Ciocana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ciocana
—  Sector al Chișinăului  —
Ciocana 01.jpg
Coordonate: 47°02′10″N 28°53′23″E / 47.03611111°N 28.88972222°E

Țară Republica Moldova
MunicipiuFlag of Chișinău, Moldova.png Chișinău
Întemeiat ca unitate administrativ-teritorială15 august 1985

Guvernare
 - PretorSinilga Școlnic

Suprafață
 - Sector148 km²

Populație (2013)[1]
 - Sector119100 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal01xxxx
Prefix telefonic+22 (x1)
Plăcuțe de înmatriculareC și K

Prezență online
Site oficial
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap Modificați la Wikidata

Sectorul Ciocana în Chișinău
Sectorul Ciocana în Chișinău

Sectorul Ciocana este situat în partea de est a orașului Chișinău. Denumirea sectorului vine de la numele fostului sat Ciocana Nouă, inclus în hotarele Chișinăului abia în 1959. Până atunci localitatea fusese subordonată primăriei din satul Visterniceni și era cunoscută ca un cătun pe moșia Ciocanei încă din 1910.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Înscrierile istorice arată că în trecut moșia Ciocani, pe a cărei teritoriu au apărut ulterior satele Ciocana Veche și Ciocana Nouă, a aparținut diferitor răzeși și moșieri. La est, satul Ciocana Nouă se învecina cu Ciocana Veche, care în ianuarie 1971 se contopește cu satul Colonița. În anul 1800, moșia Ciocana aparținea protopopului Străvărache. Documentele atestează că moșia Ciocana se întindea pe o distanță de circa 10 km, iar la apus se învecina cu malul stâng al răulețului Bâc.

Sectorul Ciocana a fost întemeiat ca unitate administrativ-teritorială în august 1985. Astăzi, sectorul Ciocana, având o suprafața de 148 km2, cuprinde o parte din teritoriul urban al municipiului (27,8 km2): șase unități administrativ-teritoriale autonome or. Vadul lui Vodă și comunele Budești (s. Văduleni), Bubuieci (s. Humulești și Bîc), Cruzești (s. Cioroborta), Tohatin (s. Buneț, Cheltuitor) și satul Colonița.

Patrimoniu[modificare | modificare sursă]

De-a lungul timpului, gospodăria comunală a crescut considerabil și în prezent constituie 447 blocuri locative dintre care. În 1995 a fost construită clădirea preturii sectorului Ciocana. Rețelele de infrastructură din sector constituie: apeduct – 181 km, rețele electrice – 199,5 km, rețele termice – 81,8 km și rețeaua de gaz - 229,90 km, dintre care 86 km traseu aerian.[2]

Spațiile verzi în sectorul Ciocana constituie o suprafața de 440,27 ha. Pădurea-parc "Rîșcani" are 218 ha. În anul 2001–2002 pe strada Nicolae Milescu Spătaru a fost plantat un parc-pădure cu o suprafață de 63,3 ha, iar pe strada Vadul lui Vodă un parc cu suprafața de 15,3 ha care aparține SRL "Agromondial".

În sectorul Ciocana sunt înregistrați 10750 agenți economici. Ciocana este consider unul dintre cele mai industrializate sectoare ale Chișinăului. Aici funcționează așa giganți industriali ca SA ”Vismos” (combinat de vinuri spumante și de marcă), SA “Tutun-CTC”, Combinatul materialelor de construcție SA ”Macon”, ÎS ”Fabrica de sticlă din Chișinău”, ÎM ”Resan”, SA ”Glass Container Company”, SA ”CET-2” (principalul producător și furnizor de energie electrică și termică), SA ”Farmaco”, ÎM ”Efes Vitanta Moldova Brewery”, SA ”Moldovahidromaș”, Compania “Coca-Cola,” SA ”Incomaș”, SA ”Combinatul de carton Chișinău”, SA „Midgard Terra” (fosta Fabrică de produse chimice de uz casnic) ș.a.

În prezent, în sectorul Ciocana funcționează mai multe instituții de învățământ, dintre care 17 instituții preșcolare, 4 școli primare, 3 gimnazii, 9 licee, 2 școli profesionale și 3 colegii. De asemenea, aici își desfășoară activitatea Teatrul Municipal de Păpuși “Guguță”, biblioteca “Transilvania” (patronată de municipiul Cluj, România) și Centrul de Creație a Copiilor.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sectorul Ciocana