Izvorul Bătrâna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Bătrâna (dezambiguizare).
Izvorul Bătrâna
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Izvorul Bătrâna
Harta locului unde se află Izvorul Bătrâna
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaMunții Rodnei
Județul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașBorșa

Moisei (sat)
Coordonate47°35′01″N 24°33′47″E () / 47.58361°N 24.56306°E[1]
Suprafață0,50 ha
Înființare2000

Izvorul Bătrâna sau Ponorul Izei (monument al naturii), este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip hidro-geologic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Moisei.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea sud-estică a județului Maramureș, în zona estică a Munților Rodnei (ce aparțin grupului nordic al Carpaților Orientali), pe teritoriul sud-estic al satului Moisei.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[2] (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și ocupă o suprafață de 0,50 hectare[3].

Aria naturală inclusă în Parcul Național Munții Rodnei a fost constituită pentru protejarea izbucului din care izvorăște valea Bătrânei și reprezintă o fostă dolină cu pereți stâncoși, unde apele „pârâului Măgurii”, pătrund printr-un mic canion, formând cascade; fenomene endocarstice dezvoltate în masivele de calcare eocene de pe platoul „Bătrâna[4].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, muzee, arii protejate, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din Mănăstirea Moisei

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]