Locul fosilifer Bahna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Locul fosilifer Bahna
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Locul fosilifer Bahna
Harta locului unde se află Locul fosilifer Bahna
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Mehedinți
 România
Cel mai apropiat orașOrșova
Coordonate44°46′28″N 22°28′54″E () / 44.77444°N 22.48167°E[1]
Suprafață10 ha
Înființare1980, declarat în 2000

Locul fosilifer Bahna este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic) situată în județul Mehedinți, pe teritoriul administrativ al comunei Ilovița.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-vestică a județului Mehedinți (în Podișul Getic, în Munții Almăjului și Locvei), pe teritoriul vestic al satului Bahna și cel nordic al localității Ilovița[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 10 hectare[4].

Aria protejată este inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier și reprezintă o zonă depresionară în bazinul râului Bahna, unde, în mai multe nivele litologice (strate cu conglomerate de calcare, argile, argile marnose și marne și marnă) se află importante depozite de faună fosiliferă (constituită în cea mai mare parte din moluște, echinide și foraminifere) datată în sarmațian[5]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]