Muzeul Național de Artă al Moldovei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muzeul Național de Artă al Moldovei
Înființat26 noiembrie 1939
LocațiaChișinău, Republica Moldova
Centru, str. 31 august 1989, 115
Mărimea colecției39.000[1] – 44.000[2] de opere
Numărul vizitatorilor?
DirectorAuguste Baillayre  Modificați la Wikidata
Prezență online
mnam.md

Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) este un muzeu din centrul Chișinăului, singura instituție de acest profil din Republica Moldova. Acesta a fost fondat de către Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre în anul 1939.

Actualmente, patrimoniul MNAM numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeu permanent funcționează expoziții de artă europeană, rusă și orientală.

Istoria Muzeului[modificare | modificare sursă]

Clădirea fostului gimnaziu pentru fete fondat de principesa N. G. Dadiani

În 1939, sculptorul Alexandru Plămădeală selectează în jur de 160 de lucrări ale artiștilor plastici basarabeni și români, pentru constituirea primei pinacoteci a Chișinăului, custode-șef fiind numit Auguste Baillayre. Inaugurarea Pinacotecii, are loc la 26 noiembrie 1939, acest lucru, de fapt, însemnând deschiderea primului muzeu de artă, al cărui succesor a devenit astăzi MNAM. În primele zile ale celui-al doilea război mondial lucrările Pinacotecii, au fost încărcate în două vagoane și expediate spre Harkov; soarta acestora rămânând necunoscută până astăzi. Spre finele lui 1944, în baza unor transferuri de fonduri de la Galeria Tretiakov și de la Ermitaj, muzeul își reia activi­tatea cu inaugurarea expozițiilor per­manente[1].

Muzeul se află în Clădirea fostului gimnaziu pentru fete fondat de principesa N. Dadiani.[1]

Colecția muzeului[modificare | modificare sursă]

Clădirea muzeului pe un timbru moldovenesc

Colecția muzeului s-a com­pletat de-a lungul timpului, cu icoane vechi, lucrări ale pictorilor basarabeni și a celor din Rusia, Europa Occidentală, Japonia, India, China.

În 1947, prin testamentul profesorului Academiei de Arte Plastice din Sankt-Petersburg, Pavel Șillingovski, MNAM i-a fost donată o colecție impunătoare de lucrări de grafică ale maeștrilor europeni și ruși din sec. XVII–XIX.

În 1962, muzeul a primit în dar colecția fostului profesor de la „Școala de Belle Arte” din Chișinău, pictorul (și custodele-șef la deschiderea din 1939) Auguste Baillayre. Pe lângă calitatea de fondator, Baillayre a oferit o donație substanțială constituită din 342 de lucrări[3] ale unor artiști, atât naționali, cât și universali.

În 1975 au fost achiziționate opere ale pictorilor Orest Kiprenski („Fata cu fructe”), Vladimir Makovski („La cârciumă”), stampe de grafică de Albrecht Dürer, William Hogarth, Katty Kolvitz, Piotr Utkin, Vasili Perov, Filipp Maliavin, ș.a.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Istoric”. Muzeul Național de Artă al Moldovei (mnam.md). Accesat în . 
  2. ^ Istoric la infotour.md
  3. ^ Artistul Auguste Baillayre,omagiat la Muzeul de Artă din Chișinău Jurnal.md

Legături externe[modificare | modificare sursă]