World Wide Web Consortium

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
World Wide Web Consortium
W3C® Icon.svg
W3C Icon.svg
AbreviereW3C
MottoLeading the Web to its full potential
ÎnființareOctombrie, 1994
FondatorTim Berners-Lee  Modificați la Wikidata
TipOrganizație de standarde
Scop/MisiuneDezvoltarea de standarde pentru WWW
SediuMassachusetts Institute of Technology
LocațieCambridge, Massachusetts, S.U.A
Zona deservităERCIM, Franța; Keio University, Japonia; Beihang University, China
Limbi oficialeEngleza
DirectorTim Berners-Lee
Jeff Jaffe
Afilieri408 organizații
Personal62
Websitewww.w3.org

Consorțiul Web (World Wide Web Consortium, W3C) este un consorțiu internațional, format din membri permanenți și parteneri, care are ca scop dezvoltarea de standarde pentru World Wide Web.

World Wide Web Consortium a fost înființat în anul 1994, la Massachusetts Institute of Technology, de către Tim Berners-Lee, cu suportul CERN, DARPA și Comisia Europeană. Tim Berners-Lee este actualul director al World Wide Web Consortium.

Organizația a fost înființată cu scopul de a realiza standarde pentru Web, astfel încât tehnologiile folosite pe Web să aibă interoperabilitate și accesibilitate maximă.

World Wide Web Consortium este principala organizație internațională care stabilește normele și standardele după care funcționează internetul, browserele web și motoarele de căutare.

Standarde[modificare | modificare sursă]

Standardele Web au rolul de a ajuta ca informația disponibilă pe Web să fie ușor accesibilă și afișată corect, indiferent de dispozitivul hardware și software cu care se accesează o pagină web. Standardele Web permit accesarea eficientă a aceleiași pagini web din diferite browsere, diferite calculatoare, de pe telefonul mobil sau alte dispozitive.

Toate standardele oficiale emise de W3C se concretizează într-un document numit W3C Recommendation ce conține documentația oficială și completă pentru standardul respectiv. Standardele pentru serviciile web W3C sunt aprobate ca standarde internaționale ISO/IEC.

Standarde W3C/IETF (prin Internet protocol suite):[1]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Alte teme asemănătoare:

Legături externe[modificare | modificare sursă]