Viorel Oancea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Viorel Oancea
Date personale
Născut (76 de ani) Modificați la Wikidata
Brașov, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Primar al municipiului Timișoara Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deGheorghe Ciuhandu
Deputat al României Modificați la Wikidata

Partid politic PCR

Viorel Oancea (n. , Brașov, România) este un om militar roman cu gradul de General Major, avansat prin decret prezidential 997 in 21 Octombrie 2010 (retr) in cadrul Armatei Romane și un om politic.

Participare la revoluția din 1989[modificare | modificare sursă]

În timpul revoluției din decembrie 1989 Viorel Oancea era militar cu gradul de maior într-o mică unitate de reparat tehnică militară din Timișoara. În dimineața de 22 decembrie 1989, înainte de căderea lui Nicolae Ceaușescu, a urcat în balconul Operei din Timișoara, unde funcționa comitetul revoluționar și a ținut mulțimii adunate în centrul Timișoarei o cuvântare prin care a exprimat adeziunea cadrelor militare din unitatea sa la revoluție. Ca urmare a acestei cuvântări, a fost plasat sub arest de generalul Ștefan Gușă[1], scăpând însă ca urmare a victoriei revoluției.

După revoluție, a devenit comandant al Poliției municipiului Timișoara. În 1990 a condus o comisie de anchetă a evenimentelor din decembrie 1989 care a propus, printre altele, cercetarea penală a generalilor Victor Atanasie Stănculescu, Mihai Chițac și Ștefan Gușă. Respectiva comisie a fost desființată imediat după mineriada din iunie 1990.

In 1992 a fost laureat cu premiul PL Foundation Award for Freedom, impreuna cu Radu Filipescu, pentru lupta impotriva regimului comunist si drepturile umanitaii

Pe 1 Decembrie 2009, Viorel Oancea a fost promovat de presedintele Traian Basescu la gradul de General cu 2 stele ( General Major).

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

A intrat în politică, fiind fondator al filialei locale a Partidului Alianța Civică. În 1992 a fost ales primar al Timișoarei, după ce a candidat din partea acestei formațiuni politice. În 1996 a candidat din nou pentru postul de primar, dar Gheorghe Ciuhandu a fost ales.

Trecut la Partidul Național Liberal odată cu fuziunea acestuia cu PAC, a fost ales în 2004 senator în Parlamentul României. În prezent este membru al Partidului Liberal Democrat.

Este unul din susținătorii legii lustrației, prin care se dorește eliminarea din politică a foștilor activiști comuniști și informatorilor securității.

Începând cu 26 ianuarie 2009, deține funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Miodrag Milin - "Timișoara 15-21 decembrie '89", Întreprinderea Poligrafică Banat Timișoara 1990, pag. 162