Vilă urbană (monument din Bălți)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vilă urbană
Poșta, Centru BL.jpg
Poziționare
Coordonate47°45′38″N 27°55′22″E47°45′38″N 27°55′22″E
LocalitateBalti flag 2006.pngBălți
Țara Republica Moldova
Adresastr. Ștefan cel Mare, 60
Edificare
ArhitectRozenbaum
Stil arhitectonicArhitectură modernistă
Tiparhitectură

Vila urbană este un monument de arhitectură din Bălți, Republica Moldova de importanță națională. Localul a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea. A fost o locuință urbană, construită în stil modern, cu aliniere la linia roșie a străzii, cu o grădină în spatele casei. Modernul se observă în ornamentul de pe pereți, în desenul grilajului forjat. Forma simplă a localului este modificată de către pridvor, care-i redă compoziției un colorit viu. Geamurile sunt de diferite forme și mărimi.

Clădirea fost protejată de demolările din centrul orașului datorită suportului istorico-revoluționar: în 1918 clădirea a servi drept sediu pentru adunarea deputaților soldaților și țăranilor din județul Bălți. Utilizarea în scop public a clădirii - sediu al poștei - a condus la degradarea arhitecturii fațadelor și modificarea interioarelor. Deși i-a asigurat un aspect decent, ultima reparație, a permis unele modificări regretabile: înlocuirea nejustificată a coronamentului clădirii cu unul caracterizat printr-un aspect greoi, specific activității artizanale suburbane și înlocuirea grilajului artistic din fier forjat, cu unul simplu, intervenții efectuate fără a ține cont de rigorile stilului.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • REGISTRUL monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr.1531-XII din 22 iunie 1993. Monitorul oficial al Republicii Moldova, Nr. 15-17 (3548-3550), 2 februarie 2010, pagina 50.