Friedrich Engels

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la un filozof marxist. Pentru alte sensuri, vedeți Engels (dezambiguizare).
Pagina „Engels” trimite aici. Pentru orașul din Russia vedeți Engels (oraș).
Friedrich Engels

Friedrich Engels în 1877
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Barmen⁠(d), Regatul Prusiei[5][6] Modificați la Wikidata
Decedat (74 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[7][6] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer[8]) Modificați la Wikidata
PărințiFriedrich Engels[*][9]
Elisabeth Franziska Mauritia van Haar[*][[Elisabeth Franziska Mauritia van Haar (22 Apr 1797 - 29 Oct 1873)|​]][9] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomist
specialist în științe sociale[*]
teoretician politic[*]
filozof
scriitor
revoluționar
sociolog[*]
activist pentru drepturile femeilor[*]
jurnalist Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBremen[10]
Manchester[10] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[11][12]
limba engleză Modificați la Wikidata
Europa vestică
secolul al 19-lea
Școală/tradiție
Filozofie politică și socială
Interese principale
Relațiile de muncă în capitalism
Condițiile de viață și de muncă
ale clasei muncitoare
Idei importante
Co-fondator al marxismului (împreună cu Karl Marx), alienarea și exploatarea lucrătorilor, materialism istoric
InfluențeA influențat
Kant, Hegel, Feuerbach, Stirner, Smith, Ricardo, Rousseau, Goethe, FourierLuxemburg, Lenin, Trotsky, Mao, Guevara, Sartre, Debord, Școala de la Frankfurt, Negri, [| Listă de marxiști]
Prezență online

Friedrich Engels (n. , Barmen⁠(d), Regatul Prusiei – d. , Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un filozof politic german, din secolul al XIX-lea. Împreună cu partenerul său, mai bine cunoscutul Karl Marx, Engels a dezvoltat teoria comunistă, a fost coautor al Manifestului Partidului Comunist (1848). Engels a editat mai multe volume din Das Kapital (Capitalul), după moartea lui Marx.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Engels s-a născut în Barmen-Elberfeld (acum Wuppertal) într-o familie înstărită, de religie protestantă, ca prim fiu al unui industriaș german din domeniul textilelor. Tatăl și-a trimis fiul, încă tânăr, în Anglia să ajute la conducerea fabricii de bumbac a familiei din Manchester. Șocat de sărăcia larg răspândită și de exploatarea nemiloasă a muncitorilor englezi, el a început să scrie un raport care a fost publicat în 1845 sub numele de Condiția clasei muncitoare în Anglia în 1844.

Franța și Belgia[modificare | modificare sursă]

În același an, Engels a început să contribuie la jurnalele numite Analele Franco-Germane, care au fost editate și publicate de Karl Marx în Paris. După ce s-au întâlnit pentru prima oară, au descoperit că au o viziune similară asupra capitalismului și au decis să conlucreze mai strâns. După ce Marx a fost deportat din Franța în ianuarie 1845, cei doi au decis să se mute în Belgia, unde exista o mai mare libertate de expresie decât în alte țări din Europa.

În iulie 1845, Engels l-a luat pe Marx în Anglia. Aici, a întâlnit o muncitoare irlandeză numită Mary Burns, cu care a trăit până ce aceasta a murit; după aceea, a trăit cu sora ei, Lizzie. Această femeie l-a introdus, se pare, în mișcarea chartistă, pe ai cărei lideri i-a întâlnit, inclusiv pe George Harney. Engels și Marx s-au reîntors la Bruxelles în ianuarie 1846, unde au pus bazele Comitetului de Corespondență Comunistă. Planul lor era să-i unească pe liderii socialiști din toată Europa. Socialiștii din Anglia, influențați de ideile lui Marx, au ținut o conferință în Londra, unde au format o nouă organizație numită Liga Comunistă. Engels a participat la conferință în calitate de delegat și a avut o mare influență asupra dezvoltării strategiei de acțiune.

Friedrich Engels într-o imagine din tinerețea sa

În 1847, Engels și Marx au început să scrie împreună o broșură, bazată pe lucrarea lui Engels Principiile Comunismului. Broșura de 12.000 de cuvinte a fost scrisă în șase săptămâni și era astfel concepută încât să facă teoria comunismului accesibilă unui public cât mai larg. Lucrarea a fost numită Manifestul Comunist și a fost publicată în februarie 1848. În martie, atât Marx, cât și Engels au fost expulzați din Belgia. S-au mutat în Köln, unde au început să publice un ziar radical, Noua Gazetă Renană.

Engels a fost un participant activ la Revoluția din 1848, luând parte la revolta din Elberfeld. Engels a luptat în campania Baden împotriva prusacilor (iunie – iulie 1849) ca adjutant al lui August Willich, care era conducătorul Corpurilor Libere în revolta din Baden-Palatinate. [1]

Anglia[modificare | modificare sursă]

După 1849, atât Engels, cât și Marx au fost siliți să părăsească țara și să se mute la Londra. Autoritățile Prusiei au făcut presiuni asupra guvernului britanic pentru a-i expulza pe cei doi, dar Prim-ministrul de atunci, John Russell, nu a fost de acord cu cererea prusacă.

Numai cu banii pe care îi putea câștiga Engels, familia Marx a trăit în mare sărăcie. Pentru a-l ajuta pe Marx cu ceva bani, Engels s-a reîntors la muncă în fabrica tatălui său din Manchester, înainte de a se muta în Londra, în 1870. După moartea lui Marx din 1883, Engels și-a dedicat restul vieții traducerii și editării scrierilor lui Marx. Totodată, a fundamentat teoria socialismului științific, sub denumirea de materialism dialectic, prin cea mai relevantă dintre scrierile sale, Dezvoltarea socialismului de la utopie la știință, 1880, o broșură rezumativă a lucrării sale de mai mari dimensiuni Domnul Eugen Duhring revoluționează știința, cunoscută și ca Anti-Duhring -1878. Friedrich Engels a murit în 1895, la Londra.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

 • Anti-Dühring [2]
 • Dialectica naturii [3]
 • Ludwig Feuerbach și sfârșitul filozofiei clasice germane [4]
 • Originile familiei, proprietății private și statului [5]
 • Revoluție și contrarevoluție în Germania [6]
 • Ideologia germană (împreună cu Marx) [7]
 • Sfânta familie (împreună cu Marx) [8]
 • Războiul țărănesc în Germania [9]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


 1. ^ a b c d „Friedrich Engels”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 3. ^ a b c d Friedrich Engels, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 4. ^ a b c d Friedrich Engels, SNAC, accesat în  
 5. ^ „Friedrich Engels”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 6. ^ a b Энгельс Фридрих, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
 7. ^ „Friedrich Engels”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 8. ^ https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Friedrich_Engels#Later_years  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 9. ^ a b Genealogics 
 10. ^ a b „Friedrich Engels”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 11. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 12. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)