ICANN

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Format:Infobox Non-profit

Sediul principal al firmei ICANN

ICANN (pronunțat aproximativ aɪkæn) este prescurtarea firmei americane Internet Corporation for Assigned Names and Numbers cu sediul în orășelul Marina Del Rey din California, SUA. ICANN este o firmă californiană ne-orientată spre profit ("non-profit") care s-a constituit la 18 September 1998, având drept scop supravegherea unui șir întreg de sarcini și activități legate de Internet, care până în acel moment erau îndeplinite de către alte organizații, și în special de către IANA, în numele Guvernului Federal al Statelor Unite.

Sarcinile lui ICANN includ stabilirea regulilor de atribuire de nume de domenii Internet și de adrese IP. O mare parte din sarcinile actuale o constituie introducerea unor așa-numite Top-Level Domains sau TLDs de tip generic, nou. Munca tehnică necesară pentru îndeplinirea acestui scop se numește funcțiunea IANA. Restul atribuțiilor lui ICANN se ocupă cu stabilirea de reguli (policies) pentru funcționarea Internetului.

La 29 sept. 2006 ICANN a semnat un nou contract cu Ministerul Comerțului din America (Department of Commerce sau DOC), aceasta reprezentând un mare pas spre realizarea unui control deplin și centralizat asupra tuturor identificatorilor din Internet.

Președintele actual al lui ICANN (Chief Executive Officer, prescurtat CEO) este Paul Twomey (februarie 2008).

Legături externe[modificare | modificare sursă]