Sari la conținut

Niklaus Wirth

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Niklaus Wirth

Nicklaus Wirth în cadrul unei conferințe
Date personale
Născut[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Winterthur, cantonul Zürich, Elveția Modificați la Wikidata
Decedat (89 de ani)[6] Modificați la Wikidata
Zürich, cantonul Zürich, Elveția Modificați la Wikidata
Cetățenie Elveția Modificați la Wikidata
Ocupațieinformatician
inginer
programator
cadru didactic universitar[*]
inventator Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[7][8]
limba germană Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăElveţia Elveția
Domeniuinformatician
InstituțieETH Zürich,
Universitatea Stanford,
Universitatea Zürich
Xerox PARC
Alma MaterETH Zürich
Laval University[*][[Laval University (public research university in Quebec City, Canada)|​]]
Universitatea Berkeley din California  Modificați la Wikidata
OrganizațiiBerlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften[*][[Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften (official academic society for the natural sciences and humanities for the German states of Berlin and Brandenburg.)|​]]
Deutsche Akademie der Technikwissenschaften[*][[Deutsche Akademie der Technikwissenschaften (academy of sciences)|​]]
Academia Americană de Arte și Științe[*]
Association for Computing Machinery[1]
Academia Europaea[*]  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruAlgol W, Limbajul de programare Euler, Modula, Modula-2, Oberon, Pascal
PremiiPremiul Turing, 1984
Semnătură
Prezență online

Niklaus Wirth (n. , Winterthur, cantonul Zürich, Elveția – d. , Zürich, cantonul Zürich, Elveția) a fost un informatician elvețian cunoscut ca inventator al mai multor limbaje de programare, printre care și limbajul de programare Pascal. În 1984, a primit din partea ACM Premiul Turing.

Niklaus Wirth s-a născut în februarie 1934 la Winterthur, Elveția. A primit certificatul de inginerie electronică de la Universitatea Federală de Tehnologie din Elveția (ETH), în Zürich, în anul 1959,[9] un master (M. Sc.) de la Universitatea Laval, Canada, în anul 1960 și o diplomă de doctorat (Ph. D.) de la Universitatea din California la Berkeley, în anul 1963.[9] A fost Profesor Asistent la catedra de Științele Calculatoarelor, la Universitatea Stanford între anii 1963 și 1967, și apoi la Universitatea din Zürich. În anul 1968 a lucrat timp de doi ani ca Profesor de Informatică la ETH Zürich, retrăgându-se temporar de la Xerox PARC, în California, și este retras din activitate din aprilie 1999.

Nicklaus Wirth a primit Premiul Turing din partea ACM, în anul 1984 pentru dezvoltarea unei serii de limbaje de programare inovative, EULER, ALGOL-W, MODULA și PASCAL. PASCAL a devenit important din punct de vedere pedagogic și a constituit fundația pentru alte limbaje de programare, sisteme și cercetari.

Cariera de profesor

[modificare | modificare sursă]

Wirth a devenit profesor la ETH, în 1968. În 1970, el și colegul său C. A. Zehnder, au prezentat o propunere pentru introducerea științei calculatoarelor ca disciplină academică independentă. O a doua încercare a eșuat, în 1974. În 1981 s-a înființat un nou departament, Wirth devenind șeful acestuia din 1982 până în 1984, și din nou din 1988 până în 1990.

Între timp, cursurile de știința calculatoarelor continuau să fie predate, în primul rând, studenților de la matematică și de la inginerie electrică. Wirth a avut o influență puternică asupra conținutului cursurilor introductive și a dat forma la multe din cursurile avansate. De multe ori materialul său a fost condensat în cărți care au fost traduse în mai multe limbi: Programare sistematizată (en: Systematic Programming 1972), Structuri de date și algoritmi (en: Algorithms and Data Structures 1975), Construcția compilatoarelor (en: Compiler Construction 1976). De asemeni cărțile sale Pascal - Manual de utilizare (en: Pascal - User manual and report 1974), Programarea în Modula-2 (en: Programming in Modula-2 1982), Programarea în Oberon (en: Programming in Oberon 1992) și Proiectul Oberon (en: Project Oberon 1993) sunt larg răspândite și citite.

  1. ^ https://awards.acm.org/fellows/award-recipients, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b „Niklaus Wirth”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b Niklaus Wirth, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b Niklaus Wirth, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  5. ^ a b Niklaus Wirth, Encyklopedie dějin města Brna 
  6. ^ a b Niklaus Wirth ist tot: IT-Welt trauert um Erfinder von Pascal (în germană) 
  7. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  8. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  9. ^ a b Niklaus Wirth în Orden pour le Mérite für Wissenschaften und Künste, 1842-2002, Bleicher Verlag, Gerlingen, 2002, ISBN 3-88350-175-1

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Niklaus Wirth la Wikimedia Commons