Locul fosilifer Svinița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Locul fosilifer Svinița
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Locul fosilifer Svinița
Harta locului unde se află Locul fosilifer Svinița
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Mehedinți county CoA.png Județul Mehedinți
 România
Cel mai apropiat orașOrșova
Coordonate44°31′36″N 22°05′30″E () / 44.52667°N 22.09167°E[1]
Suprafață95 ha
Înființare1980, declarat în 2000

Locul fosilifer Svinița este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic) situată în județul Mehedinți, pe teritoriul administrativ al comunei Svinița.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea vestică a județului Mehedinți (în Munții Almăjului și Locvei, pe malul stâng al Dunării), pe teritoriul nord-vestic al satului Svinița, lângă drumul național DN67 care leagă Drobeta Turnu-Severin de municipiul Târgu Jiu [2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 95 hectare[4].

Aria protejată este inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier și reprezintă o zonă depresionară în Clisura Dunării, unde, în stratele cu conglomerate de calcare și marne(într-un afloriment de 5 km.) se află importante depozite de faună fosiliferă constituită în cea mai mare parte din amoniti[5], brahiopode[6] (nevertebrate marine bivalve) atribuită perioadei geologice a jurasicului mediu, ce aparține mezozoicului[7]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]