Comuna Șieu, Maramureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Șieu
—  Comună  —
Șieu
Șieu
Șieu is located in România
Șieu
Șieu
Șieu (România)
Poziția geografică
Coordonate: 47°42′43″N 24°11′12″E / 47.7118117°N 24.1867051°E / 47.7118117; 24.1867051

Țară Flag of Romania.svg România
Județ Actual Maramures county CoA.png Maramureș

SIRUTA 179613

Reședință Șieu
Sate componente Șieu

Guvernare
 - Primar Irina Adriana Gabriela Iusco[*][3][4] (PSD, )

Suprafață
 - Total 8,11 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 2348 locuitori
 - Recensământul anterior, 2002 2.513 locuitori

Fus orar UTC+2
Cod poștal 437320

Site web: http://www.ghidulprimariilor.ro/business.php/PRIMARIA-SIEU/202596/

Localizarea comunei in județul Maramureș
Localizarea comunei in județul Maramureș

Șieu este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.

Comuna Sieu, glie de seamă a lumii românești'

Maramureșului, străveche provincie din nordul tarii, este o “glie” de seama a lumii românești, ce oferă o priveliște istorică de un excepțional interes. În acest cadru istoric și deosebit de pitoresc al Maramureșului este cuprinsa așezarea românească ce poarta numele Șieu, localitate situata în partea estica a județului, în Depresiunea Maramureșului, la 83 km de municipiul Baia Mare. Comuna se întinde pe cursul a doua râuri care o străbat< Iza, pe o distanta de 3 km, și răul Sieut, afluent al acestuia, ce uda hotarul satului pe o distanta de 7 km.

Scurt istoric

Primele descoperiri arheologice au fost făcute în anul 1913< atunci s-a descoperit un mare depozit de topoare cu disc, vârfuri de lănci, brățări, seceri precum și numeroase obiecte de aur, fapt ce dovedește ca localitatea Șieu a fost locuita încă din cele mai vechi timpuri. Prima atestare documentara a localității a fost făcuta în anul 1326, când Carol Robert de Anjou, purtând război cu Dalmația, dăruiește cnezatului Stanislau pentru fidelitatea sa și pentru serviciile sale pământurile Rozavlei, Stramturii Cuhei, Sieului, Botizei, Petrovei, Leordinei și Poienile de Sub Munte, de-a lungul timpului comuna având parte de multi stăpâni. Șieul a fost prezent în multe evenimente ale istoriei naționale, deoarece locuitorii lui erau cunoscuți pentru hărnicia, curajul și răbdarea lor. De multe ori erau recrutați cei mai buni oameni pentru serviciile străinilor, la curțile acestora, în lupte, în expediții, în ridicarea cetăților și castelelor.

Lăcașuri de cult

Printre lăcașurile de cult cu care se mândrește în lume comuna Șieu demne de amintit sunt< Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului”, care a fost construita în anul 1760 și figurează pe lista monumentelor istorice având codul MM-II-m-A-04756. Picturile murale originale au fost datate în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, dar ele au fost pictate în mare măsura în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Ele au fost aplicate pe bucăți de material textil, care au fost atașate pe pereți. Corpul principal al edificiului are forma dreptunghiulara, iar altarul e poligonal. Acoperișul are streșini duble, cu excepția altarului, unde acoperișul este simplu. În dreptul fațadei vestice se afla un mic portal cu arcuri rotunde. De asemenea, ușa de la intrare are o forma rotunda și este gravata cu raze de soare, o cupa si vita de vie cățărătoare, tocul fiind decorat cu o funie răsucita. În pronaos nu mai sunt picturi pe tavan. Pe peretele sudic sunt înfățișați Patriarhii Abraham, Isaac și Iacob în Rai, ținând în mâini sufletele celor salvați. În centrul boltii din naos se afla Sfânta Treime, iar în colturi sunt Evanghelistii Matei, în nord-est, Ioan, în sud-est, Luca, în sud-vest, și Marcu, în nord-vest. Pe parțile boltii sunt scene din Vechiul Testament și Geneza, pereții fiind închinați Ciclului din Viata și Patimile lui Hristos. Pe registrul I al peretelui sudic sunt reprezentate Cina cea de Taina, Arestarea lui Iisus, Procesul în Fata Înalților Preoți Anna și Caiafa și Procesul în fata lui Pilat. Pe peretele vestic se afla Cainta lui Iuda, iar pe peretele nordic Răstignirea, Înmormântarea și Învierea. Acestui sfanț așezământ i se adaugă Biserica Ortodoxa Noua, lăcaș de cult care a fost construit în anul 1998 și care joaca un rol primordial în viața locuitorilor comunei, înălțându-se ocrotitoare pe culmile dealului. Aceasta parca ar vrea sa tragă un semnal de atenție tuturor celor care au frica de Dumnezeu, ca ea reprezinta locul unde legătura cu transcendentul este mai aproape ca oriunde altundeva și ca numai prin rugăciune putem fi iertați de păcate.

Casa tradiționala în Șieu

Arhitectura țărăneasca exprima modul de viata, comportamentele tehnice, sociale si spirituale ale acestora, aceasta fiind cea mai completa și cea mai expresiva creație a vechilor societăți rurale. Constituindu-se ca semn al prezentei omenesti in natura, ca expresie a universului interior al omului, arhitectura caracterizează individualitatea comunitatii, ilustrandu-i simultan comanda sociala, posibilitățile materiale și tehnice și, nu in ultimul rand, gradul de sensibilitate artistica. Gospodăria țărăneasca din Maramuresul Istoric cuprinde mai multe clădiri și anume< casa principala, care este așezata fie în partea opusa porții de la intrare, fie perpendicular cu ea, dar in asa fel incat fatada principala sa fie la sud ori la est. Cea mai mare constructie din curte este grajdul, unde stau caii si vacile. Una sau chiar mai multe clădiri mici se găsesc adeseori lângă gardul casei pentru a adăposti animalele mai mici, precum porcii sau pasările.

“Floare mandra de pe Iza”

Cel mai important eveniment local din comuna Șieu este festivalul concurs “Floare mandra de pe Iza”, ce se desfășoară anual în perioada 21-22 mai, acesta însemnând în primul rand respect pentru traditie și folclor, contribuind totodată la perpetuarea valorilor moștenite de-a lungul generațiilor. În cadrul evenimentului are loc un concurs de interpretare vocala și instrumentala, la care participa atât copii din Maramureșul Istoric, cat și voci din Baia Mare, dar și din județele Cluj și Satu Mare. Cea mai importantă clipă artistică este interpretarea fără acompaniament a unei doine și a unui cântec de joc din zona folclorica de proveniență a fiecărui concurent. După decernarea premiilor, în centrul comunei are loc o parada a călăreților, precum și o prezentare a portului popular, dat fiind scopul acestui eveniment și anume acela de a promova și conserva folclorul, dar și costumele populare autentice.

sursa: Istoria românească Ediția a V-a de Ion Bulei ediție 2012


Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Șieu

     Români (98.38%)

     Necunoscută (1.53%)

     Altă etnie (0.08%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Șieu

     Ortodocși (90.03%)

     Greco-catolici (3.62%)

     Adventiști de ziua a șaptea (4.81%)

     Necunoscută (1.53%)

     Altă religie (0.0%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Șieu se ridică la 2.348 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.513 locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (98,38%). Pentru 1,53% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (90,03%), dar există și minorități de adventiști de ziua a șaptea (4,81%) și greco-catolici (3,62%). Pentru 1,53% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Populația satelor componente la recensământul din 2002. Pe atunci, comuna încă nu exista, ea fiind înființată la o dată ulterioară. Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002/etnii2002.zip. Accesat la 6 august 2013. 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_Tab_8.xls. Accesat la 5 august 2013. 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central[*] 
  4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_TAB_13.xls. Accesat la 5 august 2013.