Sari la conținut

Partidul Unității Naționale

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Partidul Unității Naționale
Oameni cheie
PreședinteOctavian Țîcu[1]
Secretar generalAnatol Șalaru
Președinte de onoareTraian Băsescu
Fondator(i)Ana Guțu  Modificați la Wikidata
Date
Înființat14 februarie 2016
SediuStr. Serghei Lazo, nr. 3, Chișinău
Organizație de tineretTinerii Unității Naționale
Informații
Ideologie oficialăUnionism
Creștin democrație
Pro-europenism
Liberalism conservator
Poziție politicăCentru-dreapta
Afiliere internaționalăNu are
Parlamentul RM
0 / 101
Președinții raionale
0 / 32
Prezență online
www.pun.md
Congresul II al PUN din 07.12.2019

Partidul Unității Naționale (abreviat PUN) este un partid politic de centru-dreapta din Republica Moldova, care promovează idealul unității naționale românești prin reunificarea Republicii Moldova cu România, integrarea în Uniunea europeană și aderarea la NATO.

La Congresul II extraordinar din 07.12.2019, în calitate de Președinte al partidului a fost ales Octavian Țîcu.[2]

În cadrul congresului de constituire a Partidului Unității Naționale, la 25 iunie 2017, fostul președintele al României, Traian Băsescu, a fost ales în calitate de Președinte de onoare.[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Grupul de inițiativă al partidului a fost centrat inițial în jurul lui Anatol Șalaru,[4] deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și vicepreședinte al Partidului Liberal, care a fost dezamăgit de criza politică si direcția politică. Acesta dorea reformarea PL după ce la alegerile prezidențiale din 2016 partidul a acumulat doar 1,8% în comparație cu 14,68% la alegerile parlamentare din 2009. Prin urmare, Anatol Șalaru convoacă adunarea în care se pune întrebarea unei noi runde de alegeri, acest fapt deranjânud-l pe președintele partidului Mihai Ghimpu, unicul președinte al PL de la înființare.

Pe data de 13 decembrie 2016, Mihai Ghimpu îi retrage sprijinul politic lui Anatol Șalaru din funcția de ministru al apărării. Drept urmare, patru zile mai târziu, Șalaru își dă demisia din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Liberal. Pe 27 decembrie 2016, președintele Igor Dodon semnează decretul privind demiterea din funcția de ministru al apărării a lui Anatol Șalaru.

Pe data de 7 februarie 2016 Anatol Șalaru și-a anunțat intenția de a înființa un partid nou.[5][6][7][8][9] Pe 14 februarie 2016, deputata Ana Guțu a fondat partidul Dreapta, care pe 11 iunie 2017 și-a schimbat denumirea în Partidul Unității Naționale. Ulterior, Anatol Șalaru a fost ales președintel executiv, iar Ana Guțu prim-vicepreședinte.

Conducerea[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Octavian Țîcu a fost ales președinte al Partidului Unității Naționale
  2. ^ Octavian Țîcu a fost ales președinte al Partidului Unității Naționale
  3. ^ Gabriel Pecheanu. „Traian Băsescu, ales președinte de onoare al PUN din Republica Moldova. Anatol Șalaru, fondator al partidului: Funcția de președinte rămâne vacantă până la restabilirea cetățeniei moldovenești a lui Băsescu - Mediafax” (Press release). Mediafax.ro. Accesat în . 
  4. ^ 7 Feb 2017 at 16:32 (). „Anatol Șalaru înființează un nou partid politic | Ziarul de Gardă”. Zdg.md. Accesat în . 
  5. ^ „Анатол Шалару создает Партию национального единства”. 
  6. ^ „Un partid pro-românesc va fi înființat în Republica Moldova. Vezi cum se va numi”. 
  7. ^ „Anatol Șalaru a anunțat denumirea viitorului său partid”. 
  8. ^ „Șalaru și-a ales numele pentru partidul pe care-l va crea. Care este acesta și pe cine va reprezenta noua formațiune” (Press release). Unimedia.info. . Accesat în . 
  9. ^ 7 Feb 2017 at 16:32 (). „Anatol Șalaru înființează un nou partid politic | Ziarul de Gardă” (Press release). Zdg.md. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]