Relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hartă prezentând Uniunea Europeană (verde) și Republica Moldova (oranj)

Relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au fost formal lansate odată cu semnarea la 28 noiembrie 1994 a Acordului de Cooperare și Parteneriat, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998.

În prezent UE dezvoltă o relație din ce în ce strânsă, aceasta merge dincolo de cooperare, până la integrarea economică treptată și o aprofundare a cooperării politice. Integrarea Europeană rămîne obiectivul ireversibil al agendei interne și externe a Republicii Moldova.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

1994-2009[modificare | modificare sursă]

Republica Moldova
Coat of arms of Moldova.svg

Acest articol face parte din seria:
Politica și Guvernul
Republicii Moldova


Politica altor țări • 

Acordul de Parteneriat și Cooperare reprezintă baza juridică a relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Acordul a fost semnat la 28 noiembrie 1994 și a intrat în vigoare la 1 iulie 1998 pentru o durată inițială de 10 ani. Acest aranjament asigură baza colaborării cu UE în domeniul politic, comercial, economic, juridic, cultural-științific.

Totodată, dialogul politic între RM și UE este asigurat prin intermediul reuniunilor în formatul Dialogului Politic UE-Moldova (COEST, COPS, Directorii Politice) în cadrul cărora se discută parcursul reformelor în RM, relațiile RM-UE și subiecte de interes comun în domeniul politicii externe și de securitate. Pe parcursul anului sunt organizarea vizite reciproce, întîlniri și consultări la toate nivelele.

În mai 2004 Republica Moldova a fost inclusă în Politica Europeană de Vecinătate a UE. Planul de Acțiuni RM-UE a fost semnat la 22 februarie 2005. La 4 mai 2006, RM a fost acceptată în calitate de membru cu drepturi depline în cadrul Procesului de Cooperare în Europa Sud Est, ceea ce confirmă încă o data apartenența Republicii Moldova la spațiul Sud-Est European și deschide noi perspective cadrului de relații între RM și UE.

Pe 6 octombrie 2005 a fost instiuită Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a facilita mai mult relațiile moldo-comunitare, primul ambasador al UE în Moldova a devenit Cesare de Montis (octombrie 2005 - noiembrie 2009), iar din noiembrie 2009 ambasador este Dirk Schuebel.

În iunie 2008 a fost lansat Parteneriatul de Mobilitate RM-UE.

2009-prezent[modificare | modificare sursă]

Începând cu 7 mai 2009 Republica Moldova participă la inițiativa Parteneriatului Estic contribuind activ la dezvoltarea dimensiunii bilaterale și a celei multilaterale.

La 1 ianuarie 2010, Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Comunității Energetice Europene.

La 15 iunie 2010 a fost lansat Dialogul RM-UE în domeniul liberalizării vizelor. În ianuarie 2011, Republica Moldova a primit Planul de acțiuni privind liberalizarea vizelor, care conține două seturi de condiții, care odată implementate vor contribui la instituirea unui regim fără vize între RM și UE.

Pe 24 ianuarie 2011 Republica Moldova a primit în mod oficial un plan de acțiune pentru instituirea unui regim fără vize pentru călătoriile de scurtă ședere de la comisarul UE pentru Afaceri Interne[1].

La 1 mai 2011 a fost definit protocolul privind principiile generale pentru participarea RM la programele UE. Primul program UE la care RM planifica să participe este FP7.

Pe 26 iunie 2012 a fost semnat acordul privind aderarea Republicii Moldova la Spațiul Aerian Comun cu Uniunea Europeană[2].

În octombrie 2013, Consiliul European a anunțat că liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova ar putea fi stabilită deja în 2014[3].

La cel de-al III-lea Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius care a avut loc pe 28 și 29 noiembrie 2013[4] Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere, inclusiv pentru o Zonă de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC) și de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană[5].

Pe 27 februarie 2014 Parlamentul European a votat (460 din 510 eurodeputați au susținut propunerea) în plenul reunit regulamentul care permite eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetățenii Republicii Moldova. Acest votul al Parlamentului urmează a fi confirmat de către Consiliului Uniunii Europene, pe parcursul lunii aprilie anul 2014. Ulterior, va urma finalizarea procedurilor de aprobare, iar decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cetățenii moldoveni, posesori ai unui pașaport biometric, vor putea călători liber, oriunde în spațiul Schengen, timp de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile[6].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ EU Gives Moldovans 'Action Plan' For Visa-Free Travel, Radio Free Europe/Radio Liberty (24 January 2010)
  2. ^ Acordul privind Spațiul Aerian Comun între Uniunea Europeană și Moldova a fost semnat!
  3. ^ Lithuanian minister: EU, Moldova may shift to visa-free travel in early 2014
  4. ^ Ciocoiu, Paul (26 ianuarie 2013). „Moldova seeks Romania's European expertise”. Southeast European Times. http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/features/2013/01/26/feature-02. Accesat la 26 ianuarie 2013. 
  5. ^ Acordul de Asociere a RM cu UE a fost PARAFAT. Iurie Leancă: Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre UE!
  6. ^ Decizie istorică: Parlamentul European a VOTAT azi eliminarea vizelor pentru moldoveni unimedia.md Accesat la 27.02.2014