Fabric

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Imagine de epocă din Fabric

Fabric (alternativ Fabrică, în germană Fabrikstadt, maghiară Gyárkülváros) este un cartier istoric din Timișoara. Numele său vine de la fabricile care s-au construit aici încă de la apariția sa. Localitatea Palanca Nouă a fost inițial separată de Timișoara, dar mai târziu a fost încorporată, devenind un cartier al acesteia.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Fabric în Harta Iosefină a Banatului, 1769-72

Fabricul și-a început existența în 1718, când o parte din populația româno-sârba din cartierul Palanca Mare s-a mutat aici pentru a respecta cerințele militare de reconstrucție a noii cetăți. Fabricul a fost recunoscut pentru manufacturile sale, bresle și meșteșugari, aici înființându-se în 1718, prima Fabrică de Bere, care mai exista și azi. Râul Bega avea numeroase ramificații de mici canale navigabile care împânzeau Fabricul, erau pline de mori și poduri. Acestea au facilitat transportul mărfurilor direct pe Canalul Bega și au permis apariția unei industrii puternice și variate. Au înflorit breslele cizmarilor, papucarilor, șelarilor, cojocarilor, dogarilor, pescarilor, ale brutarilor, măcelarilor, peruchierilor sau croitorilor. Până în 1880 aici existau opt mori cu nume de sfinți ce măcinau anual peste 2500 de tone de grâu. În 1876 se construiește gara din Fabric (actuala Gară de Est).

Cartier multicultural[modificare | modificare sursă]

Fabricul era împărțit pe etnii, românii locuiau în Vlasca Mare, rascienii, sârbii, erau în Fabricul Vechi, iar nemții în Fabricul German. În 1753, ajung și țiganii, numiți "bănățenii noi" care ocupau cartierul "Lumea Nouă", în zona Gării de Est. În Fabric lucrau și italieni, francezi sau spanioli care se ocupau cu orez, mătase sau vin, apar greci, armeni, evrei maghiari și cehi. Piața Traian (care în trecut s-a numit Kossuth ter și Hauptplatz) a fost proiectată de inginerii militari în 1740, în centrul Fabricului Vechi și este o replica mai mică a Pieții Unirii. Ea găzduia piața zilnică și târgurile săptămânale.

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Buruleanu, D., Medeleț, F., Timișoara, Povestea Orașelor sale

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Fabric

Coordonate: 45°45′26″N 21°14′56″E / 45.75722°N 21.24889°E / 45.75722; 21.24889