Peștera Epuran

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Peștera Epuran
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Imagine din rezervație (versantul calcaros al pârâului Ponorăț)
Imagine din rezervație (versantul calcaros al pârâului Ponorăț)
Harta locului unde se află Peștera Epuran
Harta locului unde se află Peștera Epuran
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Mehedinți
 România
Cel mai apropiat orașDrobeta Turnu-Severin
Coordonate44°49′57″N 22°34′27″E () / 44.83250°N 22.57417°E[1]
Suprafață1 ha
Înființare1980, declarat în 2000

Peștera Epuran este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip speologic) situată în județul Mehedinți, pe teritoriul administrativ al comunei Cireșu.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea nord-vestică a județului Mehedinți și cea sud-estică a satului Jupânești (în Podișul Mehedinți), în apropierea drumului județean (DJ607B) care leagă localitatea Marga de satul Bunoaica[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Peștera Epuran a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate) și se întinde pe o suprafață de 1 ha[3].

Aria naturală reprezintă o cavernă (peșteră alcătuită dintr-o rețea de galerii și săli) aflată în versantul pârâului Ponorăț, dispusă pe două nivele, astfel: primul nivel (activ) constituit din galerii drepte și descendente, puțuri, un lac (cu diametru sifonului de cca. 10 m) și un nivel superior cu mai multe săli (Sala Nordică, Sala Urșilor, Sala Prăbușirilor) și galerii (Strâmtoarea Speranței, Marele Ramonaj, Galeria Plăcilor de Nămol sau Galeria Comorilor).

Peștera reprezintă un deosebit interes speologic atât datorită multiplelor formațiuni concreționare (stalactite, stalagmite, stilolite, baldachine, pânze, draperii, coloane de calcit) parietale, cât și datorită resturilor de faună fosilă (schelete de Ursus spelaeus) semnalată aici[4]. Peștera Epuran se află în imediata apropiere a rezervației naturale Cheile Topolniței și Peștera Topolniței și este inclusă în Geoparcul Platoul Mehedinți.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]