Locul fosilifer Svinița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Locul fosilifer Svinița
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Locul fosilifer Svinița
Harta locului unde se află Locul fosilifer Svinița
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Mehedinți
 România
Cel mai apropiat orașOrșova
Coordonate44°31′36″N 22°05′30″E () / 44.52667°N 22.09167°E[1]
Suprafață95 ha
Înființare1980, declarat în 2000

Locul fosilifer Svinița este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic) situată în județul Mehedinți, pe teritoriul administrativ al comunei Svinița.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea vestică a județului Mehedinți (în Munții Almăjului și Locvei, pe malul stâng al Dunării), pe teritoriul nord-vestic al satului Svinița, lângă drumul național DN67 care leagă Drobeta Turnu-Severin de municipiul Târgu Jiu [2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 95 hectare[4].

Aria protejată este inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier și reprezintă o zonă depresionară în Clisura Dunării, unde, în stratele cu conglomerate de calcare și marne(într-un afloriment de 5 km.) se află importante depozite de faună fosiliferă constituită în cea mai mare parte din amoniti[5], brahiopode[6] (nevertebrate marine bivalve) atribuită perioadei geologice a jurasicului mediu, ce aparține mezozoicului[7]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]