Ulmeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Ulmeni (dezambiguizare).
Ulmeni
—  Oraș  —
Ulmeni
Ulmeni
Ulmeni is located in România
Ulmeni
Ulmeni
Ulmeni (România)
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 47°27′N 23°18′E / 47.450°N 23.300°E / 47.450; 23.30047°27′N 23°18′E / 47.450°N 23.300°E / 47.450; 23.300

Țară Flag of Romania.svg România
Județ Actual Maramures county CoA.png Maramureș

SIRUTA 109265
Atestare documentară 1405

Reședință Ulmeni[*]
Componență

Guvernare
 - Primar Lucian Ioan Titus Morar[*][3][4] (PMP, )

Populație (2011)[1][2]
 - Total 7270 locuitori
 - Recensământul anterior, 2002 7.153 locuitori

Fus orar UTC+2
Cod poștal 437355

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Poziția localității Ulmeni
Poziția localității Ulmeni

Ulmeni, mai demult Șilimeghiu, (în maghiară Sülelmed, în germană Ulmendorf) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Tohat și Ulmeni (reședința), și din satele Arduzel, Chelința, Mânău, Someș-Uileac, Țicău și Vicea.

Localitatea are o populație de 7.270 locuitori (2011) și a fost declarată oraș prin Legea nr. 83/2004, împreună cu alte trei localități din județul Maramureș: Tăuții-Măgherăuș, Săliștea de Sus și Șomcuta Mare.[5]

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Etimologia numelui localității: din numele de grup ulmeni < antrop. Ulmu (< subst. ulm „specie de arbori cu scoarța netedă" < lat. ulmus) + suf. -eni. [6]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Ulmeni este situat în nord-vestul României, în extremitatea sud-vestică a județului Maramureș, la limita cu județul Sălaj. Localitatea se află pe malul stâng al râului Someș, fiind primul oraș pe care acest râu îl străbate în județul Maramureș.

De orașul Ulmeni aparțin următoarele localități: Someș-Uileac, Vicea, Arduzel (sat cu populație majoritar maghiară), Țicău, Chelința, Mânău, în timp ce localitatea Tohat a fost asimilată orașului Ulmeni, devenind cartier.

Din punct de vedere al reliefului, atât localitatea Ulmeni, cât și satele aparținătoare, se suprapun unei situații de contact între Depresiunea Băii Mari, Dealurile Sălajului, Masivul Dealul Mare-Țicău și Piemontul Iadărei (parte a Piemontului Șomcutei), situație din care decurge un grad ridicat de favorabilitate în ceea ce privește umanizarea. Frumosul defileu Benesat-Țicău, creat de râul Someș prin adâncire epigenetică în cadrul rocilor metamorfice precambrian suprioare, mărește potențialul peisagistic al regiunii.

Căile de acces ale orașului Ulmeni sunt drumul județean DJ108A și magistrala IV feroviară.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Existenta așezării sub forma denumirii Sylelmed (cea mai veche denumire) este atestată pentru prima oara pentru anul 1405 (Silelmed, Sylelmed). [7], într-o scrisoare a regelui Ungariei Sigismund de Luxemburg adresată Conventului Leles din Slovacia Orientală.

Prima atestare documentare a localității Ulmeni datează de la 1405, când apare cu numele de Silimeghiu. Mai apare și cu numele de Sulimediu în anul 1765, în Evanghelia tipărită la Blaj, nume care în traducere înseamnă solul mediu. Denumirea actuală datează din 1926, deși încă mai există persoane vârstice care folosesc numele vechi al orașului. Localitățile care aparțin de Ulmeni reprezintă și ele vechi așezări umane cu atestări documentare din secolele XIV-XV.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a orașului Ulmeni

     Români (51.77%)

     Maghiari (22.88%)

     Romi (21.6%)

     Necunoscută (3.63%)

     Altă etnie (0.09%)


Circle frame.svg

Componența confesională a orașului Ulmeni

     Ortodocși (63.34%)

     Reformați (20.28%)

     Penticostali (9.82%)

     Martori ai lui Iehova (1.1%)

     Necunoscută (3.67%)

     Altă religie (1.77%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Ulmeni se ridică la 7.270 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 7.153 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (51,77%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (22,89%) și romi (21,61%). Pentru 3,63% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (63,34%), dar există și minorități de reformați (20,29%), penticostali (9,82%) și martori ai lui Iehova (1,1%). Pentru 3,67% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[8]

Economie[modificare | modificare sursă]

Dintre domeniile de activitate ale acestei localiăți, pe langă cele specifice sectorului primar, se evidențiază și câteva funcții ale sectorului secundar (fabricarea de profile de plastic pentru geamuri și uși termopan, scări și profile din aluminiu, prefabricate din beton, prelucrarea lemnului,confecții, morărit și panificație, îndeletniciri populare și de tradiție). În ultimii ani, sectorul serviciilor reliefează o dinamică mai ridicată (rețea proprie CATV și internet, modernizarea mijloacelor de transport, redimensionarea sistemului educațional, modernizarea și diversificarea serviciilor sanitare.

Educație[modificare | modificare sursă]

În acest oraș funcționează două instituții de învățământ mediu: Liceul Tehnologic „Dr. Florian Ulmeanu” și Liceul Teoretic „George Pop de Băsești”.

Personalități locale[modificare | modificare sursă]

  • Florica Bud (n. 1957), poet. Vol. Iubire, sunt un obiect nezburător (1992). Alergând spre sine (1995) etc.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ulmeni