Partidul Legii și Dreptății

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Partidul Legii și Dreptății
Partidul Legii și Dreptății.gif
Președinte Nicolae Alexei
Înființat 25 iulie 1997
Ideologie oficială Creștin-democrație

Partidul Legii și Dreptății (PLD), anterior numit Partidul Dreptății Social-Economice din Moldova, este un partid politic din Republica Moldova.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Partidul Dreptății Social-Economice din Moldova (PDSEM) a fost fondat la 25 iulie 1997.

Primul președinte al PDSEM, Marina Livițchi, a fost un membru marcant al Partidului Democrat Agrar din Moldova (actualul Partid Agrar din Moldova), formațiune care a promovat-o în calitate de deputat în perioada legislaturii a XIII-a (1994–1998) a Parlamentului RM.

Pe parcursul existenței PDSEM a fost activ mai mult în ajunul campaniilor electorale. Din anul 2001, PDSEM a traversat o perioadă lungă de criză, la un moment dat punându-se problema suspendării activității acestuia.

La congresului formațiunii din 19 ianuarie 2005, la propunerea Marinei Livițchi, delegații la congres l-au ales în calitate de președinte al PDSEM pe Nicolae Alexei, care în perioada 2001–2005 a fost deputat în Parlamentul RM din partea Partidului Popular Creștin-Democrat.[1]

Pe 3 martie 2007, Congresul III al PDSEM a decis schimbarea denumirii Partidului Dreptății Social-Economice în Partidul Legii și Dreptății.[2]

Rezultate electorale[modificare | modificare sursă]

PDSEM a participat la alegerile parlamentare din 1998, obținînd 1,95% din sufragiile valabil exprimate, și la alegerile locale generale din 1999.

Rezultatele participării PDSEM la alegerile parlamentare din 6 martie 2005: a obținut 25.870 de voturi valabil exprimate (1,66%), ceea ce nu i-a permis să depășească pragul electoral de 6%.

Referințe[modificare | modificare sursă]