Castelul Wass de la Țaga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Castelul Wass-Banffy de la Țaga

Castelul Wass de la Țaga, județul Cluj
Clădire
Stil arhitecturalBaroc
LocȚaga, județul Cluj
OrașȚaga[1]  Modificați la WikidataȚaga  Modificați la Wikidata
ȚarăRomânia
Coordonate46°56′31″N 24°02′59″E / 46.942°N 24.04977°E ({{PAGENAME}})
Terminată1769

Castelul Wass ( sau Castelul în alb și negru) din Țaga, județul Cluj este înscris cu cod LMI CJ-II-m-B-07803 pe Lista monumentelor istorice din județul Cluj[2], elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Familia Wass a devenit proprietara domeniului Țaga, ca urmare a căsătoriei dintre Vid Wass (1414-1454) și Marta Fejes, având 10 ramuri de descendenți. Ei au ridicat 2 castele la Țaga (dintre care s-a păstrat doar castelul mic) și unul la Sucutard[3]. györgy Wass, fiul lui János Wass junior, a fost primul membru al familiei care a consolidat averea imobiliară a familiei Wass, el fiind înmormântat în 1594 pe domeniul castelului mic. Castelul Mare de la Țaga a fost ridicat de către György Wass (1658-1705), fiul lui László si Anna Teleki. Acest castel a fost distrus complet după cel de-al doilea război mondial.

În anul 1769 Wass Adam a construit acest castel, care se păstrează și astăzi. Castelul aparține stilului baroc transilvănian și a fost inițial compus din:

  • Castelul propriu-zis (construcție cu parter și subsol, acoperiș mansardat și portic la intrare);
  • Două pavilioane frontale, cu plan pătrat (distruse);
  • Rămășițele unui zid în formă de potcoavă, ornamentat cu coloane;
  • Pavilion-bibliotecă, în stil baroc, cu colonadă (distrus).

În decursul anilor s-au facut adăugiri la fațada posterioară. Pe tavanul fostei cantine a Intreprinderii Agricole de Stat s-a aflat o pictură (actualmente acoperită cu tencuială).

Samuel Wass (1754-1812) a consolidat castelul mic de la Țaga, amplasând și două fântâni arteziene în curtea acestuia. Castelul a devenit apoi proprietatea lui Adam Wass (1821-1893) care a dispus de două ori repararea sa (în 1848, respectiv 1875). Adam a contribuit esențial și la reamenajarea drumurilor din zonă, promovând un proiect de placare a adrumurilor cu lemn [3].)[4]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Castelul avea formă dreptunghiulară cu două turnuri scunde pătratice și patru pavilioane. Era încadrat într-un părculeț, în față fiind plasate două fântâni arteziene. A supreviețuit clădirea principală, ridicată în stil baroc transilvănean, cu subsol, parter și șarpantă. În apropierea clădirii se află criptele funerare ale familiei, menționate în arhiva familiei din 1776.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Monuments database,  
  2. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ a b Liviu Stoica et all, p. 24
  4. ^ Magyar Országgyűlési Alamanach on the parliamentary sessions of 1897-1901

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Repertoriul arheologic al județului Cluj, Cluj-Napoca, 1992.
  • Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa (). Castles & Fortresses in Transylvania: Cluj County. Castele și cetăți din Transilvania: Județul Cluj. Cluj-Napoca. ISBN 978-973-0-05364-7. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]