Wikipedia:Conflict de interese
- WP:CONFLICT este redirecționat aici. Puteți fi de asemenea interesat de Ajutor:Revenire sau de Wikipedia:Mediere
Această pagină conține o îndrumare a proiectului Wikipedia în limba română. Această îndrumare este considerată ca fiind un standard larg acceptat, însă nu ține de politica oficială. Când editați această pagină, asigurați-vă că modificarea dumneavoastră reflectă consensul. Dacă nu sunteți sigur, discutați întâi la pagina de discuție. |
Un conflict de interese (CONFLICT) de pe Wikipedia este incompatibilitatea între scopul Wikipediei, care este acela de a produce o enciclopedie neutră bazată pe informații de încredere și scopurile unui utilizator individual. Editările care sunt făcute de redactori cu conflict de interese cuprind contribuțiile la Wikipedia pentru a vă promova propriile interese sau cele ale altor indivizi, firme sau grupuri. Atunci când a promova interese exterioare proiectului este mai important pentru un redactor decât a sluji scopurile Wikipediei, redactorul se află într-un conflict de interese.
Editările care sunt făcute de redactori cu conflict de interese sunt în mod hotărât nerecomandate. Când editările produc tulburarea enciclopediei prin încălcarea de politici cum ar fi punct de vedere neutru, dezvăluirea afilierii, ce nu este Wikipedia și conformarea cu drepturile de autor, conturile pot fi blocate. Editările care sunt făcute de redactori cu conflict de interese pot de asemenea provoca blamări pentru indivizii și grupurile care sunt promovate.[1]
Redactorilor aflați într-un astfel de conflict li se cere să-și declare interesele, în paginile de utilizator sau în paginile de discuții alte articolelor pe care le editează, în particular atunci când editările pot fi contestate. Redactorii care-și ascund conflictele de interese sunt adesea descoperiți, lăsând impresia că ei sau angajatorii lor încearcă să tulbure Wikipedia. Când cineva raportează în mod voluntar că are un conflict de interese, alți redactori trebuie să pornească de la premiza că este de bună credință. Nu vă folosiți de conflictele de interese dezvăluite în mod voluntar drept o armă contra redactorului respectiv.
În investigarea posibilelor cauze de editări conflictuale, wikipediștii trebuie să aibă grijă să nu dezvăluie identitatea altor redactori. Politica Wikipediei contra hărțuirii bate recomandările făcute în această pagină. Un conflict de editare al unui redactor este adesea dezvăluit atunci când redactorul dezvăluie că este legat de subiectului articolului la care el contribuie. Atunci când redactorii nu-și dezvăluie afilierile lor sau alte conflicte de interese, a urma cu grijă politica de punct de vedere neutru poate contracara editările care nu sunt neutre.
Rezumat
[modificare sursă]Editarea în prezența unui conflict de interese este puternic descurajată. Editorii având conflicte de interese, care produc tulburări pot fi blocați. Editorii care au astfel de conflicte și doresc să editeze în mod responsabil sunt sfătuiți să urmeze politicile Wikipediei și cele mai bune practici pentru editorii cu conflicte de interese în mod scrupulos. Ei sunt de asemenea sfătuiți să-și dezvăluie interesele în paginile lor de utilizator și de asemenea în paginile de discuții ale articolelor pe care le editează și sunt legate de interesele lor, cerând părerile altora, în special dacă editările ar putea fi contestate. Mulți wikipediști vă vor aprecia în acest caz onestitatea. Dacă aveți un conflict de interese, atunci orice schimbări făcute care pot fi văzute drept controversate sau nu strict neutre ar trebui discutate mai întâi în pagina de discuții corespunzătoare sau la Cafenea.
Tot ce spuneți și faceți pe Wikipedia poate avea consecințe în lumea reală. Editările conflictuale sunt adesea dezvăluite de media și criticate de către ele. Toate editările sunt publice și rămân astfel o vreme nedeterminată. Nu sunteți proprietarul articolelor, iar alții le pot șterge, păstra sau adăuga informații care altfel nu ar fi fost cunoscute pe larg. În timp ce wikipediștii evită să dezvăluie identitatea editorilor și a plătitorilor lor, media nu au această reținere. Aceasta a provocat uneori reacții negative însemnate pentru firme sau organizații, concedieri ale celor vinovați și uneori chiar procese sau anchete penale, dacă au fost făcute în cadrul muncii sau într-un cadru plătit.
În investigarea unor posibile cazuri de editări conflictuale, politica contra hărțuirii a Wikipediei are precedență față de recomandările făcute în această pagină, iar wikipediștii trebuie să aibă grijă să nu dea în vileag identitatea altor editori. În loc de asta, comportamentul editorilor și uneltele de verificare a utilizatorilor pot fi folosite pentru a dovedi conflicte sau alte abuzuri editoriale prin a ocoli nevoia de a identifica în mod formal utilizatorul. În alte cazuri, a urma cu grijă politica de punct de vedere neutru și alte politici pot contracara editările făcute din interes.
Ce este un conflict de interese?
[modificare sursă]Wikipedia este o enciclopedie, nu un ghid Who's Who sau vreun forum pentru a vă face reclamă și a vă promova pe sine sau ideile dumneavoastră. Ca atare, ea trebuie să conțină doar material care corespunde politicilor, iar wikipediștii trebuie să pună interesele enciclopediei deasupra altor interese. Orice editor care dă prioritate intereselor exterioare poate fi subiectul unui conflict de interese.
Nu există criterii ferme pentru a determina dacă are loc un conflict de interese, dar există simptome ale acestui fapt. Adăugarea de materiale care par să promoveze interesele sau vizibilitatea autorului unui articol, a membrilor săi de familie, a angajatorului său, a asociaților săi sau intereselor sale de afaceri plasează autorul într-un conflict de interese. Când redactorii scriu pentru a-și promova propriile interese, contribuțiile lor vădesc deseori o lipsă de interes pentru ceea ce dorește cititorul obișnuit de la o sursă terțiară. Dacă scrieți un articol despre un subiect în care sunteți implicat personal, aveți grijă să scrieți neutru și să citați surse de încredere publicate de terți care sunt independenți, surse ce pot fi verificate, fiind totodată atent să evitați părtinirea neintenționată. Punctul de vedere neutru este unul din cei cinci piloni ai Wikipediei.
Dacă alți redactori sugerează că editările dumneavoastră încalcă standardele Wikipediei, luați aceste sfaturi în serios și considerați să vă retrageți, să vă reevaluați editările și să discutați intențiile dumneavoastră cu restul comunității. În particular, aveți grijă cu editările tendențioase.
Exemple
[modificare sursă]Autopromovare și autobiografii
[modificare sursă]Conflictul de interese se vădește adesea sub forma autopromovării, prin includerea de legături externe de reclamă, prin postarea de legături la website-ul personal, prin publicarea de fotografii personale sau semi-private sau alte materiale care promovează interesele private sau comerciale ale redactorului sau asociaților săi.
Printre mai multe exemple de astfel de materiale se numără:
- Legături externe care par să promoveze produse prin a trimite utilizatorul la website-uri comerciale obscure sau irelevante (legături externe comerciale);
- Legături externe care par să promoveze indivizi obscuri prin a trimite la paginile lor personale;
- Materiale biografice care nu aduc un plus de claritate sau de calitate în articolele respective;
- Legături sau referințe către materiale scrise sau publicate de sine; a redacta un subiect despre care aveți cunoștințe profesionale sau academice nu este, în sine, un conflict de interese. A folosi materiale scrise sau publicate de sine este permis numai dacă este relevant și se conformează politicilor proiectului. Excesiva citare de sine este ferm nerecomandată. În cazurile la limită, supuneți-vă opiniei comunității.
Nu este recomandat să scrieți un articol despre dumneavoastră înșivă. Dacă sunteți notabil, altcineva vă va lua în seamă și va scrie articolul. Uneori, utilizatorii Wikipediei scriu articole despre ei înșiși, deși recomandat ar fi să-și creeze o pagină personală. În aceste cazuri, articolul este în mod normal mutat în spațiul utilizatorului respectiv mai degrabă decât să fie șters. Dacă vă credeți suficient de notabil, prezentați-vă propunerea pe paginile de discuție corespunzătoare și cautați mai întâi consensul, atât în privința notabilității cât și asupra oricărei propuneri de autobiografie.
Financiar
[modificare sursă]Dacă vi se potrivește una din descrierile următoare:
- primiți bani sau alte beneficii sau avantaje pentru a redacta articole la Wikipedia în calitate de reprezentant al unei organizații (fie în mod direct, că sunteți angajat sau contractant al acelei organizații, sau indirect ca angajat al unui contractant sau al unei firme angajate de acea organizație în scopul de relații publice); sau
- vă așteptați să obțineți beneficii pecuniare sau de alt fel sau alte avantaje prin a edita Wikipedia, de exemplu prin a fi patronul, șeful sau alt stakeholder al unei firme sau alt fel de organizație despre care scrieți;
atunci vi se recomandă foarte puternic să nu redactați Wikipedia pe subiecte în care există un conflict de interese care ar putea face ca modificările dumneavoastră să nu fie neutre (să fie tendențioase). Politica Wikipediei cu privire la punctul de vedere neutru afirmă că toate articolele trebuie să reprezinte opiniile existente în mod onest și fără părtinire, iar conflictele de interese pot afecta în mod semnificativ și negativ putința Wikipediei de a îndeplini această cerință. Dacă editările dumneavoastră motivate financiar nu ar fi neutre, nu le mai faceți.
Dacă aveți un interes financiar într-un subiect (fie ca angajat, patron sau altă parte interesată), sunteți obligat de termenii de utilizare să vă declarați pe deplin legătura dumneavoastră cu acel subiect în pagina de discuții a subiectului și/sau în sumarul fiecărei modificări efectuată în respectivul articol. În foarte multe țări, acest lucru este obligatoriu prin lege; de exemplu, în România, legea nr. 363/2007, la anexa I, punctul 11, consideră că „Utilizarea unui context editorial în mass-media, în vederea promovării unui produs pentru a cărui reclama comerciantul a plătit, fără însă ca aceasta să se precizeze clar fie în cuprins, fie prin imagini sau sunete ușor de identificat de către consumator (publicitate mascată).” reprezintă o „practică comercială incorectă în orice situație”. Wikipedia nu are statutul legal de furnizor de conținut, acest rol este asumat de redactorii voluntari, inclusiv de dumneavoastră, deci dacă dv. sunteți plătit(ă) de subiectul pe care îl descrieți, atunci intrați sub incidența acestei legi sau a alteia similare din țara dumneavoastră, și, bineînțeles, sub incidența capitolului 4 din Termenii de utilizare ai Wikipediei.
Cel mai sigur ar fi să folosiți pagina de discuții pentru a sugera schimbări mai degrabă decât să editați în mod direct acele articole. Editările cerute vor fi supuse acelorași standarde editoriale de către redactori neutri (ceea ce înseamnă că nu e garantat că vor fi aplicate) și vor evita situații de felul activismului wikipedic și al problemelor înrudite cu acesta.
Cum se declară conflictul de interese
[modificare sursă]Este suficientă o notă care să descrie natura relației pe care o aveți cu subiectul articolului, pusă în pagina de discuție a articolului. Cel mai simplu, puteți pune în pagina de discuții formatul {{Contribuții plătite}}, precizând ca parametrul User1 numele dumneavoastră de utilizator; la U1-employer angajatorul; și la U1-client beneficiarul final. Aceștia doi din urmă pot fi aceeași entitate. Dacă există deja formatul, doar adăugați un nou set de valori. De exemplu, dacă sunt deja specificați parametrii User1 și User2, introduceți User3, U3-employer și U3-client. Aceasta va fi suficient pentru a declara conflictul de interese.
Opțional, puteți completa caseta {{Utilizator CdI}} în pagina dumneavoastră de utilizator, dând ca parametru articolul la care sunteți în conflict de interese.
Adversari legali
[modificare sursă]Dacă aveți un proces sau sunteți apropiatul cuiva care are un proces, veți putea cu greu demonstra că ați scris obiectiv despre cineva care e parte la acel proces sau despre o firmă juridică asociată cu acel caz sau cu un subiect juridic înrudit cu el. Chiar o scăpare minoră în privința neutralității dintr-un articol privind un proces care se desfășoară poate fi observată de către curte și ar putea cauza prejudicii în lumea reală, nu doar prejudicii pe Wikipedia. Din această cauză este puternic nerecomandat să editați în cazul unor astfel de conflicte.
Articole despre cei apropiați
[modificare sursă]Lui Friedrich Engels i-ar fi fost dificil să editeze articolul despre Karl Marx, deoarece era un prieten apropiat al acestuia, un adept și colaborator al său.[2] Orice situație în care se pot dezvolta relații puternice poate declanșa un conflict de interese. Conflictele de interese pot fi de natură personală, religioasă, politică, universitară, financiară și juridică. Nu este o zonă bine determinată, ci este creată de relații care cuprind un înalt atașament, dependență sau dedicare față de o persoană, un subiect, o idee, o tradiție sau o organizație.
Activitățile care sunt privite de cei dinlăuntru drept „a face asta cunoscut” pot părea promoționale sau propagandistice celor dinafară. Dacă editați articole în timp ce sunteți dedicat unor organizații sau campanii politice care privesc subiectul unui articol pe care-l editați, puteți avea un conflict de interese.
A fi apropiat de un subiect nu înseamnă a fi incapabil de a fi neutru, dar vă poate face să fiți părtinitor. Urmați sfaturile altor editori. Dacă editorii dintr-o pagină de discuție sugerează, fiind de bună credință, că ați avea un conflict de interese încercați să identificați și să vă combateți propria părtinire, plus considerați să vă retrageți de la editarea acelui articol. Ca regulă generală, cu cât sunteți mai implicat în ceva în viața reală, cu atât mai grijuliu trebuie să fiți cu politicile noastre centrale—Wikipedia:Punct de vedere neutru, Wikipedia:Fără cercetare originală și Wikipedia:Verificabilitate—atunci când editați un astfel de subiect.
Cum pot fi evitate editările aflate în conflict de interese
[modificare sursă]Wikipedia este „enciclopedia pe care o poate edita fiecare”, dar dacă aveți un conflict de interese următoarele sfaturi vă pot reduce problemele:
- Nu editați sau exercitați grijă maximă în timp ce editați articole care se referă la dumneavoastră, la organizația dumneavoastră, la competitorii ei sau la proiectele și produsele în care este implicată.
- De ce recomandăm asta: Când oamenii sunt foarte apropiați de un subiect, percepția lor asupra subiectului poate fi deformată, în ciuda celei mai mari bune voințe. Apropierea îi poate face să vadă subiectul într-o lumină fie mai flatantă fie mai puțin flatantă decât sursele independente și de încredere. Wikipedia dorește să reflecte viziunile surselor, nu viziunile personale ale editorilor.
- Nu propuneți pentru ștergere articole privind competitorii dumneavoastră în cadrul discuțiilor de ștergere.
- De ce recomandăm asta: Toți sunt sfătuiți să identifice surse independente și de încredere care pot fi folositoare pentru a alcătui un articol, chiar și pentru propria companie sau pentru competitorii ei. Oamenii care sunt apropiați de un anumit subiect cunosc adesea sursele disponibile mai bine care oricine altcineva. Totuși, a propune ștergerea articolelor despre competitori poate fi privit ca necinstit, în mod special dacă o faceți în mod „secret” (fără a dezvălui că sunteți legat de subiect).
- Evitați legăturile către articolul respectiv, propria pagină de utilizator sau vreun website al organizației dumneavoastră pornind de la alte articole (vezi Wikipedia:Spam).
- De ce recomandăm asta: Wikipedia profită de faptul că utilizatorii fac legături între articole și oferă legături către resurse externe. Totuși, Wikipedia trebuie de asemenea să prevină comportamentul incorect de promovare și spamul mascat drept citate. Oamenii care sunt apropiați de un subiect pot considera aceste legături mai importante decât sunt ele în realitate.
- Evitați încălcarea politicilor și îndrumărilor aplicabile, în special punctul de vedere neutru, verificabilitate și autobiografie.
- De ce recomandăm asta: Conformarea cu politicile este obligatorie pentru toți editorii, nu doar pentru utilizatorii care au o legătură cu acel subiect. Totuși, oamenii apropiați de un anumit subiect au o probabilitate sporită de a încălca astfel de reguli în mod accidental. Prin urmare, comunitatea îi sfătuiește pe aceștia să fie foarte grijulii.
Note
[modificare sursă]- ^ Editările care servesc relațiilor publice sunt în mod particular privite drept condamnabile. Acestea includ, dar nu se limitează la editările făcute de departamentele de relații publice ale firmelor sau entităților guvernamentale sau ale altor organizații publice sau private, cu sau fără scop de a face profit sau de redactori profesioniști plătiți pentru a edita Wikipedia care editează Wikipedia în singurul scop de a îmbunătăți imaginea organizației. Wikipedia este un forum vizibil în mod public, iar știrile despre ceea ce se întâmplă pe el sunt adesea subiecte pentru media. „Tot ce spuneți sau ce faceți aici poate avea consecințe în lumea reală.”
- ^ Isaiah Berlin:
- De-a lungul vieții sale Engels nu a dorit altceva decât să trăiască în lumina învățăturilor lui Marx, percepând în el un izvor al unui geniu original care i-a dat viață și scop calităților sale; s-a identificat pe sine cu el și cu opera sa, trebuind răsplătit prin a obține o bucată din nemurirea maestrului său.