Dealul Vărănic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dealul Vărănic
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Dealul Vărănic
Harta locului unde se află Dealul Vărănic
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Mehedinți county CoA.png Județul Mehedinți
 România
Cel mai apropiat orașDrobeta Turnu-Severin
Coordonate44°40′11″N 22°34′16″E () / 44.66972°N 22.57111°E[1]
Suprafață350 ha
Înființare1980, declarat în 2000

Dealul Vărănic este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt) situată în județul Mehedinți, pe teritoriul administrativ al comunei Breznița-Ocol.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în Clisura Dunării, în partea vestică a județului Mehedinți (în Podișul Getic), pe malul stâng al Dunării (în Munții Almăjului și Locvei), pe teritoriul vestic al satului Breznița-Ocol, lângă drumul național DN6 care leagă municipiul Drobeta Turnu-Severin de orașul Caransebeș[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 350 hectare[4].

Altitudinea maximă este de 403 m.

Aria protejată este inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier și reprezintă o zonă naturală cu tufărișuri submediteranene dezvoltate pe substrate calcaroase, ce protejează mai multe specii de floră (cărpiniță, mojdrean, liliac sălbatic) și faună (vipera cu corn, țestoasa lui Herman) specifice Occidentalilor[5].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]