Pereții calcaroși de la Izvoarele Coșuștei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pereții calcaroși de la Izvoarele Coșuștei
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pereții calcaroși de la Izvoarele Coșuștei
Harta locului unde se află Pereții calcaroși de la Izvoarele Coșuștei
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Mehedinți
 România
Cel mai apropiat orașOrșova
Coordonate44°57′35″N 22°33′11″E () / 44.95972°N 22.55306°E[1]
Suprafață60 ha
Înființare1980, declarat în 2000

Pereții calcaroși de la Izvoarele Coșuștei alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic, botanic și peisagistic) situată în județul Mehedinți, pe teritoriul administrativ al comunei Balta.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea central-nordică a județului Mehedinți (în Munții Mehedinți, pe limita teritorială de graniță cu județul Caraș-Severin), în partea sud-vestică a satului Giurgiani și este străbătută de apele pârâului Coșuștea, un afluent de dreapta al Motrului[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 60 hectare[4].

Aria protejată reprezintă o zonă naturală în Munții Mehedinți (grupă muntoasă a Munților Retezat-Godeanu aparținând de lanțul muntos al Carpaților Meridionali), aflată între masivele Ciolanu și Pietrele Albe, în a cărei areal își au obârșia izvoarele Coșuștei). Rezervația naturală de interes geologic, floristic și faunistic aflată în imediata apropiere sud-estică a Parcul Național Domogled - Valea Cernei, prezintă un relief cu abrupturi calcaroase, văii, cheiuri, doline, păduri și pajiști.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]