Sari la conținut

Wikipedia:Evaluarea articolelor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wikipedia:EVAL)
Comandă rapidă:
WP:EVAL

Sistemul următor este adaptat după cel utilizat la Wikipedia în engleză de către en:Wikipedia:Version 1.0 Editorial Team pentru evaluarea a cât de aproape este un articol de calitatea necesară distribuirii. Sistemul se bazează pe o schemă de litere care reflectă în principal cât de complet este un articol, luând în calcul și organizarea lui și calitatea exprimării. Odată ce un articol ajunge la clasa A, el este considerat „complet”, deși se va continua editarea sa.

Evaluările de calitate sunt efectuate în principal de membrii proiectelor, care pun etichetele în paginile de discuție ale articolelor. Aceste etichete pot fi apoi prelucrate de un robot care poate genera tabele și statistici.

Două niveluri speciale, AB („articol bun”) și AC („Articol de calitate”), se acordă în cadrul unor procese stabilite la nivelul comunității. Candidatele sunt nominalizate prin listarea la nominalizări articole bune și propuneri de articole de calitate.

Este vital ca redactorii care lucrează la acele articole să nu ia în nume personal aceste evaluări. Se înțelege că fiecare poate avea opinii diferite asupra priorităților criteriilor obiective pentru un articol perfect. În general, un proiect activ ajunge la un consens, dar țineți cont că proiecte diferite pot folosi variații diferite ale criteriilor, în limite rezonabile.

Mai există și o scară separată de importanță sau prioritate, independentă de schema detaliată aici. Importanța unui articol pentru un proiect este stabilită după criterii specifice fiecărui proiect în parte.

Clasificarea articolelor vizualizare  discuție  modificare ]
Clasa Descrierea criteriului Criteriu pentru cititor Criteriu pentru editor Exemplu
✓ AC
{{Clasament-AC}}
Această clasificare poate fi dată doar articolelor care au primit statutul de „articol de calitate”. Profesional, remarcabil și detaliat; o sursă de referință pentru informații enciclopedice Nu necesită aproape nicio modificare, cu excepția actualizării informații, dacă a apărut ceva nou legat de obiect. În afară de asta câteva modificări minore pot îmbunătăți articolul, în special cele cosmetice. Expediția Terra Nova
(9 aprilie 2012)
A
{{Clasament-A}}
Articole care pot primi în viitorul apropiat statutul de „articol de calitate” sunt clasificate astfel. Informațiile din articol sunt bine documentate, au introducerea bine scrisă, au lungimea potrivită pentru subiect și sunt împărțite în secțiuni folosind un sistem de anteturi bine organizat. Foarte util pentru cititori. Tratamentul destul de complet al subiectului, susținut de multe surse externe de încredere. Poate pierde câteva informații relevante, dar în general pentru o persoană care nu este un expert în domeniu este suficientă informație. Câteva adăugiri minore pot îmbunătăți articolul, în special cele făcute de către un expert din domeniu. Venezuela
(5 mai 2012)
Articol bun AB
{{Clasament-AB}}
Această clasificare poate fi dată doar articolelor care au primit statutul de „articol bun”. Această grupă trebuie folosită la articole care încă au nevoie de muncă pentru a satisface criteriile articolelor de calitate, dar sunt foarte bune și cuprinzătoare, nu sunt subiect de vreo dispută — de nume, de notorietate, de drepturi de autor, ș.a.m.d. Util pentru aproape fiecare cititor, tratând bine subiectul. Fără probleme evidente și lipsuri. Câteva editări vor fi evident utile, dar nu sunt necesare pentru o experiență bună a cititorului. Articol trebuie pus în formatul standard acum, dacă nu a fost pus deja. Peru
(7 ianuarie 2012)
B
{{Clasament-B}}
Articolul îndeplinește următoarele criterii:
  1. Are indicate sursele, iar afirmațiile care riscă să pară controversate au sursa indicată cu notă de subsol
  2. Acoperă toate aspectele legate de subiect, fără omisiuni sau inadvertențe
  3. Are o structură bine definită, cu secțiuni și introducere
  4. Nu are bucăți de text cu greșeli gramaticale majore. Stilul este inteligibil pentru un cititor cu cunoștințe medii și ușor de urmărit.
  5. Conține materiale (de exemplu, imagini) acolo unde sunt necesare
Satisface majoritatea cititorilor, deși poate nu este suficient de complet și riguros pentru nevoile unui student sau cercetător Trebuie tratate câteva aspecte de conținut și stil. Sursele trebuie indicate la nivelul cel mai precis cu putință. Poate ar mai putea fi incluse imagini sau alte materiale. Pietrar de deșert
C
{{Clasament-C}}
Acoperă sau măcar atinge majoritatea aspectelor legate de subiect, dar nu în suficientă profunzime. Poate avea și alte probleme, printre care că nu este bine echilibrat, necesită corecturi de limba română, violează drepturile de autor, nu este scris din punct de vedere neutru sau are câteva informații care sunt suspecte de cercetare originală; dar în mod obligatoriu are referințe bibliografice și obligatoriu trebuie să fie lizibil (nu tradus automat și în pericol de trunchiere din acest motiv). Util pentru mulți, dar nu pentru fiecare cititor. Studenții care încearcă să folosească acest material în scopuri profesionale riscă să facă greșeli. Sunt încă necesare editări importante, uneori articole necesită punere în formatul standard sau ajutor. Galaxie
Început
{{Clasament-început}}
Articolul începe să aibă conținut util, dar încă necesită multă atenție pentru că îi lipsesc informații din diverse domenii. Are cel puțin unul dintre elemente următoare:
  • imagine (poză, schemă, ș.a.m.d.) utilă
  • multe legături (fie interne, fie externe) spre articole și pagini care răspândesc informațiile din articol
  • un antet care se îndeletnicește complet cu unul dintre elementele subiectului
  • multe anteturi scurte, care pot fi folosite pentru a extinde articol prin completarea informaților din ele
Nu este inutil și poate primi mai multă atenție a cititorilor decât un ciot. Unii vor găsi informații necesare, dar alții nu. Sunt necesare multe modificări și adăugări. Majoritatea materialelor pentru articolul trebuie complet adăugate. Europa (satelit)
Ciot
{{Clasament-ciot}}
Acest articol este fie foarte scurt, fie o schiță, fie o colecție dezordonată a informaților. Necesită din plin muncă înainte de a putea fi introdus în grupa „AB”. De obicei cioturile sunt mici (cu puțină informație), ele pot fi și foarte voluminoase dacă informația din ele este neclară sau nu este legată de temă. Este important de știut că grupa „ciot” nu este o grupă negativă. Poate să fie inutil și lipsit de valoare pentru un cititor nefamiliar subiectului. Totuși, pesemne e util pentru cei care caută doar o definiție scurtă a termenului. Fiecare modificare care poate extinde articolul cu informații valoroase este binevenită. Programul Voyager
✓LC
{{Clasament-LC}}
Această clasificare poate fi dată doar articolelor care au primit statutul de „listă de calitate Clar, interesant, util; o sursă foarte bună de informație enciclopedică. Nu necesită aproape nicio modificare, cu excepția actualizării informații, dacă a apărut ceva nou legat de obiect. În afară de asta câteva modificări minore pot îmbunătăți articolul, în special cele cosmetice. Lista țărilor și teritoriilor nesuverane europene
Listă
{{Clasament-listă}}
Conține o enumerare de persoane, ființe, obiecte, date etc.; înșirare, într-o anumită ordine. Servește drep sursă pentru îmbogățirea informației, coordonării lucrărilor asupra unei teme sau în calitate de cuprins al unui articol. Se poate de completat lista cu noi elemente sau de schimbat formatul. Lista statelor lumii

Grade nestandard[modificare sursă]

Mai există și câteva alte grade pentru pagini cu format special sau al căror subiect se află într-o situație specială.

Alte evaluări
Etichetă Criteriu Experiența cititorului Experiența redactorului Exemplu
Viitor
{{Future-Class}}
Un subiect ale cărui detalii sunt supuse schimbărilor frecvente. Articolul tratează un subiect legat mai ales de viitor, ale cărui detalii nu sunt încă complet lămurite și care se poate schimba frecvent când apar noi informații din surse de încredere. Dacă se folosesc surse multiple, există și posibilitatea ca ele să ofere informații contradictorii. Cantitatea de conținut relevant variază în timp pe măsură ce evenimentul se apropie. Materialul adăugat ar putea conține multe speculații și trebuie atent referențiat. Preston City Council election, 2014 (în septembrie 2013)
Actual
{{Current-Class}}
Alt tip de subiect ale cărui detalii se schimbă frecvent. Articolul acoperă un eveniment în desfășurare. Cantitatea de conținut relevant variază în timp pe măsură ce evenimentul se desfășoară. Materialul adăugat ar putea deveni foarte repede depășit. March 2013 nor'easter (în septembrie 2013)
Dezambig
{{Disambig-Class}}
Orice pagină de dezambiguizare. Pagina îndrumă cititorul spre alte pagini cu titlu similar. Trebuie făcute adăugiri pe măsură ce se creează noi articole cu titluri similare. Aa River (iunie 2008)
NA
{{NA-Class}}
Orice altă pagină care nu este articol. Pagina nu are conținut de articol. Se poate aplica sau nu, în funcție de tipul paginii.