Bartolomeu I al Constantinopolului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Patriarhul Bartolomeu I
Patriarhul Bartolomeu I
Afiliere religioasă   Patriarh Ortodox de Constantinopol
Funcția episcopală
Sediul  Constantinopol
Titlul   Arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și Patriarh Ecumenic
Formulă de adresare  
Perioada   2 noiembrie 1991 - prezent
Predecesor   Demetriu I
Date personale
Data nașterii   29 februarie 1940 (1940-02-29) (74 de ani)
Locul nașterii   Imbros, Turcia

Bartolomeu I (în limba greacă Βαρθολομαίος Α, Dimitrios Arhondonis) (numele său laic fiind cel de Demetrios Arhontonis) (n. 29 februarie 1940, insula Imbros, Turcia) este, din 2 noiembrie 1991, cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol. Poartă titlul de „arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și patriarh ecumenic”, este considerat succesorul Sfântului Apostol Andrei, „primul între egalii săi” (primus inter pares) în raport cu conducătorii Bisericilor Ortodoxe. Cu cetățenie turcă, el aparține minorității grecești din Turcia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ani timpurii[modificare | modificare sursă]

A studiat teologia în seminarul de pe insula Halki (vezi en:Halki seminary), la Universitatea Gregoriană din Roma, oraș unde și-a luat și doctoratul in Teologie, la Institutul Pontifical Oriental. De asemenea, a studiat și la München. În anul 1961 a fost hirotonit diacon. În anul 1969 a fost hirotonit preot. Trei ani mai târziu devine conducătorul cancelariei patriarhale. În anul 1973 a devenit episcop titular de Philadelphia (Asia Mică). A fost șeful de cabinet al patriarhului Demetrios I. Vorbește fluent greaca, turca, latina, germana, engleza și franceza. În 1990 devine mitropolit al Calcedonului și prin aceasta cel mai important ierarh după partiarh din sinodul constantinopolitan. În 22 octombrie 1991 este ales de cei 15 membri ai Sfântului Sinod drept arhiepiscop de Constantinopol și patriarh ecumenic.

Reformator al vieții ecumenice[modificare | modificare sursă]

Patriarhul Bartolomeu este preceput ca fiind un reformator al vieții ortodoxe. Se angajează activ pentru ecumenism și dialogul interreligios. Este sprijinitorul inițiativelor de protejare a mediului înconjurător, încât presa la supranumit "patriarhul verde". Pentru meritele dobândite în această privință primește în 2002 premiul Sophie pentru mediu.[1] A participat la ziua mondială a rugăciunii de la Assisi din 2002.

O delegație condusă de el a fost primită, la 30 iunie 2005, de către papa Benedict al XVI-lea la Vatican.[2], pe care l-a invitat să viziteze Patriarhia Ecumenică; această vizită a avut loc la 30 noiembrie 2006, la sărbătoarea Sf. Andrei. Ambele părți au semnat cu această ocazie o declarație.[3]

A asistat la slujba de inaugurare a pontificatului papei Francisc, la Roma, fiind, după mai bine de 1000 de ani, primul patriarh ortodox care a luat parte la un astfel de eveniment, lucru deosebit de apreciat în media internațională.[4][5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 2002 - His All Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew
  2. ^ Delegation des ökumenischen Patriarchats von Konstantinopel im Vatikan, 30 iunie2005.
  3. ^ The Ecumenical Patriarchate, 30 November 2006.
  4. ^ Orthodoxer Patriarch reist erstmals zu Amtseinführung des Papstes verificat în 29 aprilie 2013.
  5. ^ Historischer Schritt: Patriarch Bartholomaios I. wohnt Amtseinführung von Franziskus I. bei verificat în 29 aprilie 2013.

Legături externe[modificare | modificare sursă]Predecesor:
Demetrios I
Patriarh de Constantinopol
1991 - prezent

Succesor:
-