lui în schimb pentru această jumătate de sat din Petricanii, un sat tot pe Bașeu, anume Hăneștii, care acest sat Hăneștii, a fost al nostru domnesc."

Organizare administrativă[modificare | modificare sursă]

Comuna Hănești este formată din satele Hănești (reședința comunei), Borolea, Moara Jorii, Sarata-Basarab și Slobozia Hănești.[3]

Comuna Hănești se învecinează cu comunele:

Geografie[modificare | modificare sursă]

Teritoriul comunei Hănești este străbătut de râul Bașeu. Un lac antropic cu o suprafață de 420 ha, cunoscut sub numele de „iazul Hănești”, folosit pentru piscicultură, a fost amenajat pe teritoriile comunelor Hănești și Vlăsinești.[3]

Demografie[modificare | modificare sursă]



Componența etnică a comunei Hănești

     Români (67,56%)

     Ucraineni (25,14%)

     Alte etnii (0%)

     Necunoscută (7,3%)




Componența confesională a comunei Hănești

     Ortodocși (92,51%)

     Alte religii (0,12%)

     Necunoscută (7,38%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Hănești se ridică la 2.562 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.176 de locuitori.[4] Majoritatea locuitorilor sunt români (67,56%), cu o minoritate de ucraineni (25,14%), iar pentru 7,3% nu se cunoaște apartenența etnică.[5] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (92,51%), iar pentru 7,38% nu se cunoaște apartenența confesională.[6]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Hănești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Costel Matei[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[7]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal8        
Partidul Social Democrat2        
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1        

Educația[modificare | modificare sursă]

În comuna Hănești funcționează 3 grădinițe și 5 școli.[3]

Transport[modificare | modificare sursă]

Legăturile auto sunt asigurate în direcția Săveni, orașul cel mai apropiat situat la aproximativ 20 de minute.

Legăturile feroviare către Iași (ruta Iași-Dorohoi) sunt asigurate prin stația Dângeni aflată la o distanță de aproximativ 9 km. Traseul feroviar Iași-Dorohoi este exploatat de compania Regiotrans, durata traseului Dângeni-Iași fiind de aproximativ 2h 15 min.

Personalități originare din Hănești[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  3. ^ a b c Pagina Comuna HĂNEȘTI Arhivat în , la Wayback Machine. pe situl Prefecturii Botoșani.
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  7. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]