Sari la conținut

KDE

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
KDE Plasma 5

KDE Plasma 5
DezvoltatorEchipa KDE
Versiune inițială15 iulie 2014; acum 9 ani, 11 luni și 29 zile (2014-07-15)[1]
Ultima versiune6.0.0 (Frameworks)[2]  Modificați la Wikidata ()
Scris înC++, QML(Qt)
Sistem de operareUnix-like
PlatformăFreeBSD și Linux
Disponibil în română Da
TipSpațiu de lucru
LicențăGPL 2.0 și altele[3]
Prezență online
kde.org/plasma-desktop

KDE (K Desktop Environment) este un spațiu de lucru sau mediu desktop gratuit pentru sisteme compatibile Unix. Ținta proiectului este de a oferi o interfață completă, ușor de utilizat, și ușor de adaptat nevoilor personale ale fiecărui utilizator. KDE este spațiul de lucru standard pe un număr de distribuții : Mandriva, Kubuntu, SUSE, Knoppix, Slackware, este una din opțiuni pe multe alte distribuții (Debian, Gentoo), sau poate fi instalat ca mediu secundar (pe Ubuntu, Red Hat, Fedora, etc.).

KDE rulează pe Linux, BSD (FreeBSD și DragonFly BSD îl folosesc ca spațiu de lucru standard), Solaris, HP-UX, AIX și pe alte sisteme Unix și compatibile. KDE rulează și pe MacOS - versiunea 3.5 prin Fink și X11,[4] și este în curs de portare pe Windows.[5]

Ultima versiune a KDE este 4.10.1.[6] KDE și GNOME participă la elaborarea standardului FreeDesktop.

KDE a fost primul spațiu de lucru integrat disponibil pentru Linux. Dezvoltat începând cu 1996 de o echipă coordonată de Matthias Etrich, sistemul este bazat pe tool-kit-ul Qt, oferit de firma Trolltech, și a fost scris folosind limbajul C++. Paradigma principală a fost oferirea unui mediu complet desktop - interfața de bază, un set de programe, și unelte de configurare pentru acele programe și pentru sistem - toate arătând și funcționând la fel și fiind distribuite împreună (utilizatorul este liber să aleagă dacă dorește sau nu instalarea anumitor componente - dar programele sunt gândite în așa fel încât să poată colabora). Acest mod de gândire, la vremea aceea unic pentru Linux, a dus la popularizarea acestui mediu desktop încă de la prima versiune (1.0 în 1997).

Cu toate acestea, au existat probleme și controverse de ordin legal - la vremea lansării KDE, Qt era software proprietar - existând astfel oricând posibilitatea ca o schimbare de viziune a firmei care comercializa toolkitul să ducă la distrugerea proiectului prin taxe de licență. Acest lucru a dus la dezvoltarea unui mediu desktop concurent, numit Gnome. Toate problemele de acest gen au dispărut, în momentul în care Trolltech a lansat Qt pentru Linux sub licență liberă (inițial QPL, astăzi GPL). În plus, lansarea Qt 4, pe care se bazează KDE 4, sub licență liberă și pe alte platforme (Macintosh și Windows) duce la posibilitatea ca KDE și aplicațiile bazate pe KDE să fie disponibile și pe alte sisteme.

Konqi, mascota proiectului KDE

Mascota proiectului KDE este un dragon verde pe nume Konqi. Konqi poate fi văzut în multe aplicații, inclusiv când utilizatorul iese din mediul desktop și în ecranul „Despre KDE”.

Interfață grafică actuală lui KDE este Plasma. Funționează pe sistemele de ferestre 11 (componente X.Org Server cu KWin) si Wayland (componente numai KWin)

Tehnologii de bază în KDE

[modificare | modificare sursă]

Tehnologii adăugate în KDE 4

[modificare | modificare sursă]

Tehnologii înlocuite în KDE 4

[modificare | modificare sursă]

KDE oferă multiple aplicații, împărțite în pachete în funcție de destinație.

Pachetele de bază (care oferă mediul desktop) sunt:

Programele foarte populare, sau cu un ciclu de dezvoltare diferit de cel al proiectului principal, sunt lansate separat - astfel de exemple sunt:

 • Amarok - un player de muzică avansat, foarte popular pe Linux
 • K3b, un inscriptor de CD-uri avansat

Proiectul KDE și evenimentele legate de el sunt adesea sponsorizate de persoane fizice, universități și companii.[7]

KDE 4 este rescriere majoră a KDE și a fost lansat pe 11 ianuarie 2008, după mai mulți ani de dezvoltare. KDE 4 se bazează pe versiunea 4 a Qt și înlocuiește unele tehnologii din versiunile dinainte, de exemplu aRts a fost înlocuit cu Phonon.

 • GNOME - un alt spațiu de lucru pentru Linux/BSD și compatibile UNIX - bazat pe o filosofie diferită - de a oferi maximum posibil de eficiență și configurabilitate, cu minimum de aglomerare vizuală și de efort - și platforma cu care KDE este comparat cel mai des
 • XFCE - încă un spațiu de lucru - folosind tot GTK+, ca și Gnome, dar construit pentru consum minim de resurse
 • Enlightenment - un alt spațiu de lucru - bazat pe minimalism, însă cu o grafică foarte avansată dar consum redus de resurse
 • Fluxbox și Blackbox - două window-managere folosite foarte des ca medii desktop minimaliste, alături de câteva alte programe
 • Window manager
 • Linux și BSD - sistemele de operare pe care KDE rulează cel mai des.
 • Listă de programe KDE
 1. ^ „KDE Plasma 5.0 Released”. KDE. . Accesat în . 
 2. ^ https://kde.org/announcements/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ „COPYING of Plasma Workspace”. KDE Invent (în engleză). 
 4. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ KDE - KDE Ships March Updates to Plasma Workspaces, Applications and Platform
 7. ^ „Sponsorship Thanks”. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]