Wikipedia:Administratori de interfață

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Administratorii de interfață cunoscuți și sub denumirea de administratori tehnici (interfață-admini sau techadmins) sunt utilizatori cu abilitatea de a edita pagini CSS/JS la nivel local (pagini cum ar fi MediaWiki:Common.js sau MediaWiki:Vector.css sau paginile gadget listate la Gadgets), orice pagină CSS/JS din spațiul de utilizator al altui utilizator și orice pagini din spațiul de nume Mediawiki. Aceste pagini sunt executate de browserul editorilor și cititorilor de wiki drept cod, care pot fi folosite pentru a schimba stilul conținutului, a schimba comportamentul paginilor sau chiar a crea instrumente extrem de complexe, cum ar fi wikEd.

Editarea CSS / JS executată în browserele altor utilizatori este foarte puternică și potențial periculoasă în mâinile unui utilizator rău intenționat; administratorii de interfață trebuie să fie utilizatori care au o înaltă încredere, au cel puțin o înțelegere de bază a CSS și JS, sunt conștienți de așteptările privind confidențialitatea Wikimedia Wikipedia și au o înțelegere decentă a modului de a-și asigura contul (alegerea parolelor puternice și unice, să nu se viruseze cu malware, de preferință folosind autentificarea cu doi factori).

Acces[modificare sursă]

Începând cu data de 30 iulie 2018, birocrații au capacitatea tehnică de a acorda și revoca dreptul de utilizator interfață-admin. Nu există încă un consens pe Wikipedia română despre cine ar trebui să fie eligibil pentru noul drept al utilizatorilor, nici despre procedura sau premisele pentru acordarea accesului viitor.

Anularea permisiunilor[modificare sursă]

  • Permisiunile ar trebui eliminate de către birocrați în următoarele situații:
  1. Administratorii de interfață care nu au efectuat nicio modificare sau altă acțiune înregistrată timp de cel puțin 12 luni ar trebui să aibă dreptul de eliminare a utilizatorului.
  2. Cerere voluntară de către administratorul de interfață la Wikipedia:Afișierul birocraților.
  3. După utilizarea necorespunzătoare a accesului, prin consens la Wikipedia:Afișierul administratorilor.
  4. Prin solicitare la Comitetul de arbitraj.


Bibliografie[modificare sursă]

Vezi și[modificare sursă]