Mozilla

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Mozilla este un cuvânt artificial, astăzi cu mai multe sensuri, toate legate de compania Netscape Communication Corporation și de browserul de web produs de aceasta. Inițial termenul a fost un nume de cod pentru browserul Netscape Navigator, apoi parte din User Agent al acestuia și mascota companiei, pentru a deveni mai târziu numele fundației care a preluat codul sursă al browserului Netscape și care a dezvoltat software precum Firefox, Thunderbird sau Mozilla Application Suite (Sea Monkey).

Nume de cod și mascotă[modificare | modificare sursă]

Cuvântul „Mozilla” s-a născut ca desemnare internă pentru browserul de web Netscape Navigator la începutul anului 1994. Termenul provine atât din contracția expresiei Mosaic Killer (ucigaș al browserului Mosaic - cei de la Netscape sperau să detroneze cel mai popular browser la vremea aceea), cât și ca o aluzie la monstrul fictiv cinematografic Godzilla. Ulterior Mozilla a devenit numele mascotei companiei, o șopârlă verde scuipând flăcări.

User Agent[modificare | modificare sursă]

Un „User Agent” este un șir de caractere trimis de browser serverelor de web cu scopul de a se identifica. Netscape a ales pentru browserul propriu șirul " Mozilla/x.x (...) ". Datorită popularității browserului Netscape la mijlocul anilor 1990, anumite situri web identificau browserul folosit tocmai după acest șir de caractere, și fie trimiteau conținut mai sărac către celelalte browsere (sub prezumția că acestea nu vor fi capabile să afișeze corect anumite elemente create de Netscape și încă nestandardizate de W3C), fie refuzau total accesul altor browsere la site. Ca urmare, și competitorii lui Netscape au început să includă în șirul lor cuvântul "Mozilla", chiar dacă nu aveau nicio legătură cu Netscape. Principalul competitor care a ales o astfel de tactică a fost Microsoft, care folosește pentru browserul său Internet Explorer (MSIE) șirul " Mozilla/x.x (compatible; MSIE ...) ". După ce în urma "războiului browserelor" Internet Explorer a detronat pe Netscape Navigator de pe poziția de lider de piață, și alte browsere au început să imite pe Internet Explorer, astfel cuvântul Mozilla apărând în User Agent la o gamă foarte largă de browsere. Pentru verificarea propriului User Agent puteți folosi View My User Agent

Proiect, fundație și nume pentru browser[modificare | modificare sursă]

În 1998 Netscape a licențiat browserul Netscape Communicator, urmașul Netscape Navigator, sub o licență open source, fondând în același timp și Mozilla Organization, cu scopul administrării codului sursă și dezvoltării unei noi generații de browsere. La 5 iunie 2002 Mozilla Organization a lansat prima versiune definitivată anume Mozilla 1.0, primul browser produs de aceasta. Ulterior, ca urmare a separării totale de Netscape, și fiind achiziționată de AOL la 15 iulie 2003, organizația și-a schimbat numele și a fost înregistrată oficial drept „Mozilla Foundation” (Fundația Mozilla). În 2005 Fundația Mozilla a înființat Corporația Mozilla, o companie dedicată marketingului produselor fundației. Fundația se ocupă cu dezvoltarea de software, printre produsele cele mai cunoscute ale acesteia fiind browserele Firefox, Camino și Mozilla Suite, clientul de e-mail Thunderbird, sistemul de management al greșelilor de software („bugs”) Bugzilla și calendarul Sunbird.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]