Parteneriatul Estic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Statele Parteneriatului Estic, marcate în oranj

Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus.[1] Acest proiect a fost inițiat de Polonia și Suedia în 2008. Primul summit a avut loc la data de 7 mai 2009 la Praga.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Parteneriatul Estic complementează Dimensiunea Nordică și Uniunea pentru Mediterană prin conferirea unui for instituționalizat pentru a discuta acorduri privind regimul vizelor, acorduri de liber schimb, și acorduri de parteneriat strategic cu vecinii estici ai UE, evitând în același timp subiectul controversat al aderării la Uniunea Europeană. Spațiul geografic acoperit cuprinde Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina[2]. Spre deosebire de Uniunea pentru Mediterană, Parteneriatul Estic nu are propriul său secretariat, ci este controlat direct de Comisia Europeană.

Parteneriatul a fost discutat în Consiliul European la data de 20 iunie 2008.[3] Cehia a susținut această propunere, în timp ce România și Bulgaria s-au temut că Forul Mării Negre pentru Parteneriat și Dialog și Organizația Cooperării Economice a Mării Negre ar putea fi subestimate.

Germania, Franța și celelalte state occidentale nu au fost prea fericite cu ideea că Parteneriatul Estic ar putea fi văzut ca o piatră de temelie pentru calitatea de membru (în special pentru Ucraina), în timp ce celelalte state estice au primit această idee.[4] Parteneriatul Estic a fost oficial lansat când Cehia a invitat cele șase state membre ale inițiativei. Rusia a acuzat Uniunea Europeană că încearcă să spagă zona de influență rusă, pe care Ue a negat-o, spunând că ei doar "răspundeau cererilor țărilor".

În 2013, a întrebat cele șase state la Summitul de la Vilnius dacă vor să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Rusia a avertizat Ucraina că dacă semnează acordul, nu va mai avea acces la piața rusă, fapt care ar aduce daune de peste 10 miliarde de dolari. În urma acest presiuni, țările care au semnat acordul au fost doar Georgia și Republica Moldova.

Membri[modificare | modificare sursă]

Parteneriatul Estic conține fostele state ale Uniunii Sovietice: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană. Au fost discuții privind faptul de a include sau nu Belarusul, deaorece Uniunea Europeană considera a fi dictatură în acest stat. Belarusul a fost invitat să participe în cele din urmă, chiar dacă Rusia îl influența foarte mult.

Pe 30 septembrie 2011, Belarusul a decis să refuze acest parteneriat din cauza: "înlocuirii" principiilor pe care a fost construit acum doi ani.[5] Totuși după trei zile Ministrul de Externe, Sergei Martynov, a anunțat revenirea la acest parteneriat.[6]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]