Piața Traian din Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Piața Traian)
Jump to navigation Jump to search
Imagine de epocă din Piaţa Traian

Piața Traian denumită și Piața Plângerii[1] este înconjurată de clădiri istorice și se află în centrul cartierului istoric Fabric din Timișoara. În trecut s-a numit Kossuth tér și Hauptplatz. A fost proiectată de inginerii militari în 1740, în centrul Fabricului Vechi și este o replica mai mică a Pieții Unirii. Ea găzduia piața zilnică și târgurile săptămânale.

Se află la intersecția străzilor: Piața Traian, Strada Dacilor, Zăvoi, Costache Negruzzi, Ion Mihalache, Piața Romanilor.

Piața Traian a fost și este folosită de edili și cetățeni, ca spațiu civic pentru aniversări omagiale ca Ziua cartierului Fabrik, Ziua Europei, Ziua Națională a României. Se organizează concerte de muzică populară, ușoară, cultă și de promenadă, astfel realizându-se un dialog multicultural, multietnic specific orașului.

Ca obiective turistice menționăm:

Sfânta Cruce

Clopotul Durerii este un obiect în formă de pară, deschis în partea de jos, iar în interior este prevăzut cu o tijă mobilă care la capăt are o bilă care atunci când se lovește de pereții clopotului produce sunete metalice caracteristice, cu scop de a anunța o sărbătoare sau evenimente naționale.

Biserica Romano-Catolică Millenium

Biserica Sfantul Gheorghe a fost construită între anii 1745-1755 în stil baroc, cu elemente romantice. Biserica a fost pictată de pictorul Ștefan Tenețchi din Arad.

Palatul Comunității sârbe este format din 3 etaje, construit în anul 1895 de Joseph Kremmer, în stil ecletic. Fațada prezintă două turnuri plasate simetric.

Palatul Mercur a fost construit la începutul secolului al XIX-lea în stil secessione. Pe acoperiș se regăsește statuia lui Dio Mercurio, Dio del Comercio.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Vittorio Maggi, 4 passi per la citta, Guida in lingua italiana, Editura Orizonturi Universitare, Timișoara, 2002;
  • Nicu Vlad Nicolae, Monumente istorice și obiective turistice din Timișoara și Timiș, Editura Eurostampa, Timișoara, 2010.

Imagini[modificare | modificare sursă]