Valea Țesna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valea Țesna
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Valea Țesna
Harta locului unde se află Valea Țesna
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Mehedinți county CoA.png Județul Mehedinți
 România
Cel mai apropiat orașOrșova
Coordonate44°57′47″N 22°29′58″E () / 44.96306°N 22.49944°E[1]
Suprafață160 ha
Înființare2000

Valea Țesna este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic, floristic, faunistic și peisagistic) situată în județul Mehedinți, pe teritoriul administrativ al comunei Balta.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea central-nordică a județului Mehedinți (în Munții Mehedinți, pe limita teritorială de graniță cu județul Caraș-Severin), în partea vestică a satului Costești și este străbătută apele pârâului Tăsna, un afluent de stânga al Cernei[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală , a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 160 hectare.

Unghia ciutei (Asplenium ceterach)[4] - specie floristică protejată semnalată în arealul rezervaţiei naturale Valea Ţesnei

Aria protejată reprezintă o zonă de chei săpate în calcare jurasice de apele râului Țesna, abrupturi stâncoase, grohotișuri, peșteri, doline, lapiezuri și văi; cu floră și faună specifice Munților Mehedinți[5].

Aria protejată inclusă în Parcul Național Domogled - Valea Cernei, se învecinează la est cu rezervația naturală Pereții calcaroși de la Izvoarele Coșuștei și se suprapune sitului Natura 2000 - Domogled - Valea Cernei[6].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]