Hardware

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Componentele hardware ale unui calculator personal modern:
1. Monitor
2. Placă de bază
3. CPU
4. RAM
5. Sloturi
6. Sursă de alimentare
7. Unitate optică
8. Disc dur
9. Tastatură
10. Maus

Hardware-ul este partea fizică a unui sistem informatic, spre deosebire de software, care este partea logică — cea care comandă hardware-ul prin intermediul unor programe (aplicații, sisteme de operare și drivere) — și de datele asupra cărora operează respectivul sistem de calcul.

Termenul este un cuvânt englez care se pronunță aproximativ 'hard-uer și se traduce uzual cu echipament solid sau și cu articole de fierărie (de menaj). Hardware este ansamblul elementelor fizice și tehnice cu ajutorul cărora datele se pot culege, verifica, prelucra, transmite, afișa și stoca, apoi suporturile de memorare (dispozitivele de stocare) a datelor, precum și echipamentele de calculator auxiliare — practic, toate componentele de calculatoare și rețele de calculatoare concrete, tangibile.

Placa de bază[modificare | modificare sursă]

Placa de bază este componenta principală în interiorul carcasei. Este o placă mare de formă dreptunghiulară, cu circuite integrate care leagă celelalte părți ale computerului: microprocesor, memorie RAM, unități de disc (CD, DVD, hard disk etc.), precum și dispozitive periferice conectate prin porturi sau sloturi de extindere.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikiversity are materiale didactice despre Hardware