Wikipedia:Pagină protejată

 Această pagină este semiprotejată pe termen nelimitat pentru a preveni vandalismul.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wikipedia:Protejare)

Administratorii au dreptul de a proteja pagini sau fișiere împotriva modificării, astfel încât acestea să poată fi modificate doar de către utilizatori cu drepturi speciale. Utilizatorilor care nu au drepturile necesare pentru modificare li se prezintă o legătură intitulată „Vedeți sursa” în loc de legătura uzuală „Modificare” și/sau „Modificare sursă”. Administratorii trebuie să folosească acest drept cât mai puțin posibil. Pentru a afla care este procedura ce trebuie urmată pentru a proteja o pagină, vedeți Ajutor:Protejarea unei pagini.

Chiar și atunci când o pagină este protejată, codul sursă (textul) al paginii respective poate fi vizualizat și copiat de oricare utilizator.

Protejare totală

Comenzi rapide:
WP:PP#PT
WP:LACĂTAURIU

Protejarea totală permanentă este folosită pentru:

  • Logoul site-ului și paginile despre drepturile de autor.

Protejarea totală temporară este folosită pentru:

Ca regulă generală, paginile nu trebuie protejate pe o perioadă mare de timp, iar paginile de discuție nu se protejează total.

Paginile protejate total pot fi modificate de administratori, dar și de alți utilizatori cu drepturi speciale.

O listă completă a paginilor protejate în acest mod poate fi găsită aici.

Dispute legate de conținutul articolului

Cu excepția cazurilor clare de vandalism sau cele cu impact legal, cum ar fi încălcarea drepturilor de autor sau defăimare, paginile protejate în cazul unui conflict de editare sunt protejate în versiunea în care se întâmplă să fie în momentul protejării. Protejarea paginii în timpul unui conflict de editare nu înseamnă aprobarea versiunii curente. Utilizatorii nu trebuie să ceară protejarea unei anumite versiuni sau revenirea la o altă versiune dacă pagina a fost deja protejată, ci să participe la rezolvarea disputei pe pagina de discuții asociată articolului.

Administratorii care sunt implicați într-un conflict de editare nu trebuie să protejeze paginile, cu excepția cazurilor de vandalism sau defăimare. Administratorii nu trebuie să editeze paginile protejate decât dacă există un consens asupra schimbării sau schimbarea nu are legătură cu disputa. Totuși, acest lucru trebuie făcut cu precauție și orice schimbare a articolului trebuie anunțată pe pagina de discuții.

Protejare automată

Comenzi rapide:
WP:PP#PA
WP:LACĂTROȘU

Administratorii nu pot schimba/elimina protejarea pentru unele zone ale Wikipedia care sunt protejate automat și permanent de software-ul MediaWiki:

  • Paginile obișnuite din spațiul de nume MediaWiki, care definește părți ale interfeței site-ului, sunt protejate automat. Numai administratorii, editori de formate și administratori de interfață pot edita aceste pagini.
  • Paginile din spațiul de nume MediaWiki de tip css și js sunt protejate automat. Numai administratorii de interfață pot edita aceste pagini. Administratorii nu pot șterge, modifica sau restaura aceste pagini.
  • Paginile utilizatorilor de tip css și js sunt protejate automat. Numai utilizatorul și administratorii de interfață pot edita aceste pagini. Administratorii pot șterge (dar nu modifica sau restaura) aceste pagini.

Protejare ca format

Comenzi rapide:
WP:PP#PF
WP:LACĂTROZ

Anumite elemente reutilizabile de interfață primesc un nivel special de protejare în cazul în care sunt utilizate pe scară largă și orice modificare a lor ar avea impact mare. Protejarea formatelor este de regulă permanentă și se aplică în următoarele cazuri:

  • Pagini foarte vizibile cum ar fi Pagina principală, pentru a preveni vandalismul. Acest lucru include și formatele folosite în aceste pagini.
  • Formate sau module LUA incluse în numeroase pagini (de regulă, formatele sau modulele cu cel puțin 500 de includeri sunt eligibile pentru acest nivel de protejare).

Paginile protejate ca format pot fi modificate de editorii de formate și administratori.

O listă completă a paginilor protejate în acest mod poate fi găsită aici.

Semiprotejare

Comenzi rapide:
WP:PP#S
WP:PP#SP
WP:PP#SEMI
WP:LACĂTARGINTIU

Semiprotejarea permanentă este folosită pentru:

Semiprotejarea temporară este folosită pentru:

  • Prevenirea vandalismului atunci când blocarea utilizatorilor individuali nu este o soluție potrivită din moment ce o rată ridicată de vandalism provine de la o arie largă de adrese IP.
  • Paginile de discuție întrerupte de comentarii nepotrivite; acest lucru trebuie făcut rareori deoarece împiedică utilizatorii noi sau anonimi să ia parte la discuții.

Semiprotejarea nu trebuie folosită pentru:

  • Prevenirea vandalismului înainte ca acesta să aibă loc.
  • Într-o dispută dintre utilizatori autentificați și utilizatori anonimi, cu intenția de a bloca utilizatorii anonimi.
  • Doar cu scopul de a împiedica utilizatorii anonimi să modifice paginile.

Notă pentru administratori: ca toate protejările, semiprotejarea trebuie considerată ca o măsură de luat numai dacă toate celelalte măsuri au eșuat.

Paginile semiprotejate pot fi modificate de utilizatorii autoconfirmați și confirmați.

O listă completă a paginilor protejate în acest mod poate fi găsită aici.

Protejare la creare

Comenzi rapide:
WP:PP#PlC
WP:LACĂTALBĂSTRUI

Administratorii pot preveni crearea paginilor. Acest nivel de protejare este folositor pentru paginile nepotrivite care au fost șterse dar recreate repetat. Există câteva nivele de protejare a creării, identice cu nivelele de protejare a modificării. O listă de titluri protejate poate fi găsită la Special:Titluri protejate.

Utilizatorii care doresc să (re)creeze o pagină cu titlu protejat ar trebui să contacteze un administrator sau să depună o cerere la Wikipedia:Cereri pentru protejarea paginilor#Cereri pentru deprotejarea paginilor, aducând argumente pentru această acțiune

Administratorii trebuie să aleagă nivelul corespunzător de protejare.

Protejarea creării este în general permanentă. Cu toate acestea, protejarea temporară poate fi aplicată dacă o pagină este recreată repetat de același utilizator (sau de clonele acelui utilizator), cu scopuri nepotrivite.

Protejare la mutare

Comenzi rapide:
WP:PP#PM
WP:LACĂTVERDE

Paginile protejate la mutare pot fi mutate la alt titlu doar de utilizatori cu drepturi speciale. Protejarea la mutare poate fi aplicată de un administrator pentru:

  • Paginile care sunt subiectul unei mutări nepotrivite și persistente.
  • Paginile care sunt subiectul unei dispute a numelui paginii respective.
  • Pagini care sunt vizualizate intens și pentru a căror mutare nu există motiv.

Paginile protejate total sunt de asemenea implicit protejate la mutare.

La fel ca în cazul protejării complete la modificare, protejarea din cauza unui conflict de editare nu trebuie considerată o aprobare a numelui curent. Când protejarea la mutare este aplicată în timpul unei discuții despre mutarea paginii, pagina trebuie protejată în locația în care se afla când a fost începută solicitarea de mutare.

Toate fișierele sunt implicit protejate la mutare; doar patrulele automate și administratorii pot muta fișiere.

Protejare la încărcare

Comenzi rapide:
WP:PP#PÎ
WP:LACĂTVIOLET

Fișierele protejate la încărcare pot fi înlocuite cu versiuni noi la alt titlu doar de utilizatori cu drepturi speciale. Această protejare nu protejează paginile fișierelor de modificare. Protejarea la încărcare poate fi aplicată de un administrator pentru:

  • Fișierele care sunt subiectul unei încărcări nepotrivite și persistente.
  • Fișierele care sunt subiectul unei dispute între utilizatori.
  • Fișierele care nu ar trebui înlocuite, precum imaginile utilizate în interfață.

La fel ca în cazul protejării complete la modificare, administratorii ar trebui să evite favorizarea unei versiuni a fișierului în cauză față de alta, iar protejarea nu ar trebui considerată o aprobare a versiunii actuale a fișierului. O excepție de la această regulă este atunci când fișierele sunt protejate din cauza vandalismului care reprezintă încărcare.

Protejare sporită

Comenzi rapide:
WP:PP#PS
WP:LACĂTALBASTRU

Atunci când semiprotejarea unei pagini s-a dovedit a fi insuficientă, administratorii o pot proteja sporit. Protejarea sporită nu trebuie utilizată ca măsură preventivă împotriva perturbărilor care nu au avut loc încă.

Paginile protejate sporit pot fi modificate de utilizatorii cu confirmare extinsă (în mod normal, utilizatorii cu minim 30 de zile vechime și 500 de modificări) și administratori.

O listă completă a paginilor protejate în acest mod poate fi găsită aici.

Protejare de birou

Comenzi rapide:
WP:PP#PB
WP:PP#PWMF
WP:LACĂTNEGRU

După cum este subliniat la Meta:Office actions#Use of advanced rights by Foundation staff, paginile pot fi protejate de personalul Wikimedia Foundation ca răspuns la probleme precum încălcarea drepturilor de autor sau calomnia. Astfel de acțiuni trec peste consensul comunității. Administratorii nu ar trebui să modifice sau deprotejeze astfel de pagini fără permisiunea personalului Wikimedia Foundation.

Protejare în cascadă

Comenzi rapide:
WP:PP#PîC
WP:LACĂTTURCOAZ

Protejarea în cascadă protejează total o pagină, și extinde automat acea protejare totală tuturor paginilor care sunt incluse în pagina protejată, fie direct sau indirect. Asta include formate, imagini și alte fișiere care sunt găzduite pe Wikipedia în limba română. Fișierele stocate în Commons nu sunt protejate de oricare protejare în cascadă a altui wiki și trebuie încărcate temporar în Wikipedia în română sau protejate la Commons, fie manual sau prin protejarea aici în cascadă. Protejarea în cascadă:

  • Ar trebui utilizată doar pentru a preveni vandalismul când are loc pe pagini particulare vizitate intens.
  • Este disponibilă doar pentru pagini protejate total; este dezactivată pentru pagini semiprotejate etc., pentru că reprezintă o breșă de securitate. Vezi Phabricator:T10796 pentru mai multe informații.
  • Nu este instantanee; pot trece câteva ore până să aibă efect. Vezi Phabricator:T20483 pentru mai multe informații.
  • În general, nu trebuie aplicată direct formatelor sau modulelor, deoarece nu va proteja includerile înăuntrul etichetelor <includeonly> sau includerile care depind de parametrii formatelor, dar va proteja subpagina documentației.

Vezi și