Microsoft Office

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Logo Microsoft Office

Microsoft Office sau MS Office este o suită de programe de birou create de firma Microsoft Corporation, care sunt însoțite și de o aplicație specială suprapusă lor pentru accesarea unitară simplă.

Aplicațiile de birou incluse în MS Office[modificare | modificare sursă]

Bineînțeles există și oferte (pachete) de la Microsoft care cuprind numai o parte din aceste programe.

Formatul fișierelor folosite[modificare | modificare sursă]

Versiunile de MS Office până la MS Office 2003 inclusiv folosesc nativ formate de fișier binare, proprietare, cu extensiile ".doc" (pentru Microsoft Word), ".xls" (Microsoft Excel), ".ppt" (Microsoft PowerPoint), etc. Începând cu MS Office 2007 s-a trecut la un format bazat pe XML, incompatibil înapoi (cu versiunile mai vechi), numit Office OpenXML (OOXML).

Microsoft a înaintat la organizația ISO o propunere de standardizare a formatului Office OpenXML (OOXML) - propunere care încă nu a fost adoptată, deoarece a primit critici serioase d.p.d.v. tehnic.

Principalul competitor de piață al formatelor de fișier Microsoft este formatul "OpenDocument Format" (ODF), care a fost adoptat ca standard oficial ISO în anul 2006 (standardul ISO/IEC 26300:2006). Formatul OpenDocument este folosit de o categorie largă de programe, cum ar fi suita liberă OpenOffice.org, Sun StarOffice, IBM Lotus Notes Arhivat în , la Wayback Machine. sau KOffice.

Totuși, utilizatorii de MS Office pot utiliza și fișierele de format OpenDocument, cu condiția să instaleze plugin-ul gratuit ODF, creat de firma Sun Microsystems.

MS Office, localizat în limba română[modificare | modificare sursă]

Încă de la primele versiuni ale sale Microsoft Office a fost localizat (adaptat și tradus) în limba română. Prima versiune localizată a fost Office '97, care a beneficiat de utilitarele de corectare și de ajutor în română, deși meniurile și casetele de dialog nu fuseseră încă traduse. Versiunile de la Office 2000 încoace au fost complet localizate în limba română.

Office 2007 Acasă și pentru Școală[modificare | modificare sursă]

În cadrul pachetului Microsoft Office, Microsoft Office 2007 Acasă și pentru Scoală este suita de bază de programe software pentru utilizatorii casnici de computere, care permite crearea în mod simplu și rapid a documentelor, foilor de calcul și prezentărilor. Microsoft Office 2007 Acasă și pentru școală ajută la organizarea notițelor și informațiilor într-un singur loc, făcând mai simplă și mai agreabilă terminarea anumitor activității. Prima versiune similară a apărut odată cu lansarea pachetului Microsoft Office 2003 și se numea Microsoft Office pentru Elevi și Profesori, Ediția 2003. Pachetul conținea aplicații Office de bază, metode integrate de învățare, esențiale pentru succesul școlar al elevilor. Versiunea din 2007 cuprinde interfața utilizator Microsoft Office Fluent, care expune comenzi asemănătoare, elemente grafice îmbunătățite și capacități de formatare care permit crearea de documente de calitate, plus un instrument puternic de organizare a notelor și a informațiilor, mai multă fiabilitate și securitate cu instrumentul Inspector Document și o recuperare automată îmbunătățită a documentelor. Produsul are meniu și comenzi în limba română și conține un kit de instalare și dreptul de a instala 3 licențe. Licențele sunt perpetue. Cu aceste îmbunătățiri, Microsoft Office 2007 Acasă și pentru Școală face lucrul de acasă mai simplu.

Legături externe[modificare | modificare sursă]